Belföldi hírek

2007. július 10., kedd, Belföld
Harc a nyugdíjtörvényért

Levélben kéri fel Traian Băsescu államfőt Mircea Geoană, az SZDP elnöke, hogy hirdesse ki a nyugdíjtörvényt — nyilatkozta hétfőn Cristian Diaconescu, a párt szóvivője. Diaconescu elmondta, a nyugdíjtörvény vita tárgyává vált ,,a Victoria- és a Cotroceni-palota között", pedig hasznosságát nem lehet megkérdőjelezni. Hangsúlyozta, a szociáldemokraták kérni fogják a kormánytól, hogy ültessen gyakorlatba bizonyos, a parlament által még 2004-ben elfogadott törvényeket, amelyek alkalmazását a jelenlegi kormány ,,megalapozatlanul elodázta".

Diaconescu három törvényre utalt: arra, amely szerint 25 százalékkal megemelik az életben maradt házastárs nyugdíját társa elhalálozása után, kifizetik a nyugdíjasoknak a fel nem használt utazási jegyek értékét, illetve megkétszerezik a nyugdíjasoknak juttatandó gyógykezelési üdülőjegyek értékét. Traian Băsescu államfő pénteken Uricani-ban kijelentette, csak azt követően hirdeti ki a nyugdíjtörvényt, hogy a kormány bemutatja neki, milyen pénzforrásokból biztosítja a beígért nyugdíjemelést. Az SZDP által kezdeményezett, és a parlament által elfogadott nyugdíjtörvényt pénteken nyújtották be az államelnöki hivatalhoz kihirdetés végett.

Egységes korhatár?

A nyugdíjkorhatár mielőbbi emelését, a férfiak és a nők életkorküszöbének azonossá tételét javasolja Romániának a Világbank. Paul Păcuraru szakminiszter ennek megfelelően két korhatár-kiegyenlítési változatot javasol. Az egyik szerint mindkét nem képviselői 65 éves korban vonulnának nyugalomba, a másik 62 éves korhatárral számol. A Partnerség az Egyenlőségért Központ tanulmánya szerint a román állampolgároknak csupán 14 százaléka fogadja el az azonos nyugdíjküszöböt. A megkérdezettek úgy vélik, a nőknek nem 60, hanem 55 éves korban kellene nyugdíjba menniük, mert sokkal többet dolgoznak a háztartásban.

Dráguló autópálya-építés

Az eredetileg tervezettnél legalább kétszer többe kerül az észak-erdélyi autópálya építése — vált hivatalossá tegnap miután elkészültek a beruházás végleges technikai kivitelezési tervei. A Brassót Borssal összekötő, 415 kilométer hosszúságú észak-erdélyi autópálya eredeti költségeit 2,2 milliárd euróra tervezték a 2003-ban megkötött szerződésben. Az akkori felmérést viszont csak előzetes megvalósíthatósági tanulmányok alapján készítették. Az amerikai Bechtel építőipari óriásvállalat munkásai jelenleg két szakaszon, a nyugati határától induló Bors és Berettyószéplak, illetve a Kolozsvár és Aranyosgyéres közötti részen dolgoznak. A növekedés legfőbb oka az, hogy az első tervek mélyen alulbecsülték a költségeket. Emellett nem voltak tekintettel az erdélyi domborzat sajátosságaira sem, s ezért az autópálya nyomvonalán számos viaduktot kell építeni.

Újra létrehoznák az ONT-t

A Turizmus Világszervezete azt javasolta Romániának, hozzon létre egy Országos Turisztikai Szervezetet, amelyet a volt Országos Turisztikai Hivatalhoz (ONT) hasonlóan építenének fel — nyilatkozta tegnap Lucia Morariu, a kereskedelmi és turisztikai tárca államtitkára. Az intézmény a köz- és a magánszféra partnerségén alapulna — mondta Lucia Morariu. 1990-ig az ONT volt a turisztikai telepek országos kezelője, és utazási irodák, szállodák voltak a tulajdonában. 1990 után az intézményt felosztották több vállalatra, egy részüket privatizálták, más részük csődbe ment. Az államtitkár elmondta, az alapítandó Országos Turisztikai Szervezet a kereskedelmi és turisztikai tárca fennhatósága alá tartozna, a turizmussal foglalkozó államtitkár pedig átvenné a szervezet elnöki tisztségét. A szervezetnek több feladata lenne, többek között az, hogy Romániát külföldön népszerűsítse, hogy kiépítse a turisztikai infrastruktúrát — mondta Morariu.

Tömeges ételmérgezés

Több mint hatvanan — többségében gyermekek — kerültek kórházba ételmérgezéssel egy năvodari-i táborból. A tünetek két nappal korábban kezdtek jelentkezni, és az orvosok szerint a tengerparti tábor étkezdéjében felszolgált ételek minőségével volt gond. A tanárok kifogásolták a tábori körülményeket is, nem működtek megfelelően a zuhanyzók, illemhelyek, és gond volt az étkezésnél az edények tisztaságával is. A kormány ellenőrző hatósága tegnap a helyszínen tartott kivizsgálást, de nemcsak a táborban, hanem a környező élelmiszer-forgalmazó egységekben is ellenőrzik a körülményeket.

Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint mi lenne a helyes medve-ügyben?


eredmények
szavazatok száma 2334
szavazógép
2007-07-10: Közélet - Kuti János:

Porból lettél s borrá leszesz (A múlt hét)

Kezdetben szőlőből készült a bor. Aztán porból s szeszből. Később a felesleges borból szeszt főztek. Ezt konyak néven is hamisították. Most az Európai Unió 200 000 hektár szőlőt akar kivágatni, hogy a bortúltermelést megfékezze.
2007-07-10: Belföld - x:

Hírsaláta

EZER SZÉKELY LEÁNY NAPJA. A népszerűségében hetvenhat éve töretlen, ezer székely leány napi rendezvényekre az idén is a közeli falvak tucatjaiból érkeztek hagyományos népviseletbe öltözött fiúk és lányok, férfiak és asszonyok.