Bogyó taxi és autókölcsönzés 0720 494 949

Nagyszabású kísérlet

2018. november 8., csütörtök, Család

Jelenleg nincs mód az 1-es típusú cukorbetegség megelőzésére. De ha porított inzulinnal edzenék a kisbabák immunrendszerét, életre szóló védettséget lehetne elérni náluk, vélik az Oxfordi Egyetem kutatói, akik júliusban nagyszabású kísérletbe kezdtek.

  • Fotó:  babaszoba.hu
    Fotó: babaszoba.hu

Az inzulin az a hormon, amely szabályozza a vér cukortartalmát, és amelynek működési zavara cukorbetegséget okoz. Százból egy újszülött olyan génekkel jön világra, amelyek miatt nagy a kockázata az 1-es típusú, inzulinfüggő diabétesz kialakulásának. Szakemberek szerint újszülött korban a gyerekek sarkából rutinszerűen vett vérminta, amelynek segítségével egészségi állapotukat mérik fel, arra is alkalmas lehet, hogy kimutassák ezeket a géneket. Az Oxfordi Egyetem kutatói 30 ezer újszülöttet akarnak megvizsgálni ezen a módon, hogy kiválasszák azokat, akik alkalmasak a kísérletben való részvételre.

A kutatók úgy vélik, a kanállal beadott inzulinpor meg tudja edzeni az immunrendszert, így az majd tolerálja a szervezet saját inzulintermelését, ami megelőzi az 1-es típusú cukorbetegség kialakulását. Arra kérik az anyákat, hogy naponta adjanak inzulint por formájában a gyermeküknek hathónapos korától hároméves koráig. A kutatócsoport tagjai rendszeresen felkeresik őket, hogy ellenőrizzék a gyermek egészségi állapotát.

Az 1-es típusú diabétesz élethosszig tartó állapot, amelyben a hasnyálmirigy nem termel inzulint, ezért a páciens vércukorszintje túl magas. Az állapot komoly, hosszú távú egészségügyi problémákat okozhat, megvakuláshoz vezethet, valamint szív- és érrendszeri betegségekhez vagy agyvérzéshez. „Fantasztikus lenne, ha meg tudnánk előzni, hogy a gyerekeknek és családjuknak meg kelljen küzdenie a diabétesszel és az esetleges komplikációival, mint a vakság, a vese- vagy szívbetegség” – hangsúlyozta Matthew Snape, az oxfordi kísérlet vezető kutatója. (MTI)

Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint tisztségben marad-e a Dăncilă-kormány év végéig?


eredmények
szavazatok száma 239
szavazógép
2018-11-08: Család - :

Kevés a donor

Újabb szívátültetést végeztek a marosvásárhelyi szív-érrendszeri és transz­plantációs intézetben – közölte az intézet szívsebészeti klinikáját vezető Horaţiu Suciu november 1-jén.
2018-11-08: Közélet - Demeter Virág Katalin:

Különleges kenyérrel, óriás rántottával készülnek (Kolbászparádé és káposztafesztivál)

Számos érdekességet tartogat látogatóknak és versengő csapatoknak egyaránt az idei Háromszéki Kolbászparádé és Káposztafesztivál, amelyet a sepsiszentgyörgyi Szabó Kati Sportcsarnok fogad be szombaton. A gasztronómiai megmérettetésre eddig több mint félszáz csapat jelentkezett, a szervezők – a megyei önkormányzat és annak turisztikai egyesülete, az Asimcov vállalkozói szövetség, a Sepsiszentgyörgyi Vendéglátóipari Egységek Szövetsége, az Agrosic, illetve a Bertis Kft. és a Diószegi Pékség – azonban remélik, hétvégéig mások is kedvet kapnak még a közösségi kolbász- vagy káposztatöltéshez.