Egyeztettek az új európai védelmi erőről

2018. november 8., csütörtök, Világfigyelő

Az Emmanuel Macron francia államfő kezdeményezésére júniusban létrejött új „európai beavatkozási erőben” részt vevő kilenc uniós tagállam először ült össze tegnap Párizsban, hogy konkrét formát adjon az európai védelmi politika keretén belüli együttműködésnek.

  • A megbeszélés résztvevői. Fotó: francia védelmi minisztérium
    A megbeszélés résztvevői. Fotó: francia védelmi minisztérium

Az európai beavatkozási erőben egyelőre Franciaország mellett Németország, Belgium, Dánia, Hollandia, Észtország, Spanyolország, Portugália és Nagy-Britannia jelezte részvételét. Az Egyesült Királyság az Európai Unióból történő kilépését követően is részt kíván venni az európai védelmi politikában. Francia források szerint Finnország is csatlakozni kíván a programhoz.

A francia elképzelés szerint az európai beavatkozási erő célja a programban önkéntesen részt vevő országok nemzeti vezérkarai közötti egyeztetések szorosabbra fűzése annak érdekében, hogy szükség esetén összehangolt módon és gyorsan tudjanak reagálni hagyományos katonai hadműveletekben, természeti katasztrófák vagy európai állampolgárok kimentése esetén.

Az érintett országok védelmi miniszterei a földrajzi területeket, fenyegetettségeket és kockázatokat érintő politikai feladatokról útitervet állítottak össze, amelynek részleteit a vezérkarok dolgozzák majd ki.

Emmanuel Macron szorgalmazta, hogy 2020-ig hozzanak létre egy közös európai katonai egységet, amelyet válsághelyzetekben vetnének be. A francia elnök emellett közös védelmi költségvetésre és egy közös katonai doktrína megfogalmazására is javaslatot tett.

Egy keddi interjúban úgy vélte, hogy Európának képesnek kell lennie megvédenie magát, legyen szó Kínáról, Oroszországról vagy akár az Egyesült Államokról. Egyúttal rámutatott: Európa és biztonsága sínyli meg a legjobban azt, hogy Donald Trump amerikai elnök felmondta a közepes és rövid hatótávolságú nukleáris eszközök felszámolásáról szóló szerződést Oroszország és az Egyesült Államok között.

Hozzászólások
Szavazás
Ön be fogja oltatni magát koronavírus ellen?eredmények
szavazatok száma 4569
szavazógép
2018-11-08: Világfigyelő - :

Orbán Viktor Helsinkiben (Az Európai Néppárt kongresszusa)

Orbán Viktor, Magyarország miniszterelnöke részt vesz  az Európai Néppárt (EPP) Helsinkiben szervezett kétnapos kongresszusán. A tegnap délutáni plenáris ülés szünetében külön megbeszélést folytatott horvát kollégájával, Andrej Plenkovićcsal, majd a finn kormányfői rezidencián a házigazda Juha Sipila miniszterelnök fogadta Orbán Viktort.
2018-11-08: Belföld - :

Emberéletek forognak kockán (Medvékről a parlamentben)

Napirend előtti felszólalásban fordult a környezetvédelmi tárcához tegnap Benkő Erika, az RMDSZ háromszéki parlamenti képviselője, a Kovászna megyében és főként Oltszemen emberéleteket fenyegető medveveszély elhárítását kérve a minisztertől. A képviselő egyebek mellett arra hívta fel a tárcavezető figyelmét, hogy az utóbbi időben megbomlott az együttélés harmóniája ember és nagyvad között, és ez már előbbiek mindennapi biztonságát fenyegeti, a helyieket pedig elkeseríti, hogy egyre csak késik a megoldás.