Megalakult Sepsiszentgyörgy új önkormányzataVisszalépésekkel, alpolgármesterek nélkül

2008. június 21., szombat, Közélet

Az első politikai csatározással zárult a sepsiszentgyörgyi önkormányzat tegnapi alakuló ülése, az RMDSZ nyolc képviselője mellett szavazott a három román szövetségbeli és a független román tanácstag is. Az alakuló ülést hatalmas érdeklődés övezte, számtalan vezető politikus és tisztségviselő mellett Mădălin Guruianu független képviselő jó néhány ,,drukkere" is a városháza tanácstermében tartózkodott.

Az ülés a szabályoknak megfelelően zajlott, először a frakciók nevezték meg vezetőiket — a Román Szövetség Valer Şerbant, az RMDSZ Czimbalmos Kozma Csabát, az MPP Kovács Istvánt. Az RMDSZ listájáról visszalépett Tóth Birtan Csaba, helyét Bodor Loránd vette át, az MPP listájáról pedig Váta Loránd, helyére nem az első póttag Fazakas Ágnes, hanem a második, Bújdosó Albert Zsolt került.

A kialakult önkormányzat tagjai letették hivatali esküjüket, az MPP-s és az RMDSZ-es képviselők mindannyian románul és magyarul (vagy fordított sorrendben) is kimondták az esküszöm szót. Ezután az ideiglenes ülésvezető — a szabálynak megfelelően a legidősebb tanácstag, Kónya Ádám (MPP) — átadta helyét a soros ülésvezetőnek, ki a sepsiszentgyörgyi önkormányzatban eddig is követett szokás szerint a képviselők névsorában az első: Bálint József (MPP). Az immár rendes testületi ülésen három napirendi pont szerepelt: a polgármester beiktatása, az alpolgármesterek megválasztása és a szakbizottságok megalakítása. Az RMDSZ azonban azt javasolta, a két utolsó pontra ne kerüljön sor, s bár az MPP frakcióvezetője felhívta a figyelmet, a választók azt várják el, minél hamarabb munkába álljon az önkormányzat, a szavazáson az RMDSZ javaslatát támogatták a román tanácstagok is, így 12—9 ellenében elodázták az alpolgármesterek megválasztását és a szakbizottságok megalakítását. Az új polgármester, Antal Árpád András beiktatása után viszont az MPP ismét megpróbálta kierőszakolni az alpolgármester-választást, Berecki Kinga azzal érvelt, Antal Árpád kampányában önkormányzati rendszerváltást ígért, és a magyar összefogást is hangoztatta, emellett mindannyian felelősséggel vállalták a munkát — a megismételt szavazást azonban a törvény tiltja. Az MPP tudomásul vette a döntést, Berecki Kinga csupán annyit jegyzett meg, az új szavazás lett volna a magyar—magyar együttműködés próbaköve. Válaszában a polgármester elmondta, nem bocsátkozik politikai nyilatkozatokba, hétfőre újabb tanácsülést hív össze, addig — a tegnap délutánra időzített RMDSZ—MPP-tárgyaláson — eldöntik, kiket javasolnak a tisztségekbe. Az utolsó szó jogán felszólalt még Albert Álmos volt polgármester is, felhíva a figyelmet, hogy az az együttműködés, amelyben Sepsiszentgyörgy vezetése zajlott négy mandátumon át, a város érdekében történt, és azt kívánta, az önkormányzat és a polgármester a továbbiakban is ugyanazt az érdeket, a város közösségének érdekét tartsa szem előtt. György Ervin kormánymegbízott pedig figyelmeztetett, amennyiben az önkormányzatban részt vevő három politikai alakulat minden tagja az elkövetkező négy év során nem a város javát akarja, rossz kimenetelű dolgok történhetnek. Strukturális fejlesztési pályázatokról fog szólni az elkövetkező időszak, csak közösen lesznek annyira erősek és jók, hogy pályázatokat nyerhessenek, hogy a várost fejleszthessék — tette hozzá.

Hozzászólások
Szavazás
Ön be fogja-e oltatni magát koronavírus ellen?eredmények
szavazatok száma 2039
szavazógép
2008-06-21: Közélet - Farcádi Botond:

Tamás Sándor letette az esküt

Elnökváltás koccintással
,,Ígérem, partner leszek abban, hogy jól működő önkormányzatunk, intézményeink legyenek megyénkben" — mondta Tamás Sándor, a Kovászna Megyei Tanács frissen megválasztott elnöke a tegnapi eskütétel után. Az ünnepélyes beiktatáson jelen volt többek között Markó Béla RMDSZ-elnök, György Ervin prefektus, Ördög Loránd törvényszéki elnök.
2008-06-21: Máról holnapra - Farkas Réka:

Újabb kihívás előtt az MPP

A választások utáni elemzések azt igazolják: az MPP, a frissen bejegyzett magyar párt nem szerepelt pártolói várakozásának megfelelően, a vezetői által remélt 30—40 százalékos támogatottság nem jött össze, még ott sem sikerült fontos funkciókat megszerezniük, ahol egyébként nagyon jó jelölteket indítottak. Tőkés EP-választásokon aratott győzelmét nemhogy megismételni, de megközelíteni sem tudták.