Bogyó taxi és autókölcsönzés 0720 494 949

Erőfitogtatás vége

2008. június 25., szerda, Máról holnapra

Elcsitulni látszik a csatazaj. Van, ahol a pár nappal ezelőtt szembenálló felek békejobbot nyújtottak egymásnak, máshol áll még a bál. Mégis bizonyosnak látszik: az RMDSZ csúcsvezetésének kissé arrogáns megközelítése dacára az erdélyi magyarság önértékelése szempontjából nem volt haszontalan kísérlet az MPP pártként való színre lépése.

Minden jel szerint ugyanis 70—80 000 embert sikerült megszólítania, és aktív választóvá változtatnia azokat, akik különben a magyar szavazópolgárok feléhez hasonlóan mind június elsején, mind tizenötödikén otthon maradtak volna. A választás lehetősége vitte az urnák elé, s végül is ez a demokrácia lényege. S ez felelős politikus számára nem lehet közömbös. Mint ahogyan az is biztosra vehető, hogy mind a félsiker, mind a félkudarc erjedést, váltásra való készséget fog kialakítani mind az RMDSZ-ben, mind az MPP-ben. Elcsépelt szlogenekkel ugyanis, miszerint egységben az erő, mindenkinek az ernyő alatt a helye, aki önkritikát gyakorol, visszavárjuk, ma már sokra nem mennek. Főként, mert nyakukon az újabb megmérettetés, amikor is a parlamenti képviselet a tét, teljesen új, mai tapasztalatainkkal kiszámíthatatlan körülmények között.

Most ellenben nem új, de más feladattal kell megküzdenie a magyar önkormányzatoknak. Szinte napiparancsként fogalmazható meg, a helyhatóságokban véget kell vetni a pártoskodásnak, és bármilyen színben is jutottak polgármesteri, illetve önkormányzati képviselői székhez, arra kell gondolniuk, hogy a mögöttük álló szavazók, azok az emberek, akik székükbe segítették, városuk, községük fejlődésének lehetőségét tették le kezükbe, s nem párthűségüket fogják négy év múlva számon kérni, hanem az el nem végzett munkát. S ha a település fejődését tekintik legfontosabb feladatuknak a választás nyertesei, akkor a megegyezésnek is magától értetődőnek kell lennie. Illetve kellene, mert erőfitogtatást azért látni akár a megyei tanács, akár Zágon, Erdővidék, vagy miért ne, a frissen MPP-sé vált Kézdivásárhely felé tekint az ember.

Ahol azt gondolják, a győztes mindent visz, tévednek, a következő négy év be fogja bizonyítani, hogy kis vagy közepes közösségeken belül a viszály a haladás, a fejlődés kerékkötője, s azt megtapasztalják majd, hogy a pártok magas vezetőinek szava milyen kis mértékben befolyásolja mindennapjaikat.

Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint lesz-e előrehozott parlamenti választás idén?eredmények
szavazatok száma 215
szavazógép
2008-06-25: Közélet - Szekeres Attila:

Több közlekedésrendész

Növelik a közlekedésrendészek számát Sepsiszentgyörgyön, Kézdivásárhelyen és Baróton.
2008-06-25: Közélet - x:

Az utászok felfüggesztették a sztrájkot

Nyolcnapos munkabeszüntetés után ma ismét dolgozni fognak az Út- és Hídépítő Rt. alkalmazottai, noha a kirobbant konfliktus még nem oldódott meg.