Átszervezik az oltszemi gyermekotthont

2017. november 8., szerda, Közélet

Európai uniós vagy kormányprogramban meghirdetett pályázatokhoz szükséges határozatokat hozott Kovászna Megye Tanácsa hétfői rendkívüli ülésén.

Minek­utána a kormány felvette a támogatható kórházak listájára a sepsiszentgyörgyi Dr. Fogolyán Kristóf Megyei Kórházat, az intézményfenntartó megyeháza eleget tesz a meghívásnak, és pályázni fog a sürgősségi osztály bővítésére és orvosi műszerekre. Az iratcsomó előkészítéséhez terv szükséges – a megyei képviselő-testület meghatározta a pályázat alapját képező terv feladatait.
A regionális operatív program részeként az Erdővidék úthálózatának felújítására benyújtott pályázathoz kiigazításokat kértek – ezeknek is eleget tett a megyeháza. A Málnásfürdőtől Baróton át az ágostonfalvi hídig terjedő szakasz korszerűsítésének össz­értéke 88 millió lej, ehhez 1,7 millió lej önrésszel járul hozzá a megyeháza. Az Ajta-patakán átívelő nagyajtai híd újjáépítésének összköltsége 6,2 millió lej, a megye önrésze 729 ezer lej. A finanszírozási szerződés aláírása idén esedékes. A Maksát a 13E jelzésű országúttal összekötő 6 kilométeres út korszerűsítése már elkezdődött. Ez esetben a meghirdetett összeg alatt nyerte el a kivitelező a kiírást, ennek megfelelően csökkentették a rá fordítandó keretet. Ennek költségvetése 8 millió lej, amihez a megyeháza 288 ezer lejjel járul hozzá.
Az emberi erőforrások operatív programja uniós pályázat részeként felszámolják az oltszemi gyerekotthont. Tamás Sándor, a megyei tanács elnöke hangsúlyozta, átszervezésről van szó, az ott lévő 56 gyereket három családi típusú otthonba helyezik át, miután a feltételeket megteremtik. Figyelembe vették a gyerekek származási helyét és az önkormányzatok szociális befogadó készségét. Két telket kaptak a baróti önkormányzattól, egyet a bodzafordulóitól, utóbbin épület is áll. Ezt a célnak megfelelően átalakítják, és az otthonon kívül rehabilitációs központot is létesítenek. Baróton otthonokat építenek – ezek létesítésére a pályázat alapját képező terv feladatait beszélték át  a tanácsülésen.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Ön szerint mikor bontják le az úzvölgyi katonatemetőben felállított betonkereszteket?eredmények
szavazatok száma 368
szavazógép
2017-11-08: Közélet - Váry O. Péter:

Példaértékű adomány

Rendhagyó kiállítást mutat be holnap az Árkosi Művelődési Központ és a sepsiszentgyörgyi Balassi Intézet – Magyarország Kulturális Központja: Gy. Szabó Béla nagyon gazdag élet­művéből egy szeletkét, melyen a leginkább fametszeteiről ismert grafikus néhány rajza, olajfestménye, akvarellje is látható lesz. A kiállítás nemcsak Sepsiszentgyörgy kulturális életében kiemelt fontosságú, hanem a tárlat „hozadékaként” negyven Gy. Szabó-képpel is gazdagodik a város.
2017-11-08: Közélet - Szekeres Attila:

Német varrógépes csalók a láthatáron

Ismét megjelentek Háromszéken a régi német varrógépeket felvásárolni óhajtó, magukat német gyűjtőként reklámozó csalók – közölte a rendőrség, felhíva a figyelmet, ne dőljünk be a kecsegtető ajánlatnak.