Mi, hol, mikor

2008. június 27., péntek, Mi, hol, mikor?
Csutak Misi

A népi humor sem kegyelmez — reméljük, sokáig a hivatalosságok sem — a Gelence határában nemrég felállított faalaknak. Lehet, a keresztelő kissé megértőre sikeredett, ezért mások megszemélyesítés nélkül egyszerűen csutak-embernek (még csak nem is csutak-székelynek) hívják a tákolmányt. Sőt, a cinikusabbak némely vezetőkkel is ,,hírbe hozzák"...

kép és szöveg: Ferencz Csaba

Kiállítás

A sepsiszentgyörgyi Szé­kely Nemzeti Múzeum Toleranciatermében ma 17 órakor Barabás Hajnalka művészettörténész megnyitja Kakas Zoltán Bao-Bao Kép-Táj című vándorkiállítását. Közreműkö­dik Debreczi Kálmán színművész, áldást mond Szabó Lajos főesperes, címzetes kanonok.

Zene

Az V. Bikfalvi Reneszánsz Zenei Napok záróhangversenyét holnap 16 órától tartják a Bikfalva 57. szám alatti kúria udvarán (rossz időben a gyülekezeti házban). Fellép a bukaresti Lyceum Consort. Művé­szeti irányító: Öllerer Ágnes.

Hitvilág

* Kézdivásárhelyen vasárnap 11.30 órától unitárius istentisztelet lesz az evangélikus templomban.

* Sepsiszentgyörgyön a belvárosi református templomban vasárnap a 18 órakor kezdődő istentisztelet keretében, a Szent József-templomban a 19 órai szentmisét követően jótékonysági előadást tartanak a cserkészek.

Falunapok

Kilyén. A holnapi program: 11 órakor megnyitó, a tűzoltópark felavatása, kiállításmegnyitó, 12 órától ügyességi és sportvetélkedők a művelődési ház előtti téren, 14.30 órától focimérkőzés a futballpályán a helyiek és a meghívottak csapata között, 18 órától Botka László színművész műsora, 20 órától bál.

Esztelnek. Szombaton 8 órakor a rétyi Kováts András Fúvósegyesület toboroz, 10 órakor ifjúsági szentmise a plébániatemplomban (,,alsótemplom"), 11 órakor megemlékezések, koszorúzások, a Csiporkázó Egyesület játszóháza, 12 órakor ünnepélyes megnyitó, majd szórakoztató műsorok, főzőverseny, lepkekereső verseny, díjkiosztás, 17.30 órakor a helyi ifjak szórakoztató műsora, 19 órakor a marosvásárhelyi Madártej Kabarétársulat bemutatja Basszus, rendőr lettem című műsorát, meghívott sztárvendég a Neuron família, 21 órakor Dancs Annamari-koncert (operettrészletek), 22 órakor szabadtéri diszkó a For You Club rendezésében.

Lécfalva. Szombaton 13 órától minifoci a sportpályán, 21 órától színdarabos bál a kultúrotthonban. Vasárnap 12 órától a lécfalvi gyermekszínjátszók szabadtéri előadása (rossz idő esetén a kultúrházban), 14 órától bográcsfőző verseny és egyéb rendezvények, 18 órától az illyefalvi táncosok műsora, 22 órától tűzijáték.

Iskolai névadó ünnepség Középajtán

Vasárnap ünnepi keretek között veszi fel Benkő József nevét a középajtai általános iskola. 11 órakor ünnepi istentisztelet kezdődik a református templomban, melyen igét hirdet nt. Nagy Károly esperes, ezt követi Kolumbán Vilmos egyetemi tanár előadása Benkő József életművéről, hagyatékának ápolásáról, majd koszorúznak a temetőben. 13 órakor az iskolában Demeter László muzeológus megnyitja az Erdővidék nagyjai című kiállítást, és leleplezik az iskolatáblát. 14.30 órától ebédszünet, 16 órától dokumentumfilm tizennyolc év fejlesztési programjairól, díszpolgáravatás, 18 órától ünnepi műsor a kultúrházban.

Ügyeletes gyógyszertár

Sepsiszentgyörgyön mától csütörtökig naponta 20―8 óráig a Stadion utcai Szemerja patika (telefon: 0267 313 942) teljesít szolgálatot.

Labdarúgó Eb

* Németország—Törökország 3—2 (1—1). Bázel, 39 000 néző. Vezette: Massimo Busacca (svájci). Németország: Lehmann—Friedrich, Mertesacker, Metzelder, Lahm—Schweinsteiger, Rolfes (Frings, 16), Ballack, Hitzlsperger, Podolski—Klose (Jansen, 92.). Törökország: Rüstü—Sarioglu, Topal, Gökhan, Balta—Kazim (Metim, 92.), Altintop, Aurelio, Akman (Erdinc, 81.), Boral (Karadeniz, 83.)—Sentürk. Gólszerzők: Schweinsteiger (26.), Klose (79.), Lahm (90.), illetve Boral (22.), Semih (86.). Sárga lap: Sentürk (53.). A nagyon tartalékos félholdasok kezdték jobban a meccset, és már az első sípszó után támadásba lendültek. A 14. percben Akman gurította középre a labdát, s a jól érkező Kazim közel 14 méterről a felső lécet találta el. A 22. percben a törökök megszerezték a vezetést: egy jobb oldali beívelést követően Kazim újra a felső kapufát találta el, a lepattanóra Boral csapott le, s közelről Lehmann lába között a hálóba gurította a labdát (0—1). Csupán négy percig játszottak gólhátrányban a németek, a 26. percben egyenlítettek: Podolski futott el a bal szélen, s a középre beadott labdát Schweinsteiger — igazi klasszishoz méltóan — mintegy hét méterről Rüstü kapujának bal sarkába perdítette (1—1). Az első félidő hátralévő részében mindkét kapunál akadt helyzet, de újabb gól nem született. A szünet után a Nationalelf focistái voltak veszélyesebbek, Hitzlsperger révén két óriási ziccer is kimaradt. A 79. percben Lahm ívelt be a bal szélről, Klose pedig a kifutó Rüstüt megelőzve csúsztatta a labdát a hálóba (2—1). A 86. percben Sabri futott el a jobb szélen, laposan belőtt labdáját a rövid saroknál Semih továbbította a hálóba (2—2). Amikor már mindenki a hosszabbítást várta, a 90. percben Lahm tört be a török tizenhatoson belülre, és a rövid felső sarokba küldte a labdát (3—2). Elmaradt az újabb török csoda, és a németek bejutottak a döntőbe.

* A török szövetség továbbra is Fatih Terimmel képzeli el a labdarúgó Európa-bajnokság elődöntőjéig jutott válogatott jövőjét. Az 54 éves szakember a németektől drámai csatában, 3—2-re elveszített szerdai elődöntő után nyilatkozott úgy, hogy valószínűleg távozik posztjáról. ,,Még beszélnem kell a játékosokkal és a szövetség vezetőivel, de a legvalószínűbb, hogy távozom. Már korábban jeleztem, hogy nem akarok tovább Törökországban dolgozni, és én be szoktam tartani az ígéreteimet. Egy európai országban szeretnék edzősködni" — mondta szerda éjszaka Bázelben a szövetségi kapitány. ,,Nem engedjük el Fatih Terimet" — replikázott csütörtökön Hasan Dogan, a török szövetség elnöke. A kiváló edző 2003-ban vette át másodjára a válogatott szakvezetői posztját, melyet korábban 1993 és 1996 között töltött be. Szakvezetőként a mostani Eb-n aratta legnagyobb sikerét, míg klubedzőként a Galatasarayjal érte el legfényesebb győzelmeit: négy bajnoki aranyérem mellett UEFA-kupát is tudott nyerni együttesével. A Galata mellett a Fiorentinánál és az Internazionalénál is dolgozott.

Túra Sóskútfürdőre

Június 28-án kerékpártúrára kerül sor Kézdivásárhelytől Sóskútfürdőig, onnan meg a Nyergestetőre. Az indulás előreláthatólag 8 órakor lesz a kézdivásárhelyi sportcsarnoktól a Katrosán át Sóskútfürdőre, ahol tokányolás vár a túrázókra. Azoknak, akik nem fáradtak el, lehetőség adódik felkerekezni a Nyergestetőre. Érdeklődni, jelentkezni Kocsis Zoltánnál lehet a 0745 402 322-es, a 0730 600 286-os telefonon, illetve a kocsiszo@yahoo.com e-mail címen.

Emléktúra

A kisborosnyói holokauszt-emlékünnep keretében a gidófalvi tanulók és a sepsiszentgyörgyi Gáll Lajos Futókör tagjai emlékfutást szerveznek. Gyülekezés a megyeszékhelyi Gámán János Mezőgazdasági és Élelmiszer-ipari Szakközépiskola előtt június 29-én 11 órakor.

Összeállította: Tibodi Ferenc

Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint mi lenne a helyes medve-ügyben?


eredmények
szavazatok száma 2632
szavazógép
2008-06-27: Közélet - Iochom István:

Vége a kirakatpolitikának (Beszélgetés Rácz Károllyal, Kézdivásárhely új polgármesterével)

Első munkanapján a polgármesteri székben
A rendszerváltás után Rácz Károly a céhes város ötödik s egyben legfiatalabb polgármestere. Senki nem hitt a győzelmében, de a frissen bejegyzett Magyar Polgári Párt megyénkben éppen Kézdivásárhelyen aratta legnagyobb győzelmét, hiszen Rácz Károly már az első fordulóban győzött, és a tizenkilenc tanácsi helyből tízet kaptak meg. A frissen beiktatott polgármestert először arra kértük, mutatkozzék be olvasóinknak.
2008-06-27: Elhalálozás - x:

Elhalálozás

Elhalálozás
Mély fájdalommal tudatjuk, hogy a zaláni születésű bodosi
NÉMETH ALBERTNÉ
MÁLNÁSI MÁRTA
életének 41. évében 2008. június 25-én súlyos betegség után hirtelen elhunyt.
Temetése 2008. június 28-án 13 órakor lesz a szülői háztól a zaláni temetőben.
A gyászoló család
pro. m. e.