Méder Áron világutazó Lemhényben

2018. november 8., csütörtök, Közélet

E hét elején Lemhényben tartózkodott a budapesti Méder Áron villamosmérnök, világutazó, óceáni szólóvitorlázó, aki feleségével és két kisgyermekével érkezett ősei szülőhelyére.

  • Méder Áront Gál Zsuzsanna iskolaigazgató köszöntötte
    Méder Áront Gál Zsuzsanna iskolaigazgató köszöntötte

Nagymamája, néhai Sigmond Zsuzsanna Lemhényben volt tanítónő, az ő édesapja pedig Sigmond József volt.

Méder Áron szerda délelőtt a községháza dísztermében a Bem József-iskola tanulóinak és pedagógusainak tartott vetített képes előadást világ körüli útjáról, amelyet három év alatt – 2006 szep­tembere és 2009 szeptembere között – tett Carina nevű hajójával. A vendéget Gál Zsuzsanna iskolaigazgató köszöntötte. Az övé volt a kilencedik magyar vitorlásút, mely során sikerült megkerülni a földet. Ő a harmadik magyar szóló földkerülő – hároméves föld körüli útján a vitorlás legénysége egyetlen főből állt –, aki európai rekordot is felállított a hajó méretét illetően, hiszen a Carina alig hat méter hosszú, és világviszonylatban a harmadik legkisebb hajó, amellyel 2009-ig valaki megkerülte a földet.

2006. szeptember 24-én indult el a szlovéniai Koper kikötőjéből az Adriai-tengeren át, és a Gibraltár-szoroson, Barbadoson, a Panama-csatornán, Francia Polinézián, a Fidzsi-szigeteken, Srí Lankán, Jemenen és a Szuezi-csatornán keresztül érkezett vissza 2009. szep­tember 19-én Koperbe, ahol édesapja, Méder István várta, aki az indulásnál is jelen volt. Föld körüli útja kereken 1087 napig tartott. A viharos évszak miatt fél évet töltött a Fidzsi-szigeteken.

A Carina hajó 1970-ben épült Svájcban, ahol 1986-ig valamelyik svájci tavon vitorláztak vele. 1986-tól 1992-ig a Zürichi-tavon használták, majd a Boden-tóra került,  négy évvel később, 1996 szep­temberében vitték Magyarországra. Méder Áron 2004 novemberében vásárolta meg. Felújítása több mint másfél évig tartott, a hajó nem volt teljesen alkalmas arra, hogy megkerüljék vele a földet.

A világutazó elmondása szerint eredetileg két évig tartott volna az út, de ezt rajta kívül senki sem hitte el. Tervét azonban nem tudta tartani, a csúszást főként a hajó sebessége okozta. Egy idő után nem is tudott olyan gyorsan haladni, mint amennyire a szél megengedte volna, mert félő volt, hogy kitörik az árbóc. Panamából negyven nap alatt jutott el a Galápagos-szigetekre kikötés nélkül, ami 1600 kilométert jelent. Méder Áron három óceánt és negyven országot érintve, közel ötvenötezer kilométert tett meg a Carinával.

A negyvenperces előadást követően válaszolt a tanulók kérdésözönére, majd dedikálta a Bem József-iskola könyvtárának a 2010-ben megjelent, Békét és szelet! Három év alatt a föld körül című könyvét.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Ön szerint mikor bontják le az úzvölgyi katonatemetőben felállított betonkereszteket?eredmények
szavazatok száma 365
szavazógép
2018-11-08: Közélet - Bokor Gábor:

Nagy terveket szőnek Nagyborosnyón

Hét pályázat finanszírozását kéri a fejlesztési minisztérumtól Nagyborosnyó polgármesteri hivatala. Ilie Nicolae polgármester érdeklődésünkre elmondta, az Országos Helyi Fejlesztési Terven keresztül a községközpont és az ide tartozó települések számára fontos befektetéseket szeretnének megvalósítani. Régebbi tervük, az 1880-ban épült községháza felújítása és bővítése a tavasszal kezdődik, tetőt, nyílászárókat, bútorzatot cserélnek.
2018-11-08: Világfigyelő - :

Önrendelkezésről az Európai Parlamentben

Önrendelkezés Európában címmel szervezett konferenciát Tőkés László EP-képviselő parlamenti irodája november 6-án az Európai Parlament brüsszeli székhelyén. Megnyitóbeszédében a házigazda vázolta az Európai Unióban élő őshonos nemzeti kisebbségek autonómiatörekvéseinek jelenlegi állását, megállapítva, hogy noha a népek önrendelkezési joga az Egyesült Nemzetek Szervezete által általánosan elismert alapelv, számos eset példázza: az unióban és tagállamaiban ezen jog nehezen vagy egyáltalán nem érvényesíthető. Ez utóbbiak állami szuverenitásuk keretében saját önrendelkezésükhöz ragaszkodnak foggal és körömmel, míg az unió is nemhogy kiterjeszteni, hanem a nemzetek fölötti, illetve a globális kormányzás elve alapján inkább korlátozni igyekszik az önrendelkezés jogának hatályát – szögezte le Tőkés László.