Hírsaláta

2007. július 10., kedd, Belföld
EZER SZÉKELY LEÁNY NAPJA. A népszerűségében hetvenhat éve töretlen, ezer székely leány napi rendezvényekre az idén is a közeli falvak tucatjaiból érkeztek hagyományos népviseletbe öltözött fiúk és lányok, férfiak és asszonyok.

A Hármashalom oltáránál az egybegyűlteket Boros Károly esperes köszöntötte, mondván, nincs jövője annak a népnek, amely saját múltjából nem tanul. Ráduly Róbert Kálmán, Csíkszereda polgármestere is üdvözölte a jelenlévőket. Véleménye szerint az együvé tartozás érzésének megerősítése érdekében a székelységnek több ilyen típusú eseményre volna szüksége. A polgármester Boros Károly esperest és Gergely István plébánost Pro Urbe-díjjal tüntette ki. Indoklásképpen a városvezető elmondta: Csíkszereda életében értékmentő, önzetlen munkájukért, emberségükért, közösségépítő szolgálatukért, valamint a rendszerváltozást követő időszakban az Ezer székely leány napjának felkarolásáért elismerés illeti őket. (Hargita Népe)

DRÁGULHAT A KENYÉR. Az elkövetkező tíz napban nőhet a kenyér ára — közölte Aurel Popescu, a Rompan (Malom- és Pékipari Munkaadók Szövetségének) elnöke. Az ok: a szárazság miatt kevés a rendelkezésünkre álló búza. Az elnök arra nem tért ki, hány százalékkal nő majd a legalapvetőbb élelmiszer ára, mivel ez a feldolgozóktól és a termelési költségek ingadozásától függ. (Szabadság)

LESÚJTÓ VÉLEMÉNY AZ OKTATÁSRÓL. A román tanulók felkészültsége és tudása messze a nemzetközi átlag alatti, ezt bizonyítják a nemrégiben elvégzett szövegértési és matematikai tesztek. A tanintézmények jó része 1970 előtt épült, így nem felel meg a jelenlegi előírásoknak. Az államfő számára készített szakjelentés konkrét javaslatokat is tartalmaz: meg kell szüntetni a kisérettségit, a gimnáziumokba is felvételi nélkül iratkozhatnának be a diákok, továbbá megszüntetnék a szakmunkásképzőket, és helyette hármas rendszert vezetnének be: elméleti, technológiai és hivatás alapú líceumokat. Az állam az oktatás első 13 évét fizetné, azaz ingyen lehetne tanulni elemitől a gimnáziumig. A jelenlegi rendszert rossznak találják, értelmetlen a bizottság szerint a gimnáziumi felvételi vizsga, és elégséges lenne az érettségi bizonyítvány. Változna az iskolák finanszírozása is: a tanulók létszáma alapján kapnák az intézmények költségvetésüket. Ez nyilvánvalóan ahhoz vezetne, hogy a minőségi iskolák, ahol jelenleg nagy a túljelentkezés, még inkább leszakadnának gyengébb társaiktól. Az elnöki bizottság jelentése az egyetemeket is keményen bírálta: néhány kivételtől eltekintve igen gyengének találták a tanárok felkészültségét és a kutatás színvonalát. Az egyetemi állások betöltésénél nem a szakmai felkészültség az elsődleges szempont, hanem a kapcsolatok alapján jutnak általában státushoz. Ráadásul a felsőoktatási rendszer még mindig nem Bologna-kompatibilis, pedig elvileg már 2005 óta áttértek az új struktúrára. A diplomások száma Romániában a legalacsonyabb Európában, ez pedig azzal jár, hogy a munkaerő itt a legképzetlenebb. (Cotidianul)

BECSÜLETÜKÉRT PERELNEK. A filozófus Liiceanu, az újságíró Tapalagă és a politológus Tismăneanu sajtótájékoztatón jelentette be, hogy becsületsértésért és jó hírneve rontásáért bepereli a Ziua, a România Mare és a Tricolorul újságokat. Képviselőjük a liberális demokrata Valeriu Stoica által vezetett ügyvédi iroda lesz. (Cotidianul)

KINCSKERESŐK. Fantasztikus kincsek rejlenek Románia területén, s eddig csak mintegy tíz százalékuk került felszínre. Felkutatásukra megalakult a Román Kincskeresők Egyesülete. (Ziua)

Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint mi lenne a helyes medve-ügyben?


eredmények
szavazatok száma 2332
szavazógép
2007-07-10: Belföld - Farkas Réka:

Belföldi hírek

Harc a nyugdíjtörvényért
Levélben kéri fel Traian Băsescu államfőt Mircea Geoană, az SZDP elnöke, hogy hirdesse ki a nyugdíjtörvényt — nyilatkozta hétfőn Cristian Diaconescu, a párt szóvivője. Diaconescu elmondta, a nyugdíjtörvény vita tárgyává vált ,,a Victoria- és a Cotroceni-palota között", pedig hasznosságát nem lehet megkérdőjelezni. Hangsúlyozta, a szociáldemokraták kérni fogják a kormánytól, hogy ültessen gyakorlatba bizonyos, a parlament által még 2004-ben elfogadott törvényeket, amelyek alkalmazását a jelenlegi kormány ,,megalapozatlanul elodázta".
2007-07-10: Világfigyelő - x:

Lengyelország elszigetelődhet

A leghatározottabban elutasította José Manuel Durao Barroso, az Európai Bizottság elnöke tegnap a közelmúltban Brüsszelben tartott EU-csúcson létrejött kompromisszumos szerződéstervezet Lengyelország által követelt újratárgyalását.