Sólyom László visszautasította Horn Gyula kitüntetését

2007. július 5., csütörtök, Világfigyelő

Sólyom László magyar köztársasági elnök nem írta alá a Horn Gyula volt miniszterelnök kitüntetésére vonatkozó kormányfői előterjesztést. Az államfő szerint Horn Gyula mostanáig fenntartott és képviselt nézetei az 1956-os forradalomban játszott szerepéről és ezen keresztül a forradalomról összeegyeztethetetlenek a Magyar Köztársaság alkotmányos értékrendjével. Sólyom László döntéséről levélben tájékoztatta Gyurcsány Ferenc miniszterelnököt. Horn Gyula ma tölti 75. évét.

A kormányfő korábban levélben javasolta Sólyom László köztársasági elnöknek, hogy 75. születésnapja alkalmából tüntesse ki Horn Gyulát, külügyminiszterként és miniszterelnökként az ország érdekében végzett tevékenységéért. Gyurcsány azt javasolta, hogy Horn Gyula a legmagasabb állami kitüntetést, a Magyar Köztársasági Érdemrend Nagykeresztjét kapja meg.

Az államfő még 2006. március 13-án fordult alkotmányértelmezési indítvánnyal az alkotmánybírósághoz a március 15-i nemzeti ünnep alkalmából a kormány, illetve a miniszterelnök által javasolt állami kitüntetésekkel kapcsolatban. Az alkotmánybíróság keddi határozatának indoklása szerint az államfőnek valódi, érdemi döntési joga van arra, hogy a köztársaság alkotmányos értékrendjébe ütköző kitüntetések esetén az arra vonatkozó előterjesztést ne írja alá, annak adományozását megtagadja.

Levelét megírta

Az államfő Gyurcsány Ferencnek intézett levelében többek között a következőkkel indokolja a kitüntetés megtagadását: ,,Az 1956-os forradalom és szabadságharc célkitűzései ― Magyarország függetlensége, a többpárti demokrácia, a jogállamiság és a szabadságjogok ― mai alkotmányunk alapértékei is. Az 1956-os forradalom tagadása a Magyar Köztársaság alkotmányos értékrendjének tagadása. A forradalmat eltipró Kádár-rendszer és a Magyar Köztársaság alkotmányos értékrendje viszont egymással össze nem egyeztethető. Ezt az alkotmánybíróság is sokszor megállapította ― legutóbb a kitüntetési határozatban is, amikor kimondta, hogy a rendszerváltás előtti és a rendszerváltás utáni társadalmi berendezkedéshez kötődő alkotmányos értékrendek egymással össze nem egyeztethető értékrendet jelentenek. A forradalom ötvenedik évfordulóján tartott összes beszédemben figyelmeztettem arra, hogy nem lehet egyszerre Kádár örökösének és ’56 örökösének lenni. Nem kaphatja meg Horn Gyula ugyanazt a kitüntetést, amelyet Király Béla megkapott. Az alkotmánybíróság az alkotmány értékrendjével ellentétes tevékenységnek értékelte a karhatalmi alakulatban való szolgálatot 1956―1957-ben. Az egyes fontos tisztségeket betöltő személyek ellenőrzéséről és a Történeti Hivatalról szóló 1994. évi XXII. törvény (Átvilágítási törvény) alapján létrehozott II. számú Bizottság 1997. augusztus 26. napján kelt határozatában megállapította, hogy Horn Gyula 1956―1957-ben karhatalmi alakulatban teljesített szolgálatot. A Bizottság ezért felszólította Horn Gyulát, hogy a határozat közlésétől számított 30 napon belül országgyűlési képviselői, valamint miniszterelnöki tisztségéről mondjon le. Mivel a miniszterelnök e felszólításnak nem tett eleget, a Bizottság a döntését nyilvánosságra hozta. A Bizottság ugyanezen indokok alapján az 1999. január 20-án kelt határozatában ismételten megállapította Horn Gyula országgyűlési képviselő érintettségét. (…) Horn Gyula a forradalom 50. évfordulója alkalmából azt nyilatkozta a Die Welt napilapnak, hogy a felkeléssel együtt sok bűnöző került szabadlábra, akik veszélyeztették a biztonságot. A pufajkás osztagban a törvényes rendet védte. Horn Gyula karhatalmista volta 1956-ban, és különösen akkori szerepének értékelése és vállalása a forradalom ötvenedik évfordulóján 1956 értékeiről való állásfoglalás is. Egykori tette és mai állásfoglalása olyan alapvető ellentétben állnak a Magyar Köztársaság alkotmányos értékrendjével, hogy Miniszterelnök Úr előterjesztését Horn Gyulának az indokolásban felhozott érdemeire tekintettel sem teljesíthetem."

Gyurcsány kitart

Sokkal fontosabb az út, amelyet az ember bejár, mint az út kiindulópontja ― reagált Gyurcsány Ferenc az államfői visszautasításra. A miniszterelnök úgy látja: Magyarország és Európa nagyobbik fele ebben a kérdésben adott pillanatban osztotta ezt a véleményt. Magyarország akkor, amikor Horn Gyulát életútja ismeretében miniszterelnökké választotta és amikor demokratikusan megválasztott parlamentjének több mint kétharmada személyének felhatalmazást adott; Európában pedig uralkodóházak vezetői, volt miniszterelnökök, államfők, jelenleg hivatalban lévő vezető politikusok méltatják érdemeit a megosztott Európa újraegyesítésében és a demokratizálódó Magyarország megteremtésében. Gyurcsány Ferenc hangsúlyozta: véleménye nem változott, érveit és álláspontját részletesen kifejtette a kitüntetés kezdeményezésének indoklásában.

*

A Fidesz tiszteletben tartja az alkotmánybíróság és a köztársasági elnök döntését ― közölte Szijjártó Péter, a Fidesz szóvivője.

Hozzászólások
Szavazás
Ön be fogja oltatni magát koronavírus ellen?eredmények
szavazatok száma 4439
szavazógép
2007-07-05: Belföld - x:

Hírsaláta

NINCS BOCSÁNAT. Traian Băsescu államfőben a népszavazás óta nő a gyűlölet a 322 parlamenti képviselő és a kormány iránt — derült ki a Realitatea TV szerda esti kétórás beszélgetőműsorából. A kialakult helyzetért Bogdan Olteanut, Viorel Hrebenciucot és Verestóy Attilát hibáztatja. A nyugdíjemelésekkel kapcsolatban nagy fenntartásai vannak, nem bízik abban, hogy a 2,5 milliárd eurós többletkiadás fedezésére a kormány megfelelő forrásokat biztosít. Az ország prioritásának az oktatási rendszer tervszerűsítését tartja.
2007-07-05: Világfigyelő - Magyari Lajos:

H. Gy. medáliája

Kapjon-e medáliát, avagy ne kapjon a hetvenöt esztendős Horn Gyula — íme a magyar belpolitika (külpolitika, az nincs) legégetőbb kérdése. Ebben is táborokra szakadt az ország, az egyik fele megszállottan hajtogatja, hogy Horn Gyula korszakos politikus, elévülhetetlen érdemekkel, a másik oldalon a lelki szemek előtt újra és újra megképződik a pufajkás ifjúgárdista képe, aki társaival géppisztolyosan járja az oroszok által másodszor is rommá lőtt Budapest utcáit, ,,ellenforradalmár bitangokra" vadászva.