VidékfejlesztésOrszágos negyedik Kovászna megye

2018. november 13., kedd, Gazdaság

Jó hírt kaptunk Cătălina Savintól, a Vidéki Beruházásokat Kifizető Ügynökség megyei hivatalának vezetőjétől: éves összesítésben sikerült megszerezniük az országos negyedik helyet a vidékfejlesztési pályázatok kifizetésénél.

  • Mezőgazdasági gépekre is pályáztak. Illusztráció: pixabay.com
    Mezőgazdasági gépekre is pályáztak. Illusztráció: pixabay.com

A vidékfejlesztési programban a pályázati és elszámolási év nem egyezik a naptári esztendővel, hanem október 15-étől a következő év októberéig számolják. A nemrég véget ért egyéves ciklusban Kovászna megye mezőgazdaságában 11,4 millió eurót fizettek ki a sikeres pályázóknak a mezőgazdaság és a vidéki szolgáltatások fejlesztésére. Ebben az összegben nem szerepelnek a sikeresen pályázó önkormányzatoknak kifizetett támogatási összegek, és azon pályázatok kifizetései sem, amelyekben építkezés is szerepelt. Ezeket a gyulafehérvári régiós központ szakemberei bírálják el és a kifizetések is a régiós központon keresztül történnek. A megyében a legtöbb pályázati pénzt a gazdaságok korszerűsítése esetében fizették ki, jellemzően korszerű mezőgazdasági gépek, nagy vonóerejű traktorok, új típusú talajmegmunkáló gépek, burgonyaválogató gépsorok, takarmány készítésére alkalmas gépek vásárlására. Ezek mindenike nagy értékű pályázat volt. Az összesítőben ezek mellett szerepelnek még a fiatal pályázóknak kifizetett támogatások, a kisgazdaságok támogatását célzó 6.3-as intézkedés kifizetései, a vidéki szolgáltatások létrejöttét, fejlesztését célzó 6.2-es és 6.4-es intézkedések támogatásai, a Csernátonban létrehozott, a megyében egyedülálló termelői csoport 9.1-es intézkedés terhére megtörtént éves támogatása, valamint a 16.4-es intézkedés (Támogatás az élelmiszeripari termékekkel való ellátásban szereplők együttműködésére és helyi piacok létesítésére) kifizetései.
Megyénket három megye előzi meg a rangsorban: első Olt megye 13,66 millió euróval, második Dolj 13,27 millióval, harmadik pedig Tulcea megye 11,66 millió euróval. Régiós szinten a kifizetések értékét tekintve Kovászna megye toronymagasan vezet: majdnem annyit fizettek ki nálunk, mint a régiót alkotó többi 5 megyében együttvéve. Fehér megyében az említett egy év alatt 3,34 millió, Brassóban 2,81, Maros megyében 2,5, Hargitában 2,24, Szeben megyében pedig 2,05 millió eurót fizettek ki sikeresen pályázó mezőgazdászoknak.
Cătălina Savin szerint a jó eredmény elsősorban a vállalkozó kedvű megyebeli mezőgazdász pályázókat dicséri. A hivatal (betartva ellenőrző hatáskörét) mindenben próbált és próbál a pályázók segítségére lenni. Kapcsolatuk a pályázókkal, pályázni óhajtókkal, pályázat­író cégekkel nagyon jó és rendszeres, igyekeznek minél több hasznos információval segíteni a sikeres pályázást éppúgy, mint az üzleti tervekben vállalt beruházás megvalósítását.

Hozzászólások
Szavazás
Mely párt jelöltjeit támogatja a vasárnapi önkormányzati választáson?eredmények
szavazatok száma 570
szavazógép
2018-11-13: Gazdakör - Bokor Gábor:

A mezőgazdaságban is büntetik a feketemunkát

Büntetik a munkaszerződés nélkül juhászokat foglalkoztató esztenatulajdonosokat. Olt megyében a munkaügyi felügyelőség ellenőrei több esztenán is azonosítottak munkaszerződés nélkül dolgozó személyeket. A munkaadókat minden egyes feketén dolgozó munkás után húszezer lejes büntetéssel sújtották.
2018-11-13: Gazdakör - Bokor Gábor:

Kedvezményezett lehetne a juhász is (Jegyzet)

A székely ember a törvényeket betartja, nem a kibúvókat, kiskapukat keresi (mint ahogyan az természetes dolog a Kárpát-kanyarulaton kívül). Még akkor is, ha nem ért egyet sok mindennel, és reméli, a magas széken ülő törvényhozók a való életre alapozzák döntéseiket. Mint például a juhászkodással kapcsolatos rendelkezések esetében is.