Bogyó taxi és autókölcsönzés 0720 494 949

VidékfejlesztésTöbb mint egymilliárd euró vidéki infrastruktúra fejlesztésére

2018. április 24., kedd, Gazdakör

A Vidéki Beruházásokat Kifizető Ügynökség a napokban hozta nyilvánosságra, hogy a 7.2-es (támogatás a vidéki infrastruktúra beruházásainak fejlesztésére) intézkedés keretében az új vidékfejlesztési terv indulása óta eddig összesen 1921 pályázatot töltöttek fel a számítógépes rendszerükbe, több mint 1,9 milliárd euró értékben. Az intézkedésnél több összetevőre lehetett pályázni, ezek keretében a falusi úthálózatot, a vidéki oktatási rendszer fejlesztését, valamint az ivóvíz- és csatornahálózat kiépítését lehet megvalósítani.

  • Az APIA sepsiszentgyörgyi székháza. Albert Levente felvétele.
    Az APIA sepsiszentgyörgyi székháza. Albert Levente felvétele.

Az elbírálás és országos kiválogatás során az ügynökség 1352 községgel kötötte meg a kifizetési szerződést 1,13 milliárd euró értékben. A költségek és beruházások elszámolására eddig 429 millió eurót utaltak át a községek bankszámláira. Az ügynökség vezetősége szerint a 2014–2020 közötti vidékfejlesztési programra az intézkedésnél 1,05 milliárd euró volt elkülönítve, ez gyakorlatilag azt jelenti, hogy a pályázati pénzek teljesen elfogytak ennél az intézkedésnél is.

A beruházások befejeztével 5484 kilométer ivóvízhálózat és csatornahálózat készül, 4000 kilométer községi utat építenek és javítanak fel, 225 óvodát és 36 bölcsődét építenek és korszerűsítenek, valamint 22 községi szakmai iskolát újítanak fel. Ily módon a vidékfejlesztési terv nyújtotta előnyökből közel 3,7 millió vidéki lakos részesül.

Az intézkedés keretében a községi tanács pályázatánál a támogatás mértéke 100 százalékos volt, tehát nem igényelt önrészt a községek részéről. A pályázati támogatás magas, a beruházás összértéke 500 ezer és 4 millió euró között mozgott. Viszont, ha szervezetek, egyesületek, alapítványok pályáztak például magániskolák, óvodák építésére, tanórák utáni foglalkozás bevezetésére, 20 százalékos önrészt kellett biztosítaniuk.

Közben egyre közeledni látszik az idei kiírások bejelentésének időpontja. Olyan információ látott napvilágot, hogy néhány napon belül, esetleg május elején összeül a vidékfejlesztési terv monito­ring (felvigyázó) bizottsága. Ennek összetételét törvény szabályozza, tag benne a pénzügyi, a környezetvédelmi, a munkaügyi és a fejlesztési minisztérium képviselője, a mezőgazdasági kifizetési (APIA) és a vidéki beruházásokat kifizető ügynökség, az állategészségügyi hatóság képviselője, valamint a mezőgazdászok fontosabb szakmai és érdekvédelmi szervezeteinek képviselői is. Ezen az össze­jövetelen dől el, hogy mikor és mekkora összegekkel indulnak a kiírások ebben az évben.

Egyelőre a tavaly letett pályázatok végleges elbírálását és országos rangsorolását várják, és akkor tudják meg, hogy a hétéves (2014 és 2020 közötti) időszakból mennyi pénz nem talált még gazdára.

Ennek függvényében döntenek majd a kiírási keretösszegekről is.

Információink szerint a mezőgazdasági minisztérium vezetősége bizonyos pénzeket át szeretne csoportosítani olyan intézkedésektől, ahol nem fogynak a pályázati pénzek (pl. gyümölcsösök létesítése, mezőgazdasági termékek és gyümölcsök feldolgozásának támogatása, termelői csoportok létrejöttének támogatása, kisgazdaságok, az erdősítés támogatása és egyebek) olyan intézkedésekhez, ahol az igénylés többszörösen meghaladta az éves kiírási keretösszeget. De a végleges, illetve átcsoportosított összegekről egyelőre még senki sem nyilatkozott hivatalosan.

Hozzászólások
Szavazás
Mi a véleménye a koronavírus miatt elrendelt hatósági intézkedésekről?
eredmények
szavazatok száma 2214
szavazógép
2018-04-24: Gazdakör - Bokor Gábor:

Szükség van a támogatásokra

Románia európai uniós csatlakozását követően jelentős összegű mezőgazdasági támogatást igényelhettek a hazai gazdák. A pénzeket az Európai Unió, valamint az ország költségvetéséből biztosítják, az állattenyésztési és növénytermesztési ágazatban egyaránt igényelhetők.
2018-04-24: Gazdakör - Bokor Gábor:

Szigorítanák a traktorvezetést

Változik a traktorok közutakon való közlekedésének szabályozása. Évek óta nincs egyértelmű törvény, amely pontosan meghatározná, hogy hajtási jogosítvány nélkül lehet-e traktort vezetni közúton. A helyzetet a parlamentben kívánják tisztázni a büntető törvénykönyv módosításával. A változtatás drasztikus lesz: a tervezet szerint a hajtási nélkül való traktorvezetést egy évtől öt évig terjedő börtönbüntetéssel sújtanák.