Csatát vesztett a legfelsőbb bíróságDragneának is jól jöhet

2018. november 8., csütörtök, Belföld

A kormány, pontosabban Viorica Dăncilă miniszterelnök panaszának helyt adva az öttagú bírói tanácsok újraalakítására kötelezte a legfelsőbb bíróságot tegnap az alkotmánybíróság. A határozat mások mellett Liviu Dragnea szociáldemokrata pártelnök bírósági ügyének kimenetelét is befolyásolhatja.

  • Fotó: universuljuridic.ro
    Fotó: universuljuridic.ro

A legfelsőbb bíróság két öttagú bírói tanácsának összetételéről egy belső határozat szerint minden év elején sorshúzással döntenek. Az új törvény ezt annyiban pontosította, hogy a két testületnek nem lehetnek hivatalból kinevezett elnökei, hanem a tanács minden tagját véletlenszerűen sorsolják ki. Az alkotmánybíróság megállapította: a legfelsőbb bíróság alkotmányos természetű jogi konfliktusba került a törvényhozással azáltal, hogy nem alakította újra öttagú bírói tanácsait, miután hatályba lépett az igazságszolgáltatás megszervezéséről szóló, idén módosított jogszabály. A taláros testület kimondta: az utóbbi évek joggyakorlata helytelen volt, és arra kötelezte a legfelsőbb bíróságot, hogy haladéktalanul alakítsa újra az öttagú bírói tanácsokat.

A testület megfellebbezhetetlen döntése a korrupcióváddal másodszor bíróság elé állított Liviu Dragnea szociáldemokrata pártelnök érintettsége miatt is érdekes.

A média szerint a kormány azért panaszolta be a legfelsőbb bíróságot az alkotmánybíróságnál, mert Dragneát akarják egy „kedvezőbb” összetételű bírói tanácshoz juttatni perének októberben kezdődött fellebbviteli tárgyalásán. Dragneának ugyanis meggyőződése, hogy a jelenlegivel nincs esélye elkerülni a börtönt. Az alkotmánybírósági döntés nyomán nagy valószínűséggel újra kell majd kezdeni a fellebbviteli tárgyalást Dragnea és minden olyan más vádlott ügyében (Călin Popescu-Tăricea­nu szenátusi elnök, Sebastian Ghiţă üzletember, illetve Toni Greblă volt alkotmánybíró), akik úgy értékelik, hogy érde­keiket sértette a legfelsőbb bíróság helytelennek bizonyult joggyakorlata.

A legfelsőbb bíróság vezetőtestülete szeptember elején döntött úgy, hogy nem alkalmazza az új előírásokat, mivel a jogszabály nem tartalmaz átmeneti rendelkezéseket, amelyek előírnák, hogy még ez év folyamán alakítsák újra a bírói tanácsokat.

Hozzászólások
Szavazás
Ön be fogja oltatni magát koronavírus ellen?eredmények
szavazatok száma 4566
szavazógép
2018-11-08: Belföld - :

Emberéletek forognak kockán (Medvékről a parlamentben)

Napirend előtti felszólalásban fordult a környezetvédelmi tárcához tegnap Benkő Erika, az RMDSZ háromszéki parlamenti képviselője, a Kovászna megyében és főként Oltszemen emberéleteket fenyegető medveveszély elhárítását kérve a minisztertől. A képviselő egyebek mellett arra hívta fel a tárcavezető figyelmét, hogy az utóbbi időben megbomlott az együttélés harmóniája ember és nagyvad között, és ez már előbbiek mindennapi biztonságát fenyegeti, a helyieket pedig elkeseríti, hogy egyre csak késik a megoldás.
2018-11-08: Belföld - :

A honatyák részéről mehet (Az Egyesülés autópályája)

Döntő kamaraként csaknem egyhangúlag megszavazta tegnap a képviselőház azt az ellenzéki törvénytervezetet, amely arra kötelezi a kormányt, hogy négy évben belül megteremtse az autópálya-összeköttetést Erdély és Moldva között – Székelyföldön áthaladva – a Marosvásárhely–Jászvásár útvonalon.