Mintha Tusványoson beszélgetnénk

2008. július 16., szerda, Máról holnapra
Farcádi Botond

Ha tavaly nagykorúságát ünnepelte a tusványosi szabadegyetem és diáktábor — hiszen tizennyolcadik alkalommal szervezték meg —, idén a Más kép jelige mentén zajlanak majd a beszélgetések. És a kép valóban más: sok minden változott a tavalyi helyzethez képest az erdélyi magyar politikai életben is: Tőkés László függetlenként jutott európai parlamenti képviselői mandátumhoz, és az RMDSZ is két képviselőt küldött a testületbe. De azóta új magyar párt is alakult, az önkormányzati választásokon pedig meg is méretkezett. És változás történt az önkormányzatok háza táján is: számos helyen új emberek kerültek hatalomra, kicserélődött a vezetői csapat.

De azért mégsem teljesen más a kép: akárcsak tavaly, most is választások előtt állunk, ismét a megegyezés, a közös fellépés a mindenkit foglalkoztató kérdés. A magyarság parlamenti képviselete pedig jóval nagyobb tétnek tűnik, mint a másfél éves európai parlamenti mandátumok vagy egy-egy település önkormányzati testületének összetétele.

A tusványosi rendezvény tehát éppen a folytonosság és változás kettősségére alapoz. Pontosan arra, amire az erdélyi magyarságnak szüksége van ahhoz, hogy a lehető legjobban érvényesítse akaratát, megvalósítsa céljait. És ezt nem szabad szem elől téveszteniük sem azoknak, akik ellátogatnak a táborba, sem azoknak, akik távol maradnak.

A sör várhatóan ugyanolyan friss és hideg lesz, mint máskor, a táborban ugyanolyan nyüzsgés lesz, az ismerősök ismét felbukkannak, és kezet nyújtanak, a párbeszéd tartalmas lesz, a hangulat felszabadult marad, a koncertek változatlanul hatalmas tömegeket mozgatnak meg, a rengeteg sátorban pedig érdeklődési körüknek megfelelően gyűlnek majd össze az emberek. Az igazán lényeges dolgok nem változnak, az értékek, a célkitűzések maradnak. És ezt az erdélyi magyarság vezetőinek is tudniuk kell, amikor tárgyalóasztalhoz ülnek. Valahogy úgy kellene viszonyulnunk egymáshoz, mintha a tusványosi szabadegyetemen beszélgetnénk.

Hozzászólások
Szavazás
Ön készül nyaralni idén?
eredmények
szavazatok száma 425
szavazógép
2008-07-16: Közélet - Bodor János:

Fekvőrendőrök nélkül (Kovászna)

A kovásznai városházán a rutinmunkán kívül lényeges dolog nem történt a június 1-jei választások óta. Ez érthető is, hiszen az új önkormányzatot hivatalosan is be kellett iktatni, majd Lőrincz Zsigmond új polgármesternek is meg kellett ismerkednie munkakörével, munkatársaival, az örökölt helyzettel. (Zsuffa Levente expolgármester arra sem méltatta az új városvezetőt, hogy a hivatal kulcsát átadja neki. A fontosabb dolgok átadását bizalmasabb munkatársaira bízta, majd később levélben fejezte ki sajnálkozását, hogy nem találkozhatott személyesen az új polgármesterrel).
2008-07-16: Belföld - x:

Hírsaláta

ÚJ GYÓGYSZERLISTA. Tegnaptól érvényes az ingyenes és az ártámogatott gyógyszerek új listája. A kormányhatározat értelmében az új lista tartalmaz gyógyászati protokollumokat és ritka betegségekre előírt gyógyszereket is, az orvosságok pedig 5—12 százalékkal lesznek olcsóbbak. Az A-lista az olcsó gyógyszereket tartalmazza, amelyek 90 százalékban támogatottak, hogy az állampolgárok minél szélesebb körben hozzájuk férjenek. Némely, B-listás gyógyszereket pedig áttettek a C-listára, a teljesen ingyenes gyógyszerek közé. A gyógyászati protokollumok tartalmazzák azokat a kritériumokat, amelyek alapján az orvosok eldöntik, ki kaphat ingyenes vagy támogatott gyógyszert. (România liberă)