Kolbászparádé és káposztafesztiválKülönleges kenyérrel, óriás rántottával készülnek

2018. november 8., csütörtök, Közélet

Számos érdekességet tartogat látogatóknak és versengő csapatoknak egyaránt az idei Háromszéki Kolbászparádé és Káposztafesztivál, amelyet a sepsiszentgyörgyi Szabó Kati Sportcsarnok fogad be szombaton. A gasztronómiai megmérettetésre eddig több mint félszáz csapat jelentkezett, a szervezők – a megyei önkormányzat és annak turisztikai egyesülete, az Asimcov vállalkozói szövetség, a Sepsiszentgyörgyi Vendéglátóipari Egységek Szövetsége, az Agrosic, illetve a Bertis Kft. és a Diószegi Pékség – azonban remélik, hétvégéig mások is kedvet kapnak még a közösségi kolbász- vagy káposztatöltéshez.

  • Albert Levente archív felvétele
    Albert Levente archív felvétele

A gasztrofesztivál jellegéhez igazodva méreteiben és ízvilágában is egyedi, kolbászos házikenyérrel készül szombatra Diószegi László. A több tíz kilogrammos pékáru próbasütése szerda délelőtt kezdődött. A szombati kolbászparádé a kenyér feldarabolásával és kóstolásával indul fél tízkor, majd tíz órakor újabb különlegességgel, minden bizonnyal a térség legnagyobb nyilvános közös reggelijével folytatódik – ismertette Tamás Sándor megyei önkormányzati vezető. A versenyre jelentkező csapatok, mintegy 300 fő számára 600 tojásból készítenek kolbászos rántottát, ezt megelőzően azonban közös koccintásra hívják a versenyzőket. Kora délután újabb bravúrra készülnek, azaz egyetlen darab bélbe kísérelnek betölteni tíz méter kolbászt.

A megyei tanács elnöke megjegyezte, ezzel a rendezvénnyel is erősíteni szeretnék azt a tudatosan vállalt törekvést, amely Háromszék és Székelyföld turisztikai népszerűsítését célozza.

A kolbásztöltésre benevezett ötven, illetve a töltött káposztát készítő 10–12 csapat mindegyikének a Bertis Kft. biztosítja az alapanyagot és a húskészítményeket, s tekintettel az afrikai sertéspestisre, az illetékes hatóság idejében ellenőrzi majd ezeket. A szervezők egyébként ismételten jelezték: a versenyre tilos otthonról bárminemű húst vagy húskészítményt bevinni, akinél mégis találnak, azonnal elkobozzák és megsemmisítik. Klózer Ferenc, a cég kereskedelmi igazgatója elmondta, a tavalyi parádén jeleskedő cukorbeteg gyerekek által készített Cuki kolbászt a szombati rendezvényen megkóstolhatják az érdeklődők, ezt kínálják majd a Diószegi csárdában, és a tíz méter hosszú kolbász is az ő receptjük alapján készül.

Falvai János séf, a zsűri egyik társelnöke úgy fogalmazott: a hagyományos székely ízeket keresi majd a szombati versenyen, s örömmel vállalta a megbízatást. Munkájában Mădălina Santa segíti társelnökként, s ott lesz a bírák közt Sikó-Barabási Sándor megyei főállatorvos, Könczei Csaba, a mezőgazdasági igazgatóság vezetője mellett a Csabai Kolbászklub Egyesület alelnöke, Uhrin Sándor, valamint a brassói Bistro de l’Arte társtulajdonosa és menedzsere, Oana Irina Coantă is.

A látogatók, érdeklődők a Szabó Kati Sportcsarnok lelátójáról követhetik a versenyt, a 10 lejes belépő pedig kóstolásra is feljogosít: sült kolbász és egy pohár sör, üdítő vagy víz jár mellé. A kolbászt készítőknek két óra, a töltött káposztát főző csapatoknak három óra alatt kell össze­állítaniuk a zsűrizésre szánt terméket, eredményt pedig 18 órakor hirdetnek.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a június 9-i európai parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1487
szavazógép
2018-11-08: Család - :

Nagyszabású kísérlet

Jelenleg nincs mód az 1-es típusú cukorbetegség megelőzésére. De ha porított inzulinnal edzenék a kisbabák immunrendszerét, életre szóló védettséget lehetne elérni náluk, vélik az Oxfordi Egyetem kutatói, akik júliusban nagyszabású kísérletbe kezdtek.
2018-11-08: Közélet - :

Háromszéki bizottsági elnököt választottak

Az Európa Tanács Helyi és Regionális Önkormányzati Kongresszu­sa önkormányzati szakbizottságának elnökévé választották kétéves mandátumra Grüman Róbertet, Kovászna Megye Tanácsának alelnökét tegnap Strasbourgban.