Bogyó taxi és autókölcsönzés 0720 494 949

Harangszentelés Mikóújfaluban

2018. március 13., kedd, Közélet

A mikóújfalusi ravatalozóház előtt tették közszemlére azt az 56 kilogramm súlyú, A hangolású és „szép szavú” lélekharangot, amelyet a múlt héten népes küldöttség hozott el Ballószögből Mikóújfaluba. A babérkoszorúval ékített ajándékot a hétvégén szentelték meg.

  • A szerző felvétele
    A szerző felvétele

 

A Bács-Kiskun megyei Ballószög és Mikóújfalu testvéri kapcsolata 2010-ben született, ezt Mikóújfalu akkori polgármestere, Nyáguly Vilmos és a községi tanács emlékjelekkel, a megmaradás kopjafájával, Ballószög önállóvá válásának jubileumi emlékkövével és székely kapuval jelölte meg, a jelenlegi községvezetés és Demeter Ferenc jelenlegi községgazda pedig emlékkeresztet szándékszik állítani májusban Ballószögön. A baráti gesztust és Nyáguly Vilmos akkori óhaját szándékozott viszonozni a ballószögi önkormányzat a múlt héten elhozott lélekharanggal.
A testvértelepülés küldöttségét és az összegyűlteket Demeter Ferenc, Mikóújfalu polgármestere köszöntötte, az egész faluközösség nevében megköszönte a jelképes adományt, minden helybelinek az önzetlen segítséget. „Általában ide, a temetőbe szomorúan szoktunk jönni, búcsúzni, végtisztességet tenni. Mi, mikóújfalusiak ma mégis ünnepelni jöttünk: azt, hogy minden történelmi akadály ellenére is a magyar a magyarral testvér maradt, és szerte a Kárpát-medencében ennek a testvériségnek emléket is állít. Idén ünnepli Románia megalakulásának centenáriumát, azt az igazságtalan történelmi eseményt, amellyel minket, magyarokat elszakítottak testvéreinktől, anyaországunktól. Ez a harang emlékeztessen arra is: bár a román állam mindent megtett, hogy ez másképp legyen, de itt, Székelyföldön, itt, Mikóújfaluban a harangszóra az emberek mindig is magyarul imádkoztak, és magyarul fogunk imádkozni a jövőben is” – emelte ki.
Somogyi Lajos ballószögi polgármester ünnepi beszédében hangsúlyozta a testvéri kapcsolatok fontosságát, örömét fejezte ki, hogy adományukat, amely lélekharang lévén kissé jelképes is, éppen a székelység jeles ünnepének napján, a székely szabadság napján tudták átadni. „A ma élő székelyek számára ez a nap nemcsak a közös emlékezés napja, de az összetartozásé is, a tudatos, közös fellépésé a nemzeti önrendelkezés jegyében” – mondotta.
Az ünnepségen beszédet mondott Grüman Róbert alelnök Kovászna megye tanácsának képviseletében. Jelezte: a harangoknak jelképes fontosságuk volt népünk történetében, s azok nemzetiségre való tekintet nélkül végezték feladatukat a történelem folyamán. A harang az összetartozás jelképe.
A harangot felszentelte Simó Gábor helybeli római katolikus plébános, áldást mondott Bálint Csongor református lelkipásztor. Nyúl József Jenő ballószögi önkormányzati képviselő, a harangöntés kiemelt támogatója vissza­tekintett a testvértelepülési kapcsolat sokéves időszakára, a harangadomány szimbolikájára. Közösen húzta meg a harangot a két település polgármestere, majd a helybeli Nagykürt ’95 Fúvószenekar kíséretével elhangzott nemzeti imánk és a székely himnusz.
Végezetül pár szót arról, hogy mi is az a lélekharang. A Magyar Katolikus Lexikon szerint a templom legkisebb harangja, amelyet egy lélek e világból való távozásának hírül adására használtak, hívta a híveket a haldokló mellé, hogy imáikkal kísérjék el élete legsúlyosabb perceiben. Megyénkben a laborfalvi unitárius templom harangtornyában maradt meg egy 1787-ben öntött lélekharang, amelyet az idősek szerint gyermekharangnak neveztek, mert kisgyerek elhalálozása alkalmával húzták meg.

Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint ki nyeri meg az idei elnökválasztást?

eredmények
szavazatok száma 739
szavazógép
2018-03-13: Közélet - Fekete Réka:

Igazolták a vírusfertőzést (Influenza)

A múlt héten elhunyt tizenhét éves magyarhermányi várandós kismama és a huszonhárom esztendős sepsiszentgyörgyi fiatalember esetében a bukaresti Cantacuzino Intézet igazolta az influenzavírus jelenlétét – közölte lapunkkal dr. Antal Álmos, a sepsiszentgyörgyi Dr. Fogolyán Kristóf Megyei Sürgősségi Kórház orvos igazgatója. A megyei kórházban továbbra is érvényben a látogatási tilalom, a személyzet segít abban, hogy a hozzátartozók a legszükségesebb személyi holmikat eljuttassák a bent fekvőknek.
2018-03-13: Közélet - :

„Oszlopos” balesetek a hétvégén

Három esetben is riasztották a hétvégén a megyei katasztrófavédelmi felügyelőség és a rohammentő-szolgálat munkatársait, minden alkalommal villanyoszlopok és járművek ütközésének hatásait kellett elhárítaniuk.