Nyári nyalánkságok cseresznyéből, meggyből

2007. július 5., csütörtök, Család

A cseresznye és a meggy mélyvörösre érett, roppanós szemeit a legjobb frissen, nyersen lakmározni. Megfelelnek minden kívánalomnak, amit a korszerű táplálkozás támaszt a gyümölcsökkel szemben. Rostjaik gyengédek, tápértékük magas.

A cseresznye tartalmaz káliumot, kalciumot, nátriumot, foszfort, valamint A-, B- és C-vitamint. Vértisztító hatása révén enyhíti a köszvényes fájdalmat, a reumát; aki pedig még hajlamos a pattanásra, vagy akinek hormontermelése már akadozik, az most iktasson be étrendjébe egy cseresznyekúrát. A meggy érési ideje hosszabb, ezért még nyár derekán is élvezhetjük fanyar, savanykás aromáját. Gyógyhatásaiban hasonlít a cseresznyéhez: mivel serkenti a máj és a vesék működését, jótékonyan hat a szívre is. A B-vitaminok minden fajtája megtalálható benne, ezért segíti az emésztést, és kisimítja a görcsös idegeket. Eredményesen gyógyítja a légzőszervek meghűléses betegségeit. A kalcium, a kálium és a magnézium együtt végzik a vér megtisztítását, a szívizom megerősítését, és szabályozzák a szívverést. Kúraszerűen gyümölcsléként javallott: a kimagozott gyümölcsöt összeturmixolják, és a finnyásabbak gézen átszűrik. A legjobb persze egyenesen a fáról szemezni a friss cseresznyét, meggyet. Mindkettő jól tűri az aszalást, a mélyhűtést. Befőttet, kompótot is készíthetünk belőlük, ami nemcsak desszertpótló, de húsok mellé adva pikáns kiegészítő. A cseresznye és a meggy szívesen-ízesen kívánkozik sokféle süteménybe.

A cseresznyét inkább frissen ajánlatos megenni, mert ha sütik-főzik, elveszti ízkarakterét. A meggyes süteményekhez az aprított gyümölcsből készítsük a tölteléket cukorral, fahéjjal, amivel a meggy tökéletes harmóniában van. Esetleg diót is tehetünk hozzá, de lékötő anyagot feltétlenül, amire a háztartásokban hagyományosan a zsemlemorzsát használják. Levest is készíthetünk belőle úgy, hogy az egy kiló kimagozott meggyet egy kicsit megtörjük a turmixgépben, és hozzáteszünk fél liter vizet, valamint cukrot és fahéjat. Vékony, 5—8 deka liszttel készült tejszínes habarással engedjük fel, ha a gyümölcs már nem roppan.

A fagylaltot viszont otthon csak a bátrabbak és főleg az edzettebbek próbálják ki, mert a művelet felér egy komoly karizom-erősítő tréninggel. Házi méretekben fél kiló magozott gyümölcshöz 15 deka kristálycukrot adunk, összekeverjük másfél deci vízzel és egy tojásfehérjével. Addig kell keverni, ameddig a cukor teljesen elolvad. A fagylalt elkészítéséhez sem kell más, csak egy nagy műanyag vödör. meg beleállítva egy krómozott üst. A kettő közti rést tört jéggel kell kitölteni, és az üstben addig kevergetni a meggymasszát, ameddig kijegesedik. Állítólag már 10—15 percnyi, folyamatos kavargatás után lehet is kanalazni a frissen készült fagylaltot, amely sörbetszerű, jeges tünemény lesz. Ha mégsem találjuk eléggé kristályosnak, tehát keménynek, akkor egy gyors mozdulattal tegyük rövid időre a mélyhűtőbe, ahol garantáltan megkapja kívánt állagát. Kevesen büszkélkedhetnek ilyen saját készítésű desszerttel, amiből tejszínhab hozzáadásával parfé lesz. Ez is mélyhűtőben, ónformában dermedve nyeri el végső formáját, és mi tagadás, mennyei.

Szikora Katalin (hvg.hu)

Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint mikor lesz vége a koronavírus-járványnak?eredmények
szavazatok száma 652
szavazógép
2007-07-05: Család - Jártó Kocsis Edit:

Bizalom (Útitársam vallomásai)

Furcsa helyzetbe kerültem — kezdett mesélni Erna. — Vizsgák előtt segítséget kértem egyik kolléganőmtől, mert voltak tisztázatlan kérdések, és türelmem sem volt elmélyülni bennük.
2007-07-05: Család - x:

Megállnál egy szóra?

Búcsúsorok
,,Nem bírtam tovább, bocsáss meg."
Én sem bírtam tovább, aztán találkoztam Veled — pedig már a halálhoz elégséges nyugtatót gyűjtöttem. — Te közeli terveidről beszéltél, én alig figyeltem Rád. Csak utolsó szavaidra, ez egy kérdés volt: ,,...akkor hát eljössz? Mind ott leszünk." A labdacsok már megsárgultak az éjjeliszekrényem fiókjában...