Bővül az autópálya Dalmáciában

2007. július 4., szerda, Világfigyelő

A Zágráb—Split—Dubrovnik autópálya újabb, 37 kilométeres szakaszát adta át Ivo Sanader horvát miniszterelnök a dél-adriai kikötőváros, Split után Dugopoljénál.

Az új szakasz Split elkerülésével Omison át Sestanovac faluig tart. A Cetina folyó felett 140 méter hosszú, 28 méter széles és 100 méter magas híd ível át, ezenkívül megépült négy alagút, 10 alul- és felüljáró, két benzinkút pihenőhellyel és üzletekkel. Ivo Sanader azt mondta, hogy a kormány számára elsőbbséget élvez az autópálya megépítése egészen Dubrovnikig. Bejelentette, hogy a következő napokban kiírják a pályázatot a Sveti Rok és a Mala Kapela hegység párhuzamos alagútjának megépítésére, ezzel elkerülhető lesz a jelenleg kétirányú alagút környékén a torlódás, különösen hétvégeken.

Augusztus közepére eldől a szárazföld és a Peljesac-félsziget közötti híd vonalvezetésének az ügye is. A magyar határtól Zágrábon, Spliten át Sestanovácig az autópálya díja 207 kunába (7000 forint) kerül.

Hozzászólások
Szavazás
Ön be fogja oltatni magát koronavírus ellen?eredmények
szavazatok száma 4538
szavazógép
2007-07-04: Világfigyelő - Albert Levente:

Tízmillió dollármilliomos

A Merrill Lynch amerikai befektetési bank felmérése szerint 2006 végén már 9,5 millió dollármilliomos volt a világon, 8,3 százalékkal több, mint egy évvel korábban.
2007-07-04: Világfigyelő - x:

Az Apple iPhonje-jai

A hatalmas vásárlói érdeklődést tükrözve órák alatt elkapkodták az Egyesült Államokban az Apple informatikai óriáscég mobiltelefon-modellje, az iPhone elsőként piacra dobott példányait.