FutásfalvaSarlós Boldogasszony-napi fogadalmi nagybúcsú

2007. július 5., csütörtök, Faluvilág

Iochom István felvétele

Futásfalvát 1992 januárjában nyilvánította kegyhellyé nagyméltóságú és főtisztelendő dr. Jakubinyi György, Erdély római katolikus érseke. Hétfőn tizenötödik alkalommal tartottak Sarlós Boldogasszony napján fogadalmi nagybúcsút.

Július 2-án 8 órakor a kegytemplomban szentmisét celebráltak, utána gyóntatásra került sor, majd Tifán Lajos plébános a Csíkszékről, Udvarhelyszékről, Alsó-Háromszékről, Erdővidékről, Orbaiszékről, a Barcaságból és Felső-Háromszék majdminden településéről, a moldvai csángómagyar falvakból, valamint az Ausztriá­ból, Németországból és Magyarországról érkezett zarándokokat fogadta. A népviseletbe öltözött, Kárpátokon túli véreink szokás szerint dr. Jáki Teodóz Sándor győri bencés paptanár vezetésével érkeztek Futásfalvára. Az ünnepi szentmise 11 órakor a kegytemplom kertjében, a szabadtéri oltárnál kezdődött, ahol Tifán Lajos plébános házigazdaként köszöntötte a jeles vendéget, nagyméltóságú és nagytisztelendő Bálint Lajos ny. római katolikus érseket, a környékbeli papságot, a zarándokokat. Az ünnepi szentmisét Bálint Lajos ny. érsek a környékbeli papság részvételével celebrálta, aki szentbeszédében az 1989 utáni, rosszul értelmezett szabadságra, elanyagiasuló világunkra hívta fel hallgatói figyelmét.

Közreműködött a Kelemen Antal által vezényelt rétyi Kováts András Egyesület fúvószenekara. A szentmise a magyar himnusz közös eléneklésével ért véget, majd a több száz fős tömeg Mária-énekeket énekelve indult a tizennégy stációs, egy kilométer hosszú útszakaszon a Golgota felé. Elöl, akárcsak előző nap a székely kapu avatásakor, öt lovas haladt. Az idei fogadalmi búcsú az anyakeresztnél a Te Deum és a székely himnusz közös eléneklésével ért véget.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a június 9-i európai parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 754
szavazógép
2007-07-05: Faluvilág - Kisgyörgy Zoltán:

Messze van-e Zala megye Lécfalvától?

Kisgyörgy Zoltán felvétele
Nem lehet oly messze, hogy személyes ismeretség révén ne jöhessen létre testvértelepülési kapcsolat a távoli magyarországi megye települése és Lécfalva között. Fél évtizedes Merenye és Lécfalva kapcsolata, s nem egy lécfalvi ismerkedett már a zalai tájjal. A negyedik lécfalvi falunapokra érkező vendégeket mint régi ismerősöket és barátokat köszöntötték háromszéki testvéreik. Győrbíró Gyárfás és felesége, Tünde készséggel szólt a testvérfaluról, ahol már többször megfordultak.
2007-07-05: Család - Jártó Kocsis Edit:

Bizalom (Útitársam vallomásai)

Furcsa helyzetbe kerültem — kezdett mesélni Erna. — Vizsgák előtt segítséget kértem egyik kolléganőmtől, mert voltak tisztázatlan kérdések, és türelmem sem volt elmélyülni bennük.