Életmentés gombnyomásra

2008. június 17., kedd, Közélet

A nyolcvankét éves vargyasi Lőrincz Rebeka visszeres lábának súlyos vérzését állította el a beteg otthonában a Diakónia Keresztyén Alapítvány ügyeletes asszisztense szombaton délután. Az egyedül élő beteg asszony a karjára szerelt kis készülék segítségével riasztotta a baróti diszpécserszolgálatot, amikor vasgereblyével megütötte a lábát, s elindult a vérzés. A májustól működő háromszéki jelzőrendszeres távfelügyeleti szolgálatnál ez volt az első életmentő beavatkozás.

Tizenhat, egyedül élő idős embert csatlakoztattak a rendszerre, de a szolgáltatást bővíteni szeretnék előbb Erdővidéken, majd Sepsiszentgyörgyön és körzetében. Év végéig hetven készüléket szerelnek fel, de a jelfogadó és -elosztó központ ötezer csatlakozót is megbírna, csupán a karóraszerű egyéni riasztót kellene biztosítani az érintetteknek, illetve a betegellátó személyt a településeken. A gombnyomásos elsősegély elsősorban azoknak a mozgásban korlátozott, illetve legyengült időseknek nagy segítség, akik egyedül élnek, és adott helyzetben telefonálni sem tudnak.

Hozzászólások
Szavazás
Tavalyhoz képest Ön szerint idén miként alakul a jövedelmi helyzete?
eredmények
szavazatok száma 588
szavazógép
2008-06-17: Közélet - Hecser László:

Bérbe adják a bibarcfalvi fürdőt

A baróti önkormányzat utolsó ülésén megjelent kilenc tanácstagnak a bibarcfalvi fürdő bérbeadásával kapcsolatos határozat elfogadásakor némi türelemre is szüksége volt, hiszen vagyont érintő kérdésként kétharmados többség szükségeltetett, és várni kellett, míg egy késlekedő megérkezik.
2008-06-17: Közélet - x:

Ballagás Sepsiszentkirályban

Június 11-én nyolc óvodás gyermek ballagott a sepsiszentkirályi óvodában. Ünneplőbe öltözött az osztályterem, színes léggömbök, az év rajzai, gyerekek munkái díszítették. A nagy terem bizony kicsinek bizonyult, hisz szülők, nagyszülők, barátok jöttek a szép ünnepélyre.