Bogyó taxi és autókölcsönzés 0720 494 949

Figyeljünk oda!Hiányoznak a nyilatkozatok

2008. június 24., kedd, Gazdakör

A közvetlen tejeladási kvótával rendelkező háromszéki gazdák közel egynegyede nem tett le nyilatkozatot a tavalyi kvótaévben a piacon vagy a közvetlen szomszédságban eladott tejmennyiségről, melyet a törvény értelmében május 15-ig kellett volna letenniük személyesen vagy postán.

A megyei kvótakezelő iroda az adatbázis szerint mindenkinek elküldte a típusnyilatkozatot, de a megszabott határidőig sokan elmulasztották ezt kitölteni és visszajuttatni. Rossz lehet a helyzet országszinten is, hiszen a szakminisztérium a határidőt június 22-ig meghosszabbította. Az utolsó összesítések szerint országos szinten Kovászna megye az előkelő első helyen áll a visszaérkezett bevallások arányát illetően, de ez a helyzet nem mondható megnyugtatónak.

Az iroda munkatársai szerint a háromszéki gazdák sem vették komolyan a kötelezettséget, és most, az utolsó métereken szeretnének javítani a helyzeten. A szaktanácsadók segítségét is kérték, így közösen járják a falvakat és tejcsarnokokat az elmaradt nyilatkozatok begyűjtése érdekében, természetesen, ahová el tudnak érni. Ezért kérik a gazdák komolyabb hozzáállását és nyilatkozataiknak mielőbbi eljuttatását az Árkosi úti irodához. Ellenkező esetben kénytelenek lesznek a törvényes előírásokat alkalmazni, melyek szerint a nyilatkozat elmulasztása 500 és 1500 lejes büntetést von maga után. A szaktanácsadók felhívják az érintettek figyelmét, hogy ugyancsak büntetendő a kapott kvótamennyiség meg nem valósítása, ezért a nyilatkozatokba és a tejeladást rögzítő farmfüzetbe figyelemmel kell beírni a közvetlenül eladott tejmennyiséget. Ha az eladott tejmennyiség több mint 30 százalékkal kevesebb, mint a gazdának kiosztott kvóta, a különbözetnek megfelelő kvótamennyiséget a következő évben elveszik.

Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint a Sepsi OSK bejut a Román Kupa döntőjébe?
eredmények
szavazatok száma 1170
szavazógép
2008-06-24: Gazdakör - Incze Péter:

Támogatás három szarvasmarhára

Legeltetés a Vadas-tetőn — számukra is igénybe vehető a támogatás
A Mezőgazdasági Kifizetési Ügynökség szerkesztőségünkbe eljuttatott közleménye szerint a három szarvasmarha után járó támogatás feltételeit június 13-án módosította a kormány. Így a támogatás odaítélésekor a 2008. január 31-i állatlétszámot veszik alapul. Ahhoz, hogy a támogatás elérhető legyen, a gazdának akkor legkevesebb három darab hat hónap fölötti, országos állatorvosi nyilvántartásba vett szarvasmarhával kellett rendelkeznie.
2008-06-24: Gazdakör - x:

Kérdések a génmódosításról (Kitekintő)

Módosított vagy nem módosított? Lemaradunk, vagy nem árt az óvatosság? Ez most Európában a kérdés. A géntechnológia ügyében ez az egyetlen közös nevező. Vitatkoznak róla a közemberek éppúgy, mint a tudós koponyák. Világszerte feltartóztathatatlanul terjed, az Európai Unió viszont tartózkodik — már amennyire tud — tőle.