Új utcanevek Sepsiszentgyörgyön

2017. november 2., csütörtök, Közélet

Húsz új utca kapott nevet Sepsiszentgyörgyön. A megyeszékhely belterülete az elmúlt években jelentősen megnőtt, de zömmel kis utcákról, a meglévők meghosszabbításairól vagy leágazásairól van szó, amelyeket azért kellett elnevezni, hogy az ügyintézést (az építési engedélyek kibocsátásától a lakcímváltoztatásig) megkönnyítsék.

  • A Gyere haza programban épült házak a Gyárfás Győző és a Dr. Grigore Păltineanu utcában. Albert Levente felvétele
    A Gyere haza programban épült házak a Gyárfás Győző és a Dr. Grigore Păltineanu utcában. Albert Levente felvétele

A javaslatokat már hónapokkal korábban, márciusban megfogalmazták, a vonatkozó határozatot azonban csak október végi soros ülésén tűzte napirendre a helyi tanács. Ellenzője a tervezetnek nem akadt, a testület egyöntetűen megszavazta az egész csomagot.
Az új utcákat nagyrészt ismert, a közelmúltban még köztünk élő személyiségekről nevezték el: a Borvíz utca külső részével párhuzamosan (a Debren-patak melletti réten) a Gyárfás Győző és a Dr. Grigore Păltineanu utcába jelentkezhetnek be az ott élők, a Forrás utca szomszédságában (a város Csíkszereda felőli kijárata és az Olt között) Albert Álmos, Gaál Sándor és Nicolae Moldovan utca nyújtózik, az Állomás negyedben (a Román Hadsereg és az Ősz utca környékén) három, eddig névtelen utca Sombori Salamon Sándor, Gelu Păteanu és Heinrich Böll nevét kapta. A többi új utca egy csokorban található: a Grigore Bălan és a Cigaretta utca meghosszabbításai Plugor Sándor, Baász Imre, Kónya Ádám, Sylvester Lajos, Veress Dániel, Székely Zoltán, Lőrincz Csaba, Domokos Géza, Birtalan Ákos, Izidor Rauca Răuceanu nevét viselik ezentúl. Nevet adtak két útnak is a várostáblától a város adminisztratív kijáratáig: a 12-es országút ezen szakaszát egyszerűen Brassói útnak, a 13E jelzésű megyei út Sepsiszentgyörgyhöz tartozó részét pedig Előpataki útnak hívják majd.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Ön szerint ki a felelős a közel-keleti konfliktusért?


eredmények
szavazatok száma 2090
szavazógép
2017-11-02: Közélet - Iochom István:

Ötszáz csemete a reformáció 500. évfordulójára

A Kézdivásárhelyi Református Egyházközség, a Zöld Nap Egyesület, a városháza sportirodája és a Manna Keresztyén Egyesület október 31-én, a reformáció 500. évfordulóját 500 facsemete elültetésével ünnepelte meg.
2017-11-02: Közélet - Nagy D. István:

Kitolták a határidőt (Helyi fejlesztések programja)

A megyei önkormányzat kérésére a fejlesztési minisztérium nagyjából egy hónappal meghosszabbította a Helyi Fejlesztések Országos Programja esetében a pályázati dokumentációk leadási határidejét – jelentette be a Megyeinfón Tamás Sándor. Kovászna Megye Tanácsának elnöke szerint annak érdekében, hogy minél több önkormányzat alkalmazkodni tudjon az új határidőhöz, helyi szinten is könnyítő intézkedéseket hoztak.