Bogyó taxi és autókölcsönzés 0720 494 949

Kolbászparádé és káposztafesztiválKülönleges kenyérrel, óriás rántottával készülnek

2018. november 8., csütörtök, Közélet

Számos érdekességet tartogat látogatóknak és versengő csapatoknak egyaránt az idei Háromszéki Kolbászparádé és Káposztafesztivál, amelyet a sepsiszentgyörgyi Szabó Kati Sportcsarnok fogad be szombaton. A gasztronómiai megmérettetésre eddig több mint félszáz csapat jelentkezett, a szervezők – a megyei önkormányzat és annak turisztikai egyesülete, az Asimcov vállalkozói szövetség, a Sepsiszentgyörgyi Vendéglátóipari Egységek Szövetsége, az Agrosic, illetve a Bertis Kft. és a Diószegi Pékség – azonban remélik, hétvégéig mások is kedvet kapnak még a közösségi kolbász- vagy káposztatöltéshez.

  • Albert Levente archív felvétele
    Albert Levente archív felvétele

A gasztrofesztivál jellegéhez igazodva méreteiben és ízvilágában is egyedi, kolbászos házikenyérrel készül szombatra Diószegi László. A több tíz kilogrammos pékáru próbasütése szerda délelőtt kezdődött. A szombati kolbászparádé a kenyér feldarabolásával és kóstolásával indul fél tízkor, majd tíz órakor újabb különlegességgel, minden bizonnyal a térség legnagyobb nyilvános közös reggelijével folytatódik – ismertette Tamás Sándor megyei önkormányzati vezető. A versenyre jelentkező csapatok, mintegy 300 fő számára 600 tojásból készítenek kolbászos rántottát, ezt megelőzően azonban közös koccintásra hívják a versenyzőket. Kora délután újabb bravúrra készülnek, azaz egyetlen darab bélbe kísérelnek betölteni tíz méter kolbászt.

A megyei tanács elnöke megjegyezte, ezzel a rendezvénnyel is erősíteni szeretnék azt a tudatosan vállalt törekvést, amely Háromszék és Székelyföld turisztikai népszerűsítését célozza.

A kolbásztöltésre benevezett ötven, illetve a töltött káposztát készítő 10–12 csapat mindegyikének a Bertis Kft. biztosítja az alapanyagot és a húskészítményeket, s tekintettel az afrikai sertéspestisre, az illetékes hatóság idejében ellenőrzi majd ezeket. A szervezők egyébként ismételten jelezték: a versenyre tilos otthonról bárminemű húst vagy húskészítményt bevinni, akinél mégis találnak, azonnal elkobozzák és megsemmisítik. Klózer Ferenc, a cég kereskedelmi igazgatója elmondta, a tavalyi parádén jeleskedő cukorbeteg gyerekek által készített Cuki kolbászt a szombati rendezvényen megkóstolhatják az érdeklődők, ezt kínálják majd a Diószegi csárdában, és a tíz méter hosszú kolbász is az ő receptjük alapján készül.

Falvai János séf, a zsűri egyik társelnöke úgy fogalmazott: a hagyományos székely ízeket keresi majd a szombati versenyen, s örömmel vállalta a megbízatást. Munkájában Mădălina Santa segíti társelnökként, s ott lesz a bírák közt Sikó-Barabási Sándor megyei főállatorvos, Könczei Csaba, a mezőgazdasági igazgatóság vezetője mellett a Csabai Kolbászklub Egyesület alelnöke, Uhrin Sándor, valamint a brassói Bistro de l’Arte társtulajdonosa és menedzsere, Oana Irina Coantă is.

A látogatók, érdeklődők a Szabó Kati Sportcsarnok lelátójáról követhetik a versenyt, a 10 lejes belépő pedig kóstolásra is feljogosít: sült kolbász és egy pohár sör, üdítő vagy víz jár mellé. A kolbászt készítőknek két óra, a töltött káposztát főző csapatoknak három óra alatt kell össze­állítaniuk a zsűrizésre szánt terméket, eredményt pedig 18 órakor hirdetnek.

Hozzászólások
Szavazás
Részt kíván-e venni a májusi európai parlamenti választásokon?eredmények
szavazatok száma 728
szavazógép
2018-11-08: Család - :

Nagyszabású kísérlet

Jelenleg nincs mód az 1-es típusú cukorbetegség megelőzésére. De ha porított inzulinnal edzenék a kisbabák immunrendszerét, életre szóló védettséget lehetne elérni náluk, vélik az Oxfordi Egyetem kutatói, akik júliusban nagyszabású kísérletbe kezdtek.
2018-11-08: Közélet - :

Háromszéki bizottsági elnököt választottak

Az Európa Tanács Helyi és Regionális Önkormányzati Kongresszu­sa önkormányzati szakbizottságának elnökévé választották kétéves mandátumra Grüman Róbertet, Kovászna Megye Tanácsának alelnökét tegnap Strasbourgban.