Putyin meglepte rakétavédelmi javaslatával Busht

2007. július 4., szerda, Világfigyelő

Vlagyimir Putyin igencsak meglepte George Busht azzal, hogy új, módosított javaslatot tett egy közös európai rakétavédelmi rendszer létrehozására — a vezető amerikai lapok ezt emelték ki az orosz és az amerikai elnök kétnapos találkozójáról szóló tudósításaikban.

A liberális The New York Times világossá tette: annak ellenére, hogy Putyin kompromisszumnak nevezte Európa, a NATO bevonását, az esetleg felújítandó azerbajdzsáni előrejelző radarhálózat közös használatát és egy dél-oroszországi létesítmény építésének lehetőségét, az orosz elnök továbbra is elutasítja az amerikai rakétapajzs kelet-európai kiterjesztését. Az újság által megszólaltatott elemző szerint a rakétavédelem terén Putyin elutasító magatartása lényegében nem változott. Más szakértők szerint viszont az orosz elnök javaslatát pozitívan kell értékelni, mert azt tükrözi, hogy alternatívákat keres az amerikai tervek merev elutasítása helyett. A The Washington Post az amerikai elnök tanácsadóit idézte, akik úgy látják: Putyin a javaslattal meggyőzte őket arról, hogy komolyan gondolja az együttműködést, és nem csak színészkedik, ahogy eddig feltételezték. A Post kiemelte: Bush — aki családja nyári rezidenciáján, a Maine állambeli Kennebunkportban fogadta vendégét — a hidegháborús szintre hullt kétoldalú viszony javítása érdekében külön megdicsérte azt a ,,fantasztikus átalakulást", amelyen Oroszország Putyin hét és fél éves elnöksége alatt átment.

Hozzászólások
Szavazás
Ön be fogja oltatni magát koronavírus ellen?eredmények
szavazatok száma 4384
szavazógép
2007-07-04: Világfigyelő - x:

Az államfő megtagadhatja a kitüntetést

Az Alkotmánybíróság tegnap kihirdetett döntése szerint a köztársasági elnök megtagadhatja az elé terjesztett kitüntetések adományozását. Gyurcsány Ferenc miniszterelnök korábban levélben javasolta Sólyom László köztársasági elnöknek, hogy 75. születésnapja alkalmából tüntesse ki Horn Gyulát külügyminiszterként és miniszterelnökként az ország érdekében végzett tevékenységéért.
2007-07-04: Világfigyelő - Szekeres Attila:

Röviden

Bombariadó Londonban
Komoly fennakadást okozott tegnap délután a londoni Heathrow repülőtér forgalmában az egyik fő terminál lezárása és kiürítése egy gyanús csomag miatt. A teljes zárlat, amely még kora este is tartott, a világ legforgalmasabb nemzetközi repülőterének legnagyobb terminálját érinti. Innen — néhány európai járaton kívül — elsősorban a British Airways légitársaság földrészközi járatai indulnak.