Bogyó taxi és autókölcsönzés 0720 494 949

Az Európai Néppárt kongresszusaOrbán Viktor Helsinkiben

2018. november 8., csütörtök, Világfigyelő

Orbán Viktor, Magyarország miniszterelnöke részt vesz  az Európai Néppárt (EPP) Helsinkiben szervezett kétnapos kongresszusán. A tegnap délutáni plenáris ülés szünetében külön megbeszélést folytatott horvát kollégájával, Andrej Plenkovićcsal, majd a finn kormányfői rezidencián a házigazda Juha Sipila miniszterelnök fogadta Orbán Viktort.

  • Juha Sipila és Orbán Viktor. FOTÓ: KOSZTICSÁK SZILÁRD
    Juha Sipila és Orbán Viktor. FOTÓ: KOSZTICSÁK SZILÁRD

A magyar–horvát kétoldalú kapcsolatok helyzetét és az Európa előtt álló kihívásokat tekintette át a két kormányfő, tárgyaltak a jövő májusi európai parlamenti választási felkészülésről is. Ennek kapcsán elhangzott: a sikerhez az Európai Néppárton belüli lehető legszorosabb együttműködésre van szükség.

Orbán Viktor biztosította a finn kormányfőt, hogy Alexander Stubb Magyarországgal szembeni rágalmai nem ronthatják el a kiváló magyar–finn kapcsolatokat.

Alexander Stubb a múlt héten úgy nyilatkozott, hogy az EPP-nek fontolóra kellene vennie az Orbán Viktor vezette Fidesz kizárását a pártcsaládból. Ha Orbán Viktor nem tiszteli a pártcsalád értékeit, akkor el kell hagynia az EPP-t.

Az Európai Néppárt két európai bizottsági elnökjelöltje, Alexander Stubb és Manfred Weber vitájára tegnap este lapzárta után került sor, a jelölt személyéről ma szavaznak. Orbán Viktor többször is egyértelművé tette, hogy a jelenlegi helyzetben a bajor Manfred Weber jelöltségét támogatja. A magyar kormányfő az EPP-kong­resszus mai, második munkanapján szólal fel.

Hozzászólások
Szavazás
Részt kíván-e venni a májusi európai parlamenti választásokon?eredmények
szavazatok száma 728
szavazógép
2018-11-08: Világfigyelő - :

Önrendelkezésről az Európai Parlamentben

Önrendelkezés Európában címmel szervezett konferenciát Tőkés László EP-képviselő parlamenti irodája november 6-án az Európai Parlament brüsszeli székhelyén. Megnyitóbeszédében a házigazda vázolta az Európai Unióban élő őshonos nemzeti kisebbségek autonómiatörekvéseinek jelenlegi állását, megállapítva, hogy noha a népek önrendelkezési joga az Egyesült Nemzetek Szervezete által általánosan elismert alapelv, számos eset példázza: az unióban és tagállamaiban ezen jog nehezen vagy egyáltalán nem érvényesíthető. Ez utóbbiak állami szuverenitásuk keretében saját önrendelkezésükhöz ragaszkodnak foggal és körömmel, míg az unió is nemhogy kiterjeszteni, hanem a nemzetek fölötti, illetve a globális kormányzás elve alapján inkább korlátozni igyekszik az önrendelkezés jogának hatályát – szögezte le Tőkés László.
2018-11-08: Világfigyelő - :

Egyeztettek az új európai védelmi erőről

Az Emmanuel Macron francia államfő kezdeményezésére júniusban létrejött új „európai beavatkozási erőben” részt vevő kilenc uniós tagállam először ült össze tegnap Párizsban, hogy konkrét formát adjon az európai védelmi politika keretén belüli együttműködésnek.