Medvékről a parlamentbenEmberéletek forognak kockán

2018. november 8., csütörtök, Belföld

Napirend előtti felszólalásban fordult a környezetvédelmi tárcához tegnap Benkő Erika, az RMDSZ háromszéki parlamenti képviselője, a Kovászna megyében és főként Oltszemen emberéleteket fenyegető medveveszély elhárítását kérve a minisztertől. A képviselő egyebek mellett arra hívta fel a tárcavezető figyelmét, hogy az utóbbi időben megbomlott az együttélés harmóniája ember és nagyvad között, és ez már előbbiek mindennapi biztonságát fenyegeti, a helyieket pedig elkeseríti, hogy egyre csak késik a megoldás.

  • Fotó: rmdsz.ro
    Fotó: rmdsz.ro

„Kovászna megyében ma már nem lep meg senkit, hogy a medvék bejárnak a településekre, veszélyeztetve ezzel az emberek biztonságát. El tudják képzelni, milyen az, amikor kora reggel valaki kilép a kapuján, hogy dolgozni induljon, és szembetalálja magát egy medvével az utcán?” – tette fel a kérdést egy bikfalvi eset kapcsán Benkő Erika.

Elfogadhatatlannak minősítette, hogy az oltszemi, különleges igényű gyermekek számára fenntartott iskola udvarán szinte minden éjjel garázdálkodik a medve, a bentlakás ablakának nekiugorva megrémíti a gyerekeket, emellett két lovat megölt és egy juhot megsebesített az ott működő gazdasági udvarban. „Ötven gyerek van veszélyben, nekünk már nincs más eszközünk, hogy megvédjük őket, ha baleset történik, a minisztériumot terheli a felelősség”– idézte felszólalásában a képviselő Fodor Istvánt, Bodok község polgármesterét, aki szerint a szaktárcának a medve elszállítására vagy kilövésére kellene engedélyt adnia. A képviselő szerint fontos a természet, a vadállomány védelme, de ennek nem az emberek biztonságának kárára kellene történnie. Óvjuk a medvéket a vadonban, de semmiképpen nem szabad megengedni azt, hogy azok az emberek által lakott településeken szabadon járjanak” – hangsúlyozta. Benkő Erika szerint a környéken lakó érintett emberek elkeseredettek. Őket nem érdekli az, hogy megoldás helyett az illetékes hatóságok egymásra mutogatnak.

Hozzászólások
Szavazás
Ön be fogja-e oltatni magát koronavírus ellen?eredmények
szavazatok száma 1867
szavazógép
2018-11-08: Világfigyelő - :

Egyeztettek az új európai védelmi erőről

Az Emmanuel Macron francia államfő kezdeményezésére júniusban létrejött új „európai beavatkozási erőben” részt vevő kilenc uniós tagállam először ült össze tegnap Párizsban, hogy konkrét formát adjon az európai védelmi politika keretén belüli együttműködésnek.
2018-11-08: Belföld - :

Dragneának is jól jöhet (Csatát vesztett a legfelsőbb bíróság)

A kormány, pontosabban Viorica Dăncilă miniszterelnök panaszának helyt adva az öttagú bírói tanácsok újraalakítására kötelezte a legfelsőbb bíróságot tegnap az alkotmánybíróság. A határozat mások mellett Liviu Dragnea szociáldemokrata pártelnök bírósági ügyének kimenetelét is befolyásolhatja.