Bogyó taxi és autókölcsönzés 0720 494 949

Mi, hol, mikor

2018. október 11., csütörtök, Mi, hol, mikor?

Könyvbemutató
IOCHOM ISTVÁN–KISS ERIKA Hadiárvasors című kötetének díszbemutatója és a fotókiállítás megnyitója ma 18 órától kezdődik Kézdivásárhelyen a Vigadó Művelődési Ház dísztermében. Fővédnök: Tóth László főkonzul. Házigazda: Ferencz Attila, a kézdiszéki EMNT elnöke. Közreműködnek: Héjja Ágnes és Miklós Katalin, a sepsiszentgyörgyi Plugor Sándor Művészeti Líceum tanárai; Kiss László, a kézdivásárhelyi Városi Színház művésze.

Dr. Reisinger János előadása
Új helyszínen, a Bod Péter Megyei Könyvtárban folytatódik az a sepsiszentgyörgyi vetített képes előadás-sorozat, amelyet 2017 decemberétől 2018 márciusáig a Székely Nemzeti Múzeumban tartott dr. Reisinger János irodalomtörténész A Biblia a képzőművészetben témakörben. Ma 18 órától várják az érdeklődőket a könyvtár Gábor Áron Termébe A teremtés a Sixtus-kápolna mennyezetfreskóin című előadásra. A belépés ingyenes, a témakörre vonatkozó könyvek, folyóiratok és cd-k megtekinthetők és hozzáférhetők a helyszínen.

5. Székelyföldi Grafikai Biennálé
Kovászna Megye Tanácsa, a Kovászna Megyei Művelődési Központ, Hargita Megye Tanácsa, az Erdélyi Művészeti Központ Egyesület, Maros Megye Tanácsa és a Gyergyószárhegyi Kulturális és Művészeti Központ szervezésében tartják az 5. Székelyföldi Grafikai Biennálé rendezvényeit és megnyitóünnepségét. Pénteken 17 órától kezdődik a Játékok küzdőtere – Kamil Kocurek lengyel grafikus, a 4. Székelyföldi Grafikai Biennálé fődíjasának egyéni kiállítása a MAGMAtempben (Keresztes-ház, Gróf Mikó Imre utca 9. szám). A kiállítás kurátora Magdalena Hanysz-Stefańska.
Pénteken 19 órától kiállítással egybekötött könyvbemutató: Egy lezáratlan életmű dokumentumai – Siklódi Zsolt (1966–2017) – a Székelyföldi Grafikai Biennálé egykori kurátorának emlékkiállítása a Lábas Házban. A kiállítást megnyitja Ungvári-Zrínyi Kata. A könyvet bemutatja Erőss István, Ferencz S. Apor és Ungvári-Zrínyi Kata.

50 éves a Művészeti és Népiskola
Sepsiszentgyörgyön a Művészeti és Népiskola 50. születésnapja alkalmából több rendezvényre is sor kerül. A Köntés Galériában (Leonard Kávébolt) ma 17 órától a kolozsvári Művészeti Népiskola, valamint a sepsiszentgyörgyi
Művészeti és Népiskola szervezésében mutatkoznak be a kolozsvári Tudor Jarda Iskola diákjai, akiknek a 2009–2017-es időszakban készült munkáiból nyílik kiállítás. A tárlat olyan kolozsvári fiatalok munkáit sorakoztatja fel, akik művészeti
fejlődésük első lépéseinél tartanak.
A Tamási Áron Színház nagytermében ma 19 órától a Művészeti és Népiskola fél évszázadát ünneplik balettel, néptánccal, fúvós- és komolyzenével. Az eseményen az intézmény korábbi vezetőit is díjazzák. A belépés díjtalan.

Közelebb egymáshoz
Nemrég jegyezték be Sepsiszentgyörgyön a United by Music Alapítványt, amely már 12 éve tevékenykedik Hollandiában és az Egyesült Államokban, idén nyáron pedig eljutott Romániába is. A szervezet olyan ügynökségként működik, amely fogyatékkal élő, zenei tehetséggel megáldott zenészeket karol fel. A holland fogyatékkal élőkből álló, All Star nevű bluesbanda Erdélyben lép fel, és abban segít, hogy az ügyet Romániában is népszerűsítsék, adományokat gyűjtsenek a romániai szervezet működésére. A koncert nagyszerű lehetőség lesz arra, hogy egészségesek és fogyatékkal élők közelebb kerüljenek egymáshoz a zene által Sepsiszentgyörgyön a Mohó Klubban október 12-én, pénteken 20 órától.

Színház
MONODRÁMA. A Balassi Intézet – Magyarország Kulturális Központja szervezésében a Hedry Mária: Zrínyi Ilona – színmű egy hangra című előadást ma 19 órától a Háromszék Táncstú­dióban Juhász Róza mutatja be Árkosi Árpád rendezésében. A belépés ingyenes.

Zene
BORVILÁGI. Sepsiszentgyörgyön a Szimplában ma 20 órától az Evilági együttes tagjai­ból verbuválódott Borvilági csapat olyan dalokkal mutatkozik be a hazai közönségnek, amelyek megéneklik a bort. A zenekar tagjai: Gábor Szabolcs (szaxofon), Gyergyai Szabolcs (basszusgitár), Orbán Ferenc (ének, gitár, mandolin), Pál Gábor (dob). Jegyár: 10 lej.
A SZIRTES EDINA MÓKUS & JAMMAL formáció Csillagom erdélyi turnéja pénteken 21 órától Sepsiszentgyörgyön a Szimplában zárul. Honlap: www.iartm.com. A rendezvény a magyar költészet remekeinek looper, kütyük és a világzene beatboxszal fűszerezett találkozása.

Mozi
A sepsiszentgyörgyi Művész moziban ma 16.30-tól Pelyhes – Kalandra fel! román szinkronnal; 17-től A végzet órája; 18-tól „Îmi este indiferent dacă în istorie vom intra ca barbari”, 19-től Johnny English újra lecsap magyar szinkronnal, román felirattal; 20.45-től Egy kis szívesség magyar szinkronnal; 20.45-től Lajkó – Cigány az űrben  román felirattal.

Tánc
TÁNCHÁZ lesz pénteken 21 órától a Tamási Áron Színház előcsarnokában. Házigazdák: Melles Endre és Ádám Júlia. Muzsikál a Heveder zenekar és a Folker együttes.

Bábszínház
A sepsiszentgyörgyi Cimborák Bábszínház pénteken 18 órától és szombaton 11 órától szabad előadásként játssza a Bálna Béla című tengeri történetet a stúdióteremben. Az előadásra a jegyek előfoglalását a 0755-335400-as telefonszámra (Csüdöm Eszter) várják.

XIII. Dénes István-emléktúra
A baróti Elveszett Világ Természetvédelmi, Turista és Barlangász Egyesület idén októberben is megszervezi a Dénes István-emléktúrát. Az október 13-ára tervezett emléktúra célja a Vargyas-szoros természetvédelmi terület, illetve Homoródalmás község turisztikai látványosságainak felkeresése. Túravezető: Demeter Zoltán. Indulás 9 órakor autóbusszal Barótról a bányairoda előtti parkolóból a Vargyas-szoros felé vezető aszfaltút végéig, ahonnan gyalogosan jutnak el az Orbán Balázs-barlang bejáratáig, ahol 11 órai kezdéssel rövid megemlékezésre kerül sor a néhai barát, Dénes István geológus, barlangkutató, egyesületi elnök 2006-ban állított emléktáblájánál. Almásról autóbusszal térnek vissza Barótra, ahol a református temetőben Dénes István síremlékének felkeresésével zárják az emléktúrát. A szállítás megszervezése érdekében kérik az érdekelteket, hogy részvételi szándékukat pénteken 12 óráig jelezzék Demeter Zoltánnál (demeterzoltan74@gmail.com, 0746 089 140).

Röviden
ÁRAMSZÜNET. Erdőfülében a héten naponta 9–16 óráig; Gelencén ma és pénteken 8–17 óráig; Kiskászonban pénteken 9–17 óráig szünetel az áramszolgáltatás. Mikóújfaluban október 26-áig naponta többször is árammegszakítás lesz javítási munkálatok miatt.
EZÜST AKADÉMIA. Kézdivásárhelyen a Vigadó Művelődési Házban ma 16 órától meghívott: Tatár Márta szívgyógyász, aki A természetes gyógytényezők a szív- és érrendszeri betegségek kockázatának csökkentése témával tart előadást.
NEMZETKÖZI OLVASÁSNÉPSZERŰSÍTŐ KONFERENCIA. Október 13-án, szombaton 9 órától kezdődik Kovásznán a Városi Művelődési Házban az Olvass többet! – határtalanul magyarul nemzetközi olvasásnépszerűsítő konferencia. A rendezvény védnöke Gyerő József polgármester, főszervezője a Pro Csoma Sándor Egyesület.
AZ ARANYSZÍVEK NYUGDÍJAS EGYESÜLET kirándulást szervez vasárnap. Várják a jelentkezőket a 0723 727 279-es telefonszámon.

Ügyelet
Sepsiszentgyörgyön ma 20–8 óráig a Bánki Donát utcai Medicom (telefon: 0267 352 659, éjszaka csak a sürgősségi recepteket adják ki); Kézdivásárhelyen a Molnár Józsiás utcai Szent Anna (0267 360 015) gyógyszertár teljesít szolgálatot.

Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint lesz-e előrehozott parlamenti választás idén?eredmények
szavazatok száma 998
szavazógép
2018-10-10: Közélet - Demeter J. Ildikó:

Egyirányúsítás a Sugás áruház mögött (Forgalomváltozás Sepsiszentgyörgyön)

Újraszabja Sepsiszentgyörgy egyik legforgalmasabb, már szinte állandóan eldugult részének forgalmi rendjét az önkormányzat. A Sugás áruház mögötti kis utcákról van szó, ahol az egyre nehézkesebb autós közlekedés lazítására két változatot is kidolgoztak, és ezekről az ott lakók véleményét is kikérték. A 27 tömbházból 13 vélemény futott be a megadott határidőig, ezeket megvitatták és kisebb módosításokkal benyújtják a közlekedési rendőrségnek is, jóváhagyásra. Egyelőre az első változat tűnik győztesnek, amely csak részleges egyirányúsítással jár.
2018-10-11: Sport - :

Késely és Pusztai is aranyérmes (Ifjúsági olimpia)

Az úszó Késely Ajna és a vívó Pusztai Liza is aranyérmet szerzett a Buenos Aires-i ifjúsági olimpia harmadik napján, míg Milák Kristóf ezüstérmesként csapott célba 100 pillangón, Vég Zsombor pedig a cselgáncsozók 100 kilogrammos súlycsoportjában bronzérmes lett.