Nyáron szánt, télen szekeret...

2008. július 15., kedd, Riport

Népi mondást foglaltunk a címbe: a nyáron szánt, télen szekeret szemléletesen foglalja gondolati keretbe azt, hogy idejében kell felkészülni minden változásra. Ojtozban az Anselmo fogadó hátsó udvarán favágók aprítják a bükkfarönköket tűzifa méretűre. A nyersen hasogatott rönk — tapasztalatból tudom — könnyen hasad. Ebben az esetben is az idejében végzett munka előnyének elve érvényesül.

A magamfajta ember nyár derekán is megérzi a kandallóba helyezett bükkfa téli illatát, látja, amint a lángnyelvek nyalják a tűztér falát, s nemcsak fűtik, hanem vibrálva világítják be a tűzfészket körülülőket. Persze, a fa felhasználásának, a tüzelőanyag kímélésének vannak ennél jobb módszerei is, de az erdővagyon elégetését nem attól a néhány hegyvidéki szálláshelytől kell megvédeni, ahol a fa nem csak fűt, s a tűz nem csak világít, hanem romantikus meséket és mondákat, régi történeteket írnak a pattanó szikrák az emlékezet falára.

Hozzászólások
Szavazás
Ön beoltatta-e magát koronavírus ellen?
eredmények
szavazatok száma 1783
szavazógép
2008-07-15: Riport - Sylvester Lajos:

Sandi Vilmos édenkertje

Epres utószüret a Fotosi Avason
Sandi Vilmos epreskertje a Fotosi Avason valóságos erdei dekoráció. Mikor barátaim társaságában arra jártam, éppen eper utószüret volt, szentivánlaborfalvi és gidófalvi asszonyok és néhány férfi műanyag vedrekbe gyűjtötték az epret. Szezon idején ez a sztárgyümölcs, hogy aztán a következő nyárelőig a haragoszöld levelű epersorok hallgatásba kezdjenek, s csöndben asszisztáljanak a nagy kiterjedésű csemetés növekedésének.
2008-07-15: Gazdakör - Incze Péter:

A fűhozam gyarapítása (Idényben)

Havasi legelőn — a nitrogénadagolás visszaszorítja a szőrfüvet
A szarvasmarha tejtermelésének 55—60 százaléka a legeltetési időszakra esik. Ezért vidékünkön is nagyobb gondot kellene fordítani az olcsón előállított zöldtömeg termelésére, egyre gyakoribbak a leromlott, elgyomosodott, elmohásodott, befásodott, gyenge botanikai összetételű vagy vizes területek. Ha ezekhez társul a szakszerűtlen használat (kora tavaszi juhlegeltetés, leterheltség, rossz szervezés), a képességükhöz viszonyítva sokkal kevesebb zöldtakarmányt tudunk megtermelni rajtuk.