Bogyó taxi és autókölcsönzés 0720 494 949

Éljünk, de miből?

2008. július 14., hétfő, Máról holnapra

Dacosak a szakszervezetek, ami a minimálbér július elsejétől való emelésének halogatását illeti.

A kormány meg szigorkodik, s a jegybankkal összehangoltan azt állítja, az év elején beígért nyolcszázalékos emelés elszabadítja az inflációt, az pedig valamennyiünket egyformán sújt, illetve a szegényebb rétegeket leginkább. Végül is a múlt csütörtöki egyeztetés után Tăriceanu ímmel-ámmal tiltakozott a béremelés ellen, de nyitva hagyta a kérdést, s a szakszervezeti vezetők egy része is azt nyilatkozta, sokat nem veszítenek az emberek a kormány álkeménykedése miatt, mert a kollektív munkaszerződések már most ágazatonként 540 lejnél magasabb minimálbért biztosítanak. Igazán vesztesei a jelen helyzetnek a textiliparban dogozó asszonyok-lányok, mintegy félmillióan, akiknek a nyugat-európai piacra varrató vállalkozók nemigen adnak 500 lejnél magasabb havi fixet. A szakszervezetek zöme mégis ragaszkodik a januárban beígért legalább nyolcszázalékos minimálbér-emeléshez. Elsősorban azért, mert jelen pillanatban az átlagbér és a szavatolt minimáljövedelem közötti különbség minálunk a legnagyobb, ez utóbbi mindössze 28 százaléka az előbbinek, míg Nyugat-Európában e mutató jóval ötven százalék fölött van. Lemaradt tehát e tekintetben is az ország, s ez az életszínvonalon ugyancsak érződik. A kormány és a pénzügyminiszter nagy ellenállása nem is a csekélyke béremelés miatt van, hanem azért, mert a minimálbér arányában növelnie kellene a szociális juttatásokat, amit, úgy néz ki, nem tud, vagy nem akar egyelőre vállalni. De borítékolható, ahogyan közeledünk a választásokhoz, ellenállásuk csökken, s miként azt négyéves országlásuk alatt megszoktuk, végül is engednek a nyomásnak. Azt ugyanis a gazdasági szakértők már kiszámították, a minimálbér említett mértékű emelése az átlagfizetéseket mindössze 1,5 százalékkal növelné, ami az inflációt semmiképp sem nyomná jelentősen fölfelé, és igen apró lépést jelentene a béralkuk esetében is. Különben is az az általános vélemény, hogy a szociális segélyeket, juttatásokat semmiképp sem kell az igen alacsony minimálbérhez kötni, hanem az élhető körülményeket teremtő napi fogyasztói kosárhoz, mert az reálisabb, elfogadhatóbb rendszert eredményezhetne.

A héten újra tárgyalóasztalhoz ül a kormány, a szakszervezetek, a munkaadók, s meghívottként ott lesznek a jegybank vezetői is. Sok szó esik majd az infláció veszélyeiről, a kormány és a munkáltatók szorult helyzetéről, de végül is ― meglátjuk ― enged a kabinet, mert a pártok választások előtti ígéretlicitje az SZDP pénteki országos ülésén elkezdődött.

Hozzászólások
Szavazás
Mi a véleménye arról, hogy őszig zárva maradnak az iskolák?eredmények
szavazatok száma 2015
szavazógép
2008-07-12: Magazin - x:

Kebelemlékmű

Kebelemlékmű ékesíti mától egy oroszországi városka központi parkját. A szoborkompozíció, amely fedetlen női kebleket formáz a rajtuk nyugvó férfikézzel, a Rosztovi terület Batajszk városában nyer elhelyezést — olvasható a Lenta orosz hírportálon.
2008-07-14: Közélet - Iochom István:

Kézdimárkosfalvi falunapok

A szentkatolnai önkormányzat és a Tamás lelkész házaspár ― Orsolya és Endre Ottó ― Barabás Miklós szülőfalujában szombaton és vasárnap negyedik alkalommal szervezett falunapokat.