Röviden

2007. július 4., szerda, Világfigyelő

Bombariadó Londonban

Komoly fennakadást okozott tegnap délután a londoni Heathrow repülőtér forgalmában az egyik fő terminál lezárása és kiürítése egy gyanús csomag miatt. A teljes zárlat, amely még kora este is tartott, a világ legforgalmasabb nemzetközi repülőterének legnagyobb terminálját érinti. Innen — néhány európai járaton kívül — elsősorban a British Airways légitársaság földrészközi járatai indulnak.

Elismert, magasan képzett kórházi orvosokból álló terrorista sejt állt a hét végén megkísérelt és csak nagy szerencsével meghiúsult londoni és glasgow-i robbantásos merényletek mögött a tegnapra már szinte teljes képpé összeállt eddigi vizsgálati eredmények és értesülések szerint. A tettesek állítólag többször megpróbálták felrobbantani a londoni pokolgépeket, de a gyújtószerkezet nem működött. Egybehangzó sajtóértesülések szerint a merényletkísérlet kapcsán eddig őrizetbe vett nyolc személy ,,szinte mindegyike" a brit állami egészségügyi hálózat kórházaiban dolgozott orvosként.

Új terrorelhárító intézkedéseket terveznek

Az Európai Unió belügyi és igazságügyi biztosa bejelentette, hogy új terrorelhárító intézkedéseket tervez. Franco Frattini elmondta Brüsszelben, hogy tervei között szerepel az egész unióra kiterjedő légiutas-nyilvántartó rendszer létrehozása. Egy ilyen rendszer lehetővé tenné az összes tagállamnak, hogy nemzeti adatgyűjtő rendszereket létesítsen azokról az utasokról, akik átrepülnek légterükön — tette hozzá. Egy másik tervezett jogszabály bűncselekménnyé minősítené azt, ha valaki pokolgép készítésére vonatkozó útmutatásokat helyez el az interneten — közölte Frattini.

Prága készséges

Szakértői vélemények szerint a Prágától mintegy 90 kilométerre délnyugatra fekvő Mísovban lehetne felépíteni azt a radart, amelynek telepítését az Egyesült Államok kérte a cseh kormánytól — közölték a cseh nemzetbiztonsági kabinet tegnapi ülése után Prágában. A kormány elrendelte, hogy a Brdy katonai körzetben fekvő Mísov melletti területen szakértők végezzék el a részletes méréseket, megállapítandó, hogy lehetséges-e ott a radar felállítása.

Összefognak az ortodox államok

Öt, túlnyomóan ortodox vallású ország — Görögország, Oroszország, Bulgária, Ukrajna és Ciprus — vetette meg tegnap Athénban annak alapjait, hogy kulturális együttműködésre lépjenek, amellyel egyúttal ki óhajtják domborítani Európa kultúrájának keresztény gyökereit. A görög főváros Bizánci Múzeumában a görög, az orosz, a bolgár és ciprusi kulturális miniszter, valamint az ukrán tárcát képviselő követ közös közleményben nyilvánította ki, hogy ,,az európai kultúra olyan jellemvonásaira, mint a türelem és a szolidaritás, utalások történnek a keresztény vallásban is".

Brown változtat

Alapvető, jelenleg végrehajtói döntési körbe tartozó jogokat ad vissza a brit kormány a parlamentnek; ezek közé tartozik a végső szó a hadba vonulásról — közölte tegnap Gordon Brown miniszterelnök. Brown a londoni alsóházban ismertetett, mélyreható alkotmányos változtatási tervek között első helyen említette, hogy a kormánynak a jövőben parlamenti jóváhagyást kell kapnia katonai beavatkozásokhoz.

Hozzászólások
Szavazás
Ön be fogja oltatni magát koronavírus ellen?eredmények
szavazatok száma 4344
szavazógép
2007-07-04: Világfigyelő - x:

Putyin meglepte rakétavédelmi javaslatával Busht

Vlagyimir Putyin igencsak meglepte George Busht azzal, hogy új, módosított javaslatot tett egy közös európai rakétavédelmi rendszer létrehozására — a vezető amerikai lapok ezt emelték ki az orosz és az amerikai elnök kétnapos találkozójáról szóló tudósításaikban.
2007-07-04: Világfigyelő - Albert Levente:

Tízmillió dollármilliomos

A Merrill Lynch amerikai befektetési bank felmérése szerint 2006 végén már 9,5 millió dollármilliomos volt a világon, 8,3 százalékkal több, mint egy évvel korábban.