Mi, hol, mikor

2018. szeptember 25., kedd, Mi, hol, mikor?

TIFF Karaván Sepsiszentgyörgyön
A TIFF Karaván Sepsiszentgyörgyre érkezik. A háromestés szabadtéri filmvetítés szeptember 25. és 27. között zajlik, minden este 20.30-tól a főtéren. Ma este az 5 César-díjas Viszontlátásra odafönt (Au revoir là-haut) című filmmel indul a vetítéssorozat (rendező: Albert Dupontel), szerdán a Breaking News című játékfilmmel (rendező: Iulia Rugină) folytatódik.

Az utolsó estén a közönség a Szelídítetlen Románia (România Neîmblânzită, rendező: Tom Barton Humphreys) című dokumentumfilmet tekintheti meg, amely nézettségi rekordot döntött a hazai mozikban. A román vadon szépségét bemutató egyedi produkciót egy teljes évig forgatták az alkotók. Részletek a www.tiff.ro honlapon. A TIFF Karavánt a Román Filmek Népszerűsítéséért Egyesület szervezi az Europa Cinemas és a Nemzeti Cinematográfiai Központ támogatásával.

A Sepsiszentgyörgy önkormányzata és a Kónya Ádám Művelődési Ház által támogatott rendezvényen a részvétel ingyenes. Rossz idő esetén az esemény helyszínét áthelyezik a szervezők a Kónya Ádám Művelődési Házba, és a meghirdetett 20.30-hoz képest 15 perc késéssel kezdődnek a vetítések. Felhívják a közönség figyelmét, hogy az előrejelzések szerint hűvös időre, 10 Celsius-fok alatti hőmérsékletre lehet számítani, és ennek megfelelően öltözzenek. Az esetleges helyszínváltozásról a rendezvény Facebook-eseményén, valamint a helyszínen is tájékoztatják az érdeklődőket.

 

III. Holnemvolt Székelyföldi Mesefesztivál
ZALKA CSENGE VIRÁG: KIRÁLYLÁNY A KOPORSÓBAN – hátborzongató népmesék kamaszoknak, elgondolkodtató történetek a magyar hagyományból és a világ népmeséiből a Székely Nemzeti Múzeumban ma 11  és 12 órától. Belépő: 5 lej. Telefon: 0746 800 046.
ÉVADNYITÓ MESÉS TÁNCHÁZAT tart a sepsiszentgyörgyi Guzsalyas Alapítvány a Míves Házban. A Lajtha László Alapítvány kicsinyeknek szóló táncházát ma 17 órától a Míves Házban idén ismét mesésre alakítja Benkő Éva és a Folker Együttes.
A ZÖLD DRAGONYOS ÉS A TŰZTÜNDÉR. Ma 18 órától a sepsiszentgyörgyi Bod Péter Megyei Könyvtárban Zalka Virág Csenge nemzetközi mesemondó A Zöld Dragonyos és a Tűztündér című meseválogatásából hallhatnak csodálatos történeteket.

 

Színház
TAMÁSI ÁRON SZÍNHÁZ. A sepsiszentgyörgyi magyar színház nagytermében ma 18 órától Lewis Carroll Alice Csodaországban és Alice Tükörországban című meseregényei alapján Alice – a Tamási Áron Színház és a sZempöl Offchestra közös produkciója Bocsárdi László rendezésében.

 

Zene
CODEX RÉGIZENE-EGYÜTTES. Sepsiszentgyörgyön az Árkosi Művelődési Központ Bástya Termében tart előadást ma 19 órától a Codex Régizene Együttes a Párbeszédek – erdélyi és európai régizene – udvari és népzene között című műsorral. Fellép: Filip Ignác (furulyák, fuvolák – művészeti vezető), Kovács Éva (rebek, hegedű), Kovács László (fidula, hegedű), Adorján Csaba (fidula, brácsa, kontra), Lázár Zsombor (fidula, gordonka, koboz), Szabó Éva (furulyák, fuvolák, ütőhangszerek), Szőgyör Árpád (viola da gamba, ének).

 

Mozi
A sepsiszentgyörgyi Művész moziban ma 17 órától Luis és a zűrlények magyar és román szinkronnal; 18.30-tól Money’s Money román felirattal; 18.45-től A ragadozó román felirattal; 20.30-tól Egy kis szívesség román felirattal, magyar szinkronnal; 20.45-től Povestea unui pierde-vară románul beszélő.

 

Ezüst Akadémia
Az Ezüst Akadémia Oktatási Programját 50 év fölöttiek számára kínálja.
SEPSISZENTGYÖRGY. A Sapientia EMTE Csíkszeredai Kara második alkalommal indítja az új tanévben Ezüst Akadémia Oktatási Programját. Jelentkezési határidő: szeptember 28., péntek 16 óra. Az érdeklődők a kulturális szervezőirodában, illetve csik.sapientia.ro honlapon regisztrálhatnak. A Székely Mikó Kollégiumban október 9-én, kedden 17 órától kezdődik a tanévnyitó.
KÉZDIVÁSÁRHELY. A Sapientia EMTE Csíkszeredai Kara, Kézdivásárhely Polgármesteri Hivatala, a Zöld Nap Egyesület, a Wegener Pro Sanitate Alapítvány és a Maassluis Nyugdíjas Klub Egyesület közös szervezésében indítja a nagyszabású programot, amelyre kizárólag a Maassluis Nyugdíjas Klubban lehet jelentkezni legkésőbb szeptember 28-ig. A programokat a Vigadó Művelődési Ház nagytermében tartják október 11-től minden második csütörtökön 16.30-tól.

 

Kerekasztal-beszélgetés Bereckben
Bereckben a művelődési központban a Magyar Női Unió Családok határon túl programot szervez a Nemzetpolitikai Államtitkárság támogatásával. A mai program: 17 órától koszorúzás az aradi vértanúk emlékére a Gábor Áron-szobornál, film kicsiknek: Bogyó és Babóca (mozifilm); 18 órától interaktív kerekasztal-beszélgetés: Amilyen a nő, olyan a család, a család pedig a társadalom legfontosabb építőköve – résztvevők: Batthyány-Schmidt Margit, a Magyar Női Unió Egyesület elnöke; Kolozsvári Tibor, Nemzetpolitikai Államtitkárság; Ökrös Mariann, a Magyar Ízek Alapítvány elnöke; 19 órától film nagyoknak: Herendi Gábor: Kincsem.

 

Röviden
ÁRAMSZÜNET. Erdőfülében péntekig naponta 9–16 óráig; Alsócsernátonban a héten naponta 9–16 óráig; Gelencén péntekig naponta 8–17 óráig; Kiskászonban ma és szerdán 8–17 óráig szünetel az áramszolgáltatás.
FELVÉTELI. Kézdivásárhelyen a Vigadó Művelődési Házban ma 16.30-tól a Művészeti és Népiskola felvételit tart a miniSnaps Gyerekegyüttesbe.
TALÁLKOZÓ. Sepsiszentgyörgyön ma 17 órára várják a Kónya Ádám Művelődési Házba a Gyárfás Jenő Amatőr Képzőművészek Szövetsége tagjait megbeszélésre.
EMLÉKTÚRA. A természetjárók baráti társasága (T. B. T.) emléktúrát szervez szerdán a szárazajtai vesztőhelyre Málnásfürdő, Zalánpatak, Szárazajta, Olútja, Málnásfürdő útvonalon. Indulás Sepsiszentgyörgyről a 6.49-kor vonattal, visszatérés a 15.28-as vagy a 17.37-as vonattal. Túravezető György Ignác. Telefon: 0720 683 954.
A MERT–MPP FOCIKUPA első alkalommal kerül megrendezésre a Sepsi Arénában szeptember 29-én. A csapatok száma korlátozott.
Jelentkezni a 0745 920 988-as telefonszámon lehet.
DÍSZÍTŐMŰVÉSZET. A sepsiszentgyörgyi Szorgos Kezek díszítőművészeti szakkör ma 15–18 óráig várja az érdeklődőket a belvárosi Szent József-plébánia könyvtárában. Telefon: 0727 273 056.
MOZGÁSMŰVÉSZET. Sepsiszentgyörgyön a Live-Art Alapítvány Olt utca 1. szám alatti táncstúdiójában ma és csütörtökön 19 órától Ágó-gym – alakformáló fitnesz hölgyeknek. Telefon: 0722 233 774.
TORNA. Az Ida Aerobik mai programja a sepsiszentgyörgyi uszodában: 18 órától aerobiktánc kisiskolásoknak, 19 órától stepaerobik. Telefon: 0722 243 234.
TÁMOGATÓCSOPORT. Szenvedélybetegeket (alkohol-, játék- és drogfüggőség) és hozzátartozóikat várják ma 18 és 20 óra között Sepsiszentgyörgyön a szemerjai református egyházközség könyvtártermébe. A teljes diszkréció garantált. Érdeklődni, jelentkezni a 0757 489 778-as vagy a 0267 351 716-os telefonon lehet.
ASZTALITENISZKLUB. A sepsiszentgyörgyi dollárpiac melletti Topspinben edző irányításával hétfőtől péntekig asztaliteniszklub működik: 16–17 óráig kezdő gyermekeknek, 17–19 óráig haladó gyermekeknek, 19–22 óráig hobbijáték felnőtteknek. Szombaton és vasárnap 12–22 óráig szabad tevékenység. Érdeklődni a 0744 331 777-es telefonon lehet.
DR. LENKEI GÁBOR A teljes egészséghez vezető út címmel előadást tart szerdán 18 órától Sepsiszentgyörgyön a Székely Mikó Kollégiumban. Az egységesen 15 lejes jegyeket a sepsiszentgyörgyi Egészségkultúra szaküzletben lehet átvenni (1918. december 1. sugárút, telefon: 0758 588 885).
HUMORPINCE. A sepsiszentgyörgyi Kónya Ádám Művelődési Ház Pinceklubjában szerdán 18 órától várnak minden humorkedvelőt.
HULLADÉKELSZÁLLÍTÁS. A Tega Rt. ma Kézdialmáson, szerdán Csomortánban gyűjti a háztartásokban felgyűlt használt bútort, elektronikus tárgyakat és egyéb szelektív hulladékot.

 

Ügyelet
Sepsiszentgyörgyön ma 20–8 óráig az 1918. december 1. úti Sensiblu (telefon: 0267 310 219, éjszaka csak a sürgősségi recepteket adják ki); Kézdivásárhelyen a Szabó Jenő utcai Eco (0267 313 513) gyógyszertár teljesít szolgálatot.

Hozzászólások
Szavazás
Készül-e ön nyaralni idén?eredmények
szavazatok száma 387
szavazógép
2018-09-24: Belföld - :

Beolvasztották a magyar orvosképzést

Véglegessé és hivatalossá vált a Marosvásárhelyi Orvosi és Gyógyszerészeti Egyetem (MOGYE) összeolvasztása a Petru Maior Egyetemmel (PME): az erre vonatkozó, 735-ös kormányhatározat szerint 2018. szeptember 20-tól érvényes a fúzió. Az új felsőoktatási intézmény neve Marosvásárhelyi Orvosi, Gyógyszerészeti, Tudományos és Műszaki Egyetem (MOGYTME, román betűszóval UMFST) – jelentette be hétfőn Leonard Azamfirei rektor, aki szerint az új egyetem teljes egészében megőrzi a MOGYE „hagyományos” státusát, valamint multikulturális jellegét.
2018-09-25: Elhalálozás - :

Elhalálozás

Mély fájdalommal tudatjuk, hogy
özv. VERESS ­SÁNDORNÉ
KOVÁCS LENKE
életének 83. évében csendesen elhunyt.
Temetése 2018. szep­tember 26-án, szerdán 15 órától lesz a szemerjai református ravatalozóháztól.
Részvétfogadás a temetés előtt egy órával.
Pihenése legyen csendes, emléke áldott.
Gyászoló szerettei
610