Újabb kihívás előtt az MPP

2008. június 21., szombat, Máról holnapra
Farkas Réka

A választások utáni elemzések azt igazolják: az MPP, a frissen bejegyzett magyar párt nem szerepelt pártolói várakozásának megfelelően, a vezetői által remélt 30—40 százalékos támogatottság nem jött össze, még ott sem sikerült fontos funkciókat megszerezniük, ahol egyébként nagyon jó jelölteket indítottak. Tőkés EP-választásokon aratott győzelmét nemhogy megismételni, de megközelíteni sem tudták.

Sokféle magyarázat, indoklás született, egyik közülük, hogy a szervezetet alig két és fél hónappal a választások előtt sikerült hivatalossá tenni, nem tudták kiépíteni megfelelő struktúráit. Ez azonban csak részben áll a lábán, hisz évek óta készülnek a pártbejegyzésre, tudták, hogy alternatívát kívánnak teremteni, építkezni a hivatalos háttér nélkül is lehetett volna. Ha külső-belső acsarkodás helyett idejében munkához látnak, akkor talán nem kellett volna azzal szembesülniük, hogy sok ismeretlen, számos esetben kétes értékű és hitelű egyén próbál felkapaszkodni az új párt szamárlétráján, hogy főleg faluhelyen bizony jogos a felháborodás, hogy az RMDSZ-ből (nem politikai nézeteik miatt) kikopott személyek hirdetik a megújulást. Nem tudták megtörni, még Székelyföldön sem, a tulipán hatalmát. Falvakon jó esetben néhány tanácsi mandátumra futotta, városon, ahol jó jelölteket állítottak, és erős kampányt folytattak, összejött a tanácsi többség, néhány helyen polgármesteri széket is sikerült megszerezniük. Az MPP elsősorban tehát falvakon bukott meg, s ez csak részben magyarázható a székelység konzervativizmusával, a megszokással, az újtól való rettegéssel, az RMDSZ-es polgármesterek feudális uralmával.

Az új párt ennek ellenére egy lépéssel közelebb vitt a romániai magyar politikai élet megújulásához. Új arcok, fiatalok tűntek fel az RMDSZ-ben, és több székelyföldi városban megkerülhetetlenné vált az MPP is. Változás történt, ha nem is oly mértékű, mint sokan remélték. Ám, hogy mindez ne rekedjen meg ezen a szinten, nagyon össze kell magukat szedniük az alternatíva képviselőinek, be kell bizonyítaniuk, képesek józan politizálásra. Ehhez azonban mindenekelőtt saját házuk táján kell rendet teremteniük. Kongresszust kell tartaniuk, hiteles vezetőket választaniuk, olyanokat, akikkel az RMDSZ is hajlandó és tud tárgyalni. Ha ez nem történik meg, nincs esély magyar—magyar megegyezésre, és nincs esély a folytatásra sem, egy őszi kudarcos próbálkozás után eltűnnek a politikai boszorkánykonyha süllyesztőjében.

Hozzászólások
Szavazás
Ön készül nyaralni idén?
eredmények
szavazatok száma 417
szavazógép
2008-06-21: Közélet - Váry O. Péter:

Visszalépésekkel, alpolgármesterek nélkül (Megalakult Sepsiszentgyörgy új önkormányzata)

Az első politikai csatározással zárult a sepsiszentgyörgyi önkormányzat tegnapi alakuló ülése, az RMDSZ nyolc képviselője mellett szavazott a három román szövetségbeli és a független román tanácstag is. Az alakuló ülést hatalmas érdeklődés övezte, számtalan vezető politikus és tisztségviselő mellett Mădălin Guruianu független képviselő jó néhány ,,drukkere" is a városháza tanácstermében tartózkodott.
2008-06-21: Belföld - x:

Hírsaláta

NĂSTASE MENTÉSE ROSSZ VÉRT SZÜLT. A képviselőház jogi bizottsága azt ajánlotta a plénumnak, hogy ne adjanak engedélyt a Năstase elleni bűnvádi eljárás megkezdésére — jelentette be a bizottság alelnöke. Nicolae Vlad Popa EP-képviselő szerint a képviselőház jogi bizottságának döntése meghökkentette a strasbourgi politikusokat, s megeshet, hogy védzáradék életbe ültetését kérik az igazságszolgáltatás terén. (Hotnews)