Schöpflin GyörgyA román állam képtelen az ország többnyelvű jellegét tiszteletben tartani

2007. július 7., szombat, Világfigyelő

A román állam képtelen az ország többnyelvű jellegét tiszteletben tartani, illetve felismerni, hogy az egynyelvű multikulturalizmus zsarnoki, antidemokratikus hozzáállásra utal ― idézi a Babeş―Bolyai Tudományegyetem (BBTE) ügye kapcsán Schöpflin György európai parlamenti képviselőt tegnapi számában a Krónika.

A fideszes politikus szerint semmi köze nincs az etnikai szeparatizmushoz a romániai magyar tannyelvű egyetem újraindítására vonatkozó igénynek. Schöpflin a napokban tájékoztatta brüsszeli képviselő társait az egykor megszüntetett Bolyai Egyetem visszaállítását célzó kezdeményezés hátteréről. ,,Valójában a magyarul oktatott tantárgyak változatlanul a jó szándéktól, avagy a szenátus román többségétől függnek" ― állapítja meg az EP-képviselő. Schöpflin felidézi: 1999-ben a Max van der Stoel, az EBESZ akkori nemzeti kisebbségi főbiztosa által vezetett küldöttség tagjaként annak elemzése volt a feladata, hogyan lehetne a kolozsvári Babeş―Bolyai Tudományegyetemet multikulturális és többnyelvű intézménnyé alakítani. Noha a főbiztosi hivatal teljesen méltányosan szerette volna biztosítani a BBTE többnyelvűségét, és számos ajánlatot előterjesztett, ezeket az egyetem soha nem a multikulturalizmus szellemében ültette gyakorlatba, így a három nyelvnek (román, magyar, német) mindmáig nem lett egyenlő státusa ― mondta az EP-képviselő.

Eközben a Cozmin Guşă vezette román Nemzeti Kezdeményezés Pártja csütörtökön Bolyai-ellenes lobbiba fogott Brüsszelben, és jelentést juttatott el a 785 EP-képviselőnek az egyetem újraindítását szorgalmazó RMDSZ kezdeményezésével kapcsolatosan. A szövetség több képviselője a közelmúltban szorgalmazta az 1959-ben felszámolt, majd román tannyelvű Babeş Egyetemmel összevont magyar tannyelvű Bolyai Egyetem visszaállítását. A nacionalista politikájáról ismert Guşă szerint a szövetség három európai képviselője által elindított ,,pragmatikus-szélsőséges" akció a romániai etnikumközi viszony, valamint a román―magyar kapcsolatok feszültté tételét szolgálja. Ugyanakkor Daniel Buda demokrata parlamenti képviselő felkérte Markó Béla RMDSZ-elnököt: vonja meg a politikai támogatást Kónya-Hamar Sándor EP-képviselőtől amiatt, hogy megkérdőjelezte a BBTE multikulturális és többnyelvű jellegét.

Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint mikor lesz vége a koronavírus-járványnak?eredmények
szavazatok száma 652
szavazógép
2007-07-07: Kultúra - Simó Edmund:

Kockavetés

Alea iacta est ― mondták a rómaiak már az időszámításunk előtti időkben, és mondjuk mi is legalább ezer esztendeje itt, a Kárpát-medencében. Mondjuk, mondogatjuk, idézgetjük ezt a bölcs mondást, ahányszor csak kockázatot vállalunk valamilyen téren, ahányszor csak a vakszerencsére, egy teljesen bizonytalan kimenetelre teszünk fel.
2007-07-07: Világfigyelő - x:

Rendőrségi bla-bla (Jelentés a tavaly október 23-án történtekről)

Alapvetően törvényesnek, de több elemében szakszerűtlennek ítélte a tavaly október 22―24-i rendőrségi fellépést Budapesten a Papp Károly rendőr dandártábornok vezette vizsgálóbizottság, melynek jelentését tegnap tették közzé a magyar rendőrség honlapján. A Fidesz szerint a bizottság megállapításai igazolni látszanak a párt korábbi álláspontját, amely szerint 2006. október 23-án a rendőrség súlyos jogsértéseket követett el, és szakszerűtlen intézkedéseket hozott.