Bogyó taxi és autókölcsönzés 0720 494 949

JegyzetKedvezményezett lehetne a juhász is

2018. november 13., kedd, Gazdakör

A székely ember a törvényeket betartja, nem a kibúvókat, kiskapukat keresi (mint ahogyan az természetes dolog a Kárpát-kanyarulaton kívül). Még akkor is, ha nem ért egyet sok mindennel, és reméli, a magas széken ülő törvényhozók a való életre alapozzák döntéseiket. Mint például a juhászkodással kapcsolatos rendelkezések esetében is.

Petre Daea agrárminiszter vesszőparipája a juhtenyésztés fellendítése. Célirányos támogatásokkal, a fogyasztói kedv élénkítésével próbálja vonzóvá tenni az ágazatot. A kezdeményezés örvendetes, az utóbbi időben a juhlétszám növekedéséről, a fogyasztott juhhús mennyiségének növekedéséről számolnak be a statisztikák (mondom: a statisztikák). Mindezért a juhászoknak kellett, kell megdolgozniuk. Az ő munkájuk nyomán kerülhet a hazai és külföldi igényeket kielégítő mennyi­ségű és minőségű birkahús a piacra. Ennek viszont ára van, például több juhhoz több ember kell. Akit amúgy nagyon nehéz találni, kevés a munkavállaló, a mezőgazdaságban, juhászatban igencsak nehezen.
Pakulár, likrahajtó, fejő nem megy az esztenára, ha nem kap kétezer lejt kézbe, melléje a napi ételt, szivart, itókát, s a gazdának emellett a hátsóját is meg kell csókolnia, szikrányi panaszt sem tehet a munka minőségére. Ha kommentál, ember nélkül marad. Ez úgy háromezer lejébe kerül havonta az esztanatulajdonosnak, a bácsnak. Sok sajtot, túrót, bárányt le kell vinni a hegyről ahhoz, hogy a pénz meglegyen.
Ha mindent hivatalos formába öntenének, az adók, illetékek, hozzájárulások megdupláznák a költségeket, egekig szökne a juhsajt, a bárány ára. Akkor pedig hiába Daea minden igyekezete, nem fogyna az áru, csökkenne a juhállomány, apadna a megélhetési lehetőség, ráfizetéses lenne a juhászkodás. Ami az adófizetést, a kötelező munkaidőt s főleg a nyugdíjakat illeti, sok kivételezésről tudunk (persze leginkább az államapparátus belső köreiben). Mert egyesek munkája nehéz, felelősségteljes, sok stresszel jár stb., stb., indoklásban nincs hiány. A kettősöké meg nem, az csak természetes...
Jó lenne látni, hogyan állna helyt az esztenán a sok kedvezményezett. Esőben, hóban, éjjel és nappal, medvék, farkasok között, reggel hat órai fejéssel, éjféli lefekvés mellett...
Vajon azok az emberek, akik nem ingyenélők, hanem hozzájárulnak a lakosság élelmiszer-ellátásához, a juhos gazdák jövedelméhez, nem lehetnének kedvezményezettek? Például az adófizetés, a társadalmi hozzájárulás terén, nem is beszélve a nyugdíjkorhatárról. Ha az állam által kirótt terhek csökkennének, minden bizonnyal nőne a mezőgazdasági alkalmazottak száma, ergo az államkassza bevétele is. Addig is a jelenlegi körülmények között a feketézés miatti büntetések fogják jelenteni a mezőgazdasági munka estében az államkassza fő bevételét. Kinek jó ez így?

Hozzászólások
Szavazás
Kire szavaz a május 26-i EP-választáson?


eredmények
szavazatok száma 391
szavazógép
2018-11-13: Gazdaság - Incze Péter:

Országos negyedik Kovászna megye (Vidékfejlesztés)

Jó hírt kaptunk Cătălina Savintól, a Vidéki Beruházásokat Kifizető Ügynökség megyei hivatalának vezetőjétől: éves összesítésben sikerült megszerezniük az országos negyedik helyet a vidékfejlesztési pályázatok kifizetésénél.
2018-11-13: Gazdakör - Incze Péter:

Vidékfejlesztési konferencia

A mezőgazdasági minisztérium alárendeltségébe tartozó Vidékfejlesztési Hálózat jövő hétfőn, november 19-én Brassóban szervez regionális konferenciát.