Bogyó taxi és autókölcsönzés 0720 494 949

Az ördögi paktum

2008. június 20., péntek, Máról holnapra
Farcádi Botond

Az ördöggel kötött paktumként is értelmezhető az a megállapodás, amely a Demokrata-Liberális Párt és a Gigi Becali-féle Új Nemzedék Pártja között született a bukaresti helyi tanácsban. Ugyan közvetlenül nem érintenek minket a fővárosi önkormányzatban zajló történések, a többség kialakítása, a két párt közötti megállapodás azonban jelzés értékű. Ha mást nem, hát azt sugallja, hogy Traian Băsescu pártja bármire képes a hatalom megszerzése érdekében, még arra is, hogy a juhpásztorból lett milliomos többnyire fociszurkolók által támogatott szélsőséges alakulatával fogjon össze.

És ha Bukarestben megtették ezt, miért ne tehetnék meg később, a parlamenti választások után? Igaz, csodának kellene történnie, hogy Becali pártja bejusson a parlamentbe, de ezt a lehetőséget sem szabad kizárni: az európai parlamenti választásokon például szinte elérték a bejutási küszöböt. És addig még sok minden történhet, például a Becali által finanszírozott Steaua labdarúgócsapat jól szerepelhet az Európa-kupákban. Mert a jelek szerint Becali népszerűsége a Steaua teljesítményével egyenes arányban áll.

Az egyezmény azonban nem csupán a D-LP hataloméhségét, hanem egyúttal annak kétségbeesését is tükrözi. A várakozáson alul teljesített pártnak nem valószínű, hogy hosszú távon jót tesz a Becaliékkal való paktum — több neves politikai elemző el is verte rajtuk a port. Előfordulhat tehát, hogy tovább csökken a párt népszerűsége, és ezzel kormányzási esélyei is megcsappannak.

Csakhogy a D-LP szánalmas lépésével egybeesik a Nemzeti Liberális Pártban kezdődő belháború. Az eddig higgadt megnyilvánulásairól, a demagógiát és populizmust kerülni igyekező, európai politikusi arculat megteremtésére törekvő Călin Popescu Tăriceanu a jelek szerint elődjétől, Adrian Năstasétól tanul pártot és kormányt vezetni: diadalittasan próbál szabadulni pozícióját veszélyeztető, a szociáldemokratákhoz való közeledést ellenző, ám népszerű kollégáitól. Márpedig nem kizárt, hogy törekvésének következménye negatívan hat majd ki pártja szereplésére az általános választásokon, netán az alakulaton belüli bukását okozza.

És miközben mind a demokraták, mind a liberálisok a gyengeség, a kapkodás és a kétségbeesés félreértelmezhetetlen jeleit mutatják, a szociáldemokraták egyre erősebbé válnak. Ion Iliescu és Adrian Năstase pedig kajánul vigyorog a pártot névlegesen vezető Mircea Geoană mögött, mintha tudnák: van visszaút a hatalomhoz, még ha ördögi segítséggel is.

Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint lesz-e előrehozott parlamenti választás idén?eredmények
szavazatok száma 50
szavazógép
2008-06-20: Közélet - Váry O. Péter:

Albert Álmos hagyatkozik

Sepsiszentgyörgy polgármestereként tegnap utolsó sajtótájékoztatóját tartotta Albert Álmos. Újságírói kérdésre válaszolva — mit hagyatkozik az utána következőknek, polgármesternek és önkormányzatnak — kifejtette: ,,a táblát letörölni, és mindent a nulláról kezdeni nem szabad". Utalt ezzel a megkezdett fejlesztési munkálatokra, melyek közül az Erzsébet-park és a Mihai Viteazul tér átalakítását, Kilyén és Szotyor vízhálózatának elkészítését, Sepsiszentgyörgyön a 15 kilométernyi víz- és csatornarendszer ki-, illetve újraépítését, Sugásfürdő fejlesztését, az Olt völgyének rendbetételét, hasznosíthatóvá tételét emelte ki.
2008-06-20: Közélet - Szekeres Attila:

Menesztették az egyik alprefektust

A kabinet felmentette az alprefektusi tisztségből Gabriel-Nicolae Siminiceanut.