Apró dolgokkal kezdődik

2008. július 16., szerda, Közélet

Lehet a kampányban szépeket és nagyokat mondani, ám a bársonyszékbe kerülvén hamar kiderül, csak lassan, nagyon lassan haladnak a dolgok. Antal Árpád sepsiszentgyörgyi polgármesternek is ez a lehetőség maradt. A közeljövőre vonatkozó és konkrét ígéretei között szerepel az idén ,,legalább egy" villanyrendőr felszerelése az Olt és a Grigore Bălan utca kereszteződésében, a meglévőkre pedig visszaszámláló óra elhelyezése.

A jelenlegieken kívül három villanyrendőr felszerelését még az előző polgármester tervezte, a lámpatesteket már több mint egy éve meg is vásároltatta, felszerelésükre azonban mandátuma végéig nem tudott sort keríteni. Antal Árpád is csak egyetlen útkereszteződés szemaforozását ígéri az idén, merthogy sok pénzbe kerül a szerelés és beüzemelés.

Következő terve a városszéli településjelző táblák lecserélése, a jelenlegi rozsdásak helyére újak kerülnek, szabványméretűek, melléjük pedig valamilyen, Sepsiszentgyörgy jellegzetességét tükröző, képzőművészek által tervezendő reklámpannó-féleség, mert ,,ez a város névjegykártyája". Ugyancsak forgalmi téma a fekvőrendőrök egységesítése, a gombok és emelkedők eltűnnek (a Mikes, illetve a Mikó előtt), helyettük az utóbbi egy évben megjelent, erre a célra gyártottak kerülnek. Folytatódik az utak felfestése, elsősorban ahol a burkolat jobb állapotú. A Tribel előtti sziget — a színház, képtár, Bodok Szálló közrefogta hármas útkereszteződésben — rendezettebbé tételét tervezi, közepére esetleg szökőkút elhelyezésének lehetőségét is fontolóra véve. A reklámfelületek egységesítését is meg akarja valósítani, tervei szerint a villanyoszlopok közé kifeszített szalagok a szerződések lejárta után nem kerülnének vissza, inkább a megvilágítható óriásplakátokat pártolná. A Csíki utcában az eredetileg tervezettnél sokkal többet valósítana meg, a gázcsövek cseréje úgy tűnik, mégiscsak lehetséges, ez azért volna jó, hogy húsz-harminc évig ne kelljen az utcán többet dolgozni. A mindenféle kábelek föld alatti elvezetésére csöveket helyeznek el, kovácsoltvas lámpaoszlopok szegélyezik majd az utat — persze mindez, ha majd elkészül az utca. Mert a munkálatokkal gondok vannak, új ütemtervet kért a kivitelezőtől, a megkötött szerződés csak a végső határidőt rögzíti, felszólította hát a céget, gyorsabban dolgozzék, hogy az év végéig befejezhessék a munkát. Okulva a tapasztalatokból, a többi hasonló munkálatnál úgy kötik majd a szerződést, hogy napi tizenhat órát is dolgozzék a kivitelező, akár éjjel is. És végül a roncsautók kérdése: számításai szerint mintegy két-háromszáz nem használt gépkocsi foglal el városszerte ugyanannyi parkolóhelyet, ezek azonosítását és a tulajdonosok felszólítását elkezdte a városháza, szeptember folyamán kerül sor elszállításukra.

Hozzászólások
Szavazás
Ön készül nyaralni idén?
eredmények
szavazatok száma 193
szavazógép
2008-07-16: Közélet - Iochom István:

Félre kell tenni a párt- és egyéni érdekeket (Beszélgetés SZARVADI JÓZSEFFEL, Kézdivásárhely új alpolgármesterével)

A Magyar Polgári Párt megyénkben a legnagyobb győzelmét a céhes városban érte el, ahol gyakorlatilag átvette a vezetést, hiszen a polgármester, az alpolgármester és a tanácstagok többsége is az MPP soraiból került ki. Szarvadi József mérnök a magánszférából került az alpolgármesteri székbe, eddig nem dolgozott a közigazgatásban. Beiktatása után három héttel beszélgettünk vele. Először is arra kértük, mutatkozzék be olvasóinknak, a választópolgároknak.
2008-07-16: Közélet - Bodor János:

Fekvőrendőrök nélkül (Kovászna)

A kovásznai városházán a rutinmunkán kívül lényeges dolog nem történt a június 1-jei választások óta. Ez érthető is, hiszen az új önkormányzatot hivatalosan is be kellett iktatni, majd Lőrincz Zsigmond új polgármesternek is meg kellett ismerkednie munkakörével, munkatársaival, az örökölt helyzettel. (Zsuffa Levente expolgármester arra sem méltatta az új városvezetőt, hogy a hivatal kulcsát átadja neki. A fontosabb dolgok átadását bizalmasabb munkatársaira bízta, majd később levélben fejezte ki sajnálkozását, hogy nem találkozhatott személyesen az új polgármesterrel).