Útitársam vallomásaiBizalom

2007. július 5., csütörtök, Család

Furcsa helyzetbe kerültem — kezdett mesélni Erna. — Vizsgák előtt segítséget kértem egyik kolléganőmtől, mert voltak tisztázatlan kérdések, és türelmem sem volt elmélyülni bennük.

— Nem tudok segíteni — hangzott a válasz —, nem értem, és az igazat megvallva, nem sokat tanultam.

Majd csak lesz valahogy — biztattam magam —, hiszen más sem tud többet, és elmentem vizsgázni. A gyengécske jegy, amit kaptam, nem lepett meg, hiszen magam sem értékeltem többre a tudásomat. Annál inkább szíven ütött, hogy az említett kolléganőm tízessel jött ki a vizsgáról. Talán szerencséje volt, csalás van a dologban, gondoltam, de a jelenlevők tanúsították alapos tudását.

Azóta valami összekavarodott bennem. Nem a jegyem zavar, hanem a hiszékenységem. Még ezt is meg tudom bocsátani magamnak, mert én mindig segítettem, ha kérték, így én is erre számítottam. A mások iránti bizalmam azonban alapjaiban megrendült. Kiben higgyek ezután? Miért higgyek? Ne bízzam senkiben? … Majd széthasít a sok kérdés — sóhajtotta a vád és önvád keverékével hangjában útitársam.

Elgondolkodtatott, mert a felvetett kérdés középpontjában a bizalom állt, mely mindannyiunk számára tartópillér az életben.

Nem tudtam egyértelmű választ adni neki, csak azt magyaráztam, hogy jobban meg kell figyelni a körülöttünk levőket, és nem szabad kizárólag egy ember véleménye után menni. Arra meg ő jött rá beszélgetés közben, hogy neki kellett volna segítenie magán, mert így csak önmegnyugtatás volt a kapott válasz.

A szándékos félrevezetés nem vall egyenes jellemre, az ilyen ember más téren sem érdemel bizalmat. Általános értelemben azonban, ha valaki nem bízik a körülötte levőkben, éppen annyit veszít, mint ha vakon bízik — mondtam.

— Kezdem már érteni — helyeselt Erna. — Olyan ez, mint amikor egy hajós minden kis szellő után igazodik, vagy mintha nem veszi észre a kedvező szelet sem.

— Igen — bólintottam —, nekünk meg csak éppen ki kell tapasztalnunk a széljárást, hogy urai lehessünk a helyzetnek.

Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint mikor lesz vége a koronavírus-járványnak?eredmények
szavazatok száma 398
szavazógép
2007-07-05: Faluvilág - Iochom István:

Sarlós Boldogasszony-napi fogadalmi nagybúcsú (Futásfalva)

Iochom István felvétele
Futásfalvát 1992 januárjában nyilvánította kegyhellyé nagyméltóságú és főtisztelendő dr. Jakubinyi György, Erdély római katolikus érseke. Hétfőn tizenötödik alkalommal tartottak Sarlós Boldogasszony napján fogadalmi nagybúcsút.
2007-07-05: Család - x:

Nyári nyalánkságok cseresznyéből, meggyből

A cseresznye és a meggy mélyvörösre érett, roppanós szemeit a legjobb frissen, nyersen lakmározni. Megfelelnek minden kívánalomnak, amit a korszerű táplálkozás támaszt a gyümölcsökkel szemben. Rostjaik gyengédek, tápértékük magas.