Bogyó taxi és autókölcsönzés 0720 494 949

Az Egyesülés autópályájaA honatyák részéről mehet

2018. november 8., csütörtök, Belföld

Döntő kamaraként csaknem egyhangúlag megszavazta tegnap a képviselőház azt az ellenzéki törvénytervezetet, amely arra kötelezi a kormányt, hogy négy évben belül megteremtse az autópálya-összeköttetést Erdély és Moldva között – Székelyföldön áthaladva – a Marosvásárhely–Jászvásár útvonalon.

  • Fotó: bursa.ro
    Fotó: bursa.ro

A kihirdetésre váró törvény szerint az A8-as, „Az egyesülés autópályája” a 2014–2020-as európai költségvetési ciklusban uniós forrásokból és költségvetési pénzekből épülne meg, illetve magánbefektető bevonását sem zárják ki. A törvény ugyanakkor harminc napot ad a közlekedési tárcának, hogy elindítsa a beruházáshoz szükséges eljárást. A jogszabály valójában egy politikai szándéknyilatkozat, gazdasági részletekre nem tér ki. Az autópálya ügye az idei centenáriumi évben került a figyelem középpontjába, mert azt a kormányoldal és az ellenzék is elfogadhatatlannak tartja, hogy száz évvel a nagy egyesülése után sem sikerült gyorsforgalmi utakkal összekötni az ország történelmi tájegységeit. A Keleti-Kárpátokat a Gyergyói-medencénél átszelő, Marosvásárhelyt Jászvásárral összekötő és a Moldovai Köztársaság határáig vezető (a Prut folyón átívelő hídban végződő) A8-as autópálya megépítése már egy évtizede szerepel Bukarest távlati tervei között. Öt évvel ezelőtt Romániának sikerült felvetetnie a transzeurópai közlekedési hálózatba a Temesvár–Szászsebes–Torda–Marosvásárhely–Jászvásár–Ungheni (Moldovai Köztársasági) útvonalat, így a pályaépítésre immár európai támogatást is felhasználhatnak.

Mint ismert, a moldvai országrészben eddig egyetlen kilométernyi autópálya sem épült. Májusban több száz jármű részvételével rendeztek autós felvonulást Bukarestben az A8-as autópálya megépítését követelő civil szervezetek. A napokban azonban a szaktárca egy tanulmányának nyilvánosságra kerüléséből kiderült, hogy a kormány az A8-asnál olcsóbbnak ígérkező A13-as jelzésű Brassó–Bákó útvonalat részesítené előnyben a Keleti-Kárpátok átszelésére. Az A8-as hívei szerint azonban Moldva „nemcsak a hegyeken akar átkelni”, hanem az európai úthálózathoz akar csatlakozni.

Hozzászólások
Szavazás
Részt kíván-e venni a májusi európai parlamenti választásokon?eredmények
szavazatok száma 728
szavazógép
2018-11-08: Belföld - :

Dragneának is jól jöhet (Csatát vesztett a legfelsőbb bíróság)

A kormány, pontosabban Viorica Dăncilă miniszterelnök panaszának helyt adva az öttagú bírói tanácsok újraalakítására kötelezte a legfelsőbb bíróságot tegnap az alkotmánybíróság. A határozat mások mellett Liviu Dragnea szociáldemokrata pártelnök bírósági ügyének kimenetelét is befolyásolhatja.
2018-11-08: Belföld - :

Még egy lépés a rendezésért

Első házként, elsöprő többséggel a képviselőház megszavazta tegnap azt a sürgősségi kormányrendeletet, amely szeptember végétől lehetővé tette, hogy ismét nemzetiségi tanítók oktathassák a román nyelvet.