Bogyó taxi és autókölcsönzés 0720 494 949

Dragnea: nem egy párt kudarca a referendum

2018. október 11., csütörtök, Belföld

Nem tartja a Szociáldemokrata Párt vagy személyes kudarcának Liviu Dragnea pártelnök, hogy az alacsony részvétel miatt érvénytelenül végződött a férfi és nő házasságán alapuló család fogalmának alkotmányba iktatásáról rendezett népszavazás.

  • Forrás: Realitatea.net
    Forrás: Realitatea.net

Erről szerdán beszélt az SZDP elnöke a parlament folyosóján, amikor három nappal a népszavazás után először lépett a nyilvánosság elé. Dragnea manipulációnak nevezte és elutasította azt az – ellenzéki pártok és a román ortodox egyház által is hangoztatott – értelmezést, miszerint a választók azért maradtak távol az urnáktól, hogy az SZDP-t vagy személy szerint őt büntessék. Rámutatott: pártjának nem kell kielemeznie a történteket, mert nem az SZDP választási szerepléséről van szó, a párt nem biztatta részvételre híveit, csak tájékoztató kampányt folytatott. „Miért lenne az SZDP kudarca? Csaknem négymillió ember igennel voksolt. Ha ez kudarc, akkor mindnyájunk kudarca, akik igennel szavaztunk. De mi nem pártként vettünk részt a voksoláson, nem lehet valamely párt kudarca. Az alkotmánymódosító törvényt sem csak a kormánykoalíció szavazta meg” – mutatott rá a pártelnök.
Dragnea emlékeztetett: a sok millió külföldön dolgozó, de a választói névjegyzékben szereplő román állampolgár miatt nehéz akár a 30 százalékos érvényességi küszöböt is teljesíteni egy referendumon. Kifejtette: a maga részéről nem ért egyet azzal, hogy a népszavazáson bármilyen küszöböt is meghatározzanak, mert akármilyen kérdésről is lenne szó, akik nem értenek egyet, azok mindig bojkottálni fogják a voksolást, ami torzítja az eredményt. „Ha eltörölnénk az érvényességi küszöböt, akkor nyilván sokkal nagyobb részvételt érnénk el, mert az illető kérdés ellenzői is elmennének szavazni” – érvelt a pártelnök.

Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint tisztségben marad-e a Dăncilă-kormány év végéig?


eredmények
szavazatok száma 595
szavazógép
2018-10-11: Elhalálozás - :

Elhalálozás

Mély fájdalommal tudatjuk, hogy
SISZMANN MÁRTON
életének 71. évében elhunyt.
Temetése 2018. október 12-én 15 órakor lesz a közös temető ravatalozóházától.
Pihenése legyen ­csendes, emléke ­áldott.
A gyászoló család
4308309
2018-10-11: Belföld - :

Fejlemény Horváth Anna ügyében

A legfelsőbb bíróság kezdeményezte Horváth Anna volt kolozsvári alpolgármester 2016 februárjában elrendelt nemzetbiztonsági okokból végzett megfigyelése titkosításának feloldását abban a perben, melyet befolyással való üzérkedés és pénzmosás vádjával indított ellene a korrupcióellenes ügyészség.