Bogyó taxi és autókölcsönzés 0720 494 949

Ígéreteket kaptak a juhászok

2018. október 16., kedd, Gazdakör

Konkrétumokat akartak kicsikarni a Bukarestbe vonult juhászok az elmúlt héten az agrártárca vezetőségétől, végül csak újabb ígéretekkel mehettek haza nyájaik mellé. Petre Daea agrárminiszter azt ígérte, jövő évtől egyetlen törzskönyvezett berbécset sem lehet eladni, ha azt előzlőleg nem tesztelték, ugyanakkor azt is felvetette, megváltoztatják a legelők törvényét, hogy ne fordulhasson elő az, hogy a községi legelőket a polgármesteri hivatalok olyan személyeknek adják bérbe, akik nem foglalkoznak állattenyésztéssel – számolt be az agroinfo.ro.

  • Berbécsekkel vonultak a minisztériumhoz a panaszos juhászok. Fotó: Mediafax
    Berbécsekkel vonultak a minisztériumhoz a panaszos juhászok. Fotó: Mediafax

A juhászok egyik panasza a berbécsek törzskönyvezését illette. Értékelésük szerint ezen a téren maffia alakult ki, olyan berbécseket is törzskönyveznek és eladnak magas áron, amelyek genetikai minősége elmarad az elvárttól. (Pillanatnyilag azok az anyajuhok, amelyek törzskönyvezett berbéccsel vannak fedezve, jogosultak a termeléshez kötött támogatásra, egy berbécs 35 juh lefedésére elégséges – szerk. megj.)
Hogy panaszukat alátámasszák, két berbécset is elvittek az agrárminisztérium udvarára. Az egyik törzskönyvezve volt, a tüntetők „röszös”, fejletlen, berregésre képtelen berbécsnek titulálták. Mind mondták, sok hasonló berbécs a surlókór kórokozójának is hordozója, így könnyen megfertőzik a nyájat, következményeként az összes állatot le kell vágni. A másik, törzskönyv nélküli berbécset viszont magasztalták, fajtanemesítésre alkalmasnak titulálták.
A berbécsek jelenléte nem maradt visszhang nélkül. Míg az állatokat gazdáik abrakolták, majd a minisztérium kockaköves udvarán pihentették a hosszas utazás után, megjelentek az Országos Állatgészségügyi és Élelmiszer-biztonsági Ügynökség képviselői, és a berbécsekre vonatkozó iratokat kértek gazdáiktól.
Alexandru Ciocaș és Ghiță Ciobanul nem tudta felmutatni a két állatra az állatmozgási űrlapokat, sem a fajberbécs eredetigazolását. A rendellenesség miatt büntetést kaptak a hatóságtól.
Petre Daea miniszter azt ígérte, jövő évtől egyetlen törzskönyvezett berbécs eladását sem engedélyezik, ha azok nem voltak előzőleg tesztelve.
A tüntető, magukat „igazi juhászoknak” valló gazdák másik követelése a juhok termeléshez kötött támogatására vonatkozott. Azt kérték, a hozzávetőleg 25 euró juhonkénti támogatást minden állat kapja meg, nem csak a fajtiszták vagy a törzskönyves berbécsekkel fedezett egyedek. Kérésükre nem kaptak választ.
Azt is felvetették, sok esetben a községi legelőket olyan személyek bérelték, akik tulajdonképpen nem foglalkoznak állattartással, csupán a támogatásokat veszik fel. Ennek következtében legelő nélkül maradnak az állattartással ténylegesen foglalkozó gazdák. Petre Daea erre azt válaszolta, megváltoztatják a legelők törvényét.
A törzskönyvezés folyamatáról
A Kovászna Megyei Juhtenyésztők Egyesülete a cigája juhfajta törzskönyvvezetője. Tekintettel a törzskönyvezés körül felvetődött gondokra (amelyeknek van valós alapjuk is, vallják egyes juhtenyésztők – szerk. megj.), Kinda Zalán állattenyésztő mérnököt, az egyesület törzskönyvvezetőjét a törzskönyvezés folyamatáról kérdeztük. Jó tudni, hogy idén novemberben lép életbe az unió 2016/1012-es számú rendelkezése, amely az állatállományok teljesítményvizsgálatát, törzskönyvezését és a vonatkozó dokumentumok kibocsátását, illetve formáját is szabályozza – emelte ki Kinda.
Az első lépés, hogy a gazda kérje állománya ellenőrzésbe (hivatalos teljesítmény-ellenőrzés – COPZ) való felvételét. Ezt megelőzően az állományt küllemi bírálatnak vetik alá, a fajtajelleget hordozó állatok kerülnek kontrollba. A gazda ugyanakkor tagja kell legyen a juhtenyésztők egyesületének. Ha a születendő bárány apja törzskönyves berbécs, akkor a megfelelő eredményeket hozó teljesítményvizsgálat után C típusú törzskönyvet kaphat. (A típusú törzskönyvet kapnak azok az egyedek, amelyeknek apja és anyja is törzskönyvezett, B típusút azok, amelyek szülei törzskönyvezettek, de a felmenők között hibás fajtajellegű állat is van, D törzskönyvet pedig azok az egyedek, amelyek eredete nem ismert, de a teljesítményvizsgálaton jól teljesítettek – szerk. megj.)
A teljesítményvizsgálat során a fajta függvényében követik a megtermelt tej mennyiségét, a súlygyarapodást, a koránérőséget és a szaporaságot, de a fajtajelleg-bírálatot is elvégzik. Ha az eredmények jók, az állat megkaphatja a megfelelő kategóriájú törzskönyvet – tudtuk meg Kinda Zalántól.

Hozzászólások
Szavazás
Tart-e a koronavírus-járvány második hullámától?eredmények
szavazatok száma 6
szavazógép
2018-10-16: Riport - Kisgyörgy Zoltán:

Őszi áldások Mezőföldön

Közel sincs vége a betakarodásnak, bár az időjárás miatt hamarabb érett minden idén mifelénk is. Mátisfalvától Szentkatolnáig végéhez közeleg a burgonya betakarítása, a korai fagyok nyomán lesárgultak a kukoricák, zöldellnek még a káposztával beültetett területek, gazdasági udvarokon pedig itt-ott disznótökhalmokat látni. Nyüzsgésben vannak Mezőföld gyöngyfüzérként sorakozó falvainak lakói, megrakott szekerek, traktor vontatta utánfutók hordják be a termést a földekről.
2018-10-16: Gazdakör - Incze Péter:

Ünnepre készül a vidékfejlesztési ügynökség (Vidékfejlesztés)

A megyei vidékfejlesztési hivataltól kaptuk a hírt, hogy az Országos Vidéki Beruházásokat Kifizető Ügynökség  rendezvénysorozattal ünnepli fennállásának 18. évfordulóját. A SAPARD előcsatlakozási pénzeket kifizető ügynökség és a 2007. január 1-jei uniós csatlakozás első hétéves költségvetési időszakának vidékfejlesztési pénzeit kifizető ügynökség jogutódja nyolc fejlesztési központtal rendelkezik, minden megyében külön vidékfejlesztési hivatallal.  A régiós szintű rendezvények célja, hogy összesítsék a vidékfejlesztési pályázatok eddigi tapasztalatait, a vidéki élet fenntarthatóságáról és fejlesztéséről tárgyaljanak, valamint hogy a szerzett tapasztalatok alapján közös javaslatokat dolgozzanak ki az új, 2021 és 2028 közötti hétéves költségvetési és egyben vidékfejlesztési időszakra.