Bogyó taxi és autókölcsönzés 0720 494 949

Mennyit fizetünk az államnak?

2018. november 14., szerda, Pénz, piac, vállalkozás

A közép-európai térség országai között Romániában a legmagasabb a fizetések utáni adók aránya – áll az Agerpress által idézett Deloitte Románia által készített elemzésben. A tizenegy közép-európai országban egy ezereurós bruttó fizetés után átlagosan 27 százalék adót kell fizetni.

  • Illusztráció: pixabay.com
    Illusztráció: pixabay.com

Ez az arány Romániában 41,5 százalék. Az elemzés kitér a minimálbérek helyzetére is, hangsúlyozva, hogy a társadalombiztosítási járulékok átruházása következtében ez öt országot megelőzve a 421 eurós közép-európai átlag fölé emelkedett. A többi tíz országban a bruttó minimálbér után fizetendő adó aránya azonban csupán 21 százalék, mintegy fele a nálunk alkalmazott adókulcsnak. Vagyis a hazai munkavállaló  arányaiban jóval többet fizet be az államkasszába, mint a bolgár, szerb, horvát, magyar, szlovák, cseh, lengyel, észt, litván és lett alkalmazott, ami a jelentős munkaerő-elvándorlás egyik oka lehet – áll az elemzésben.

Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint tisztségben marad-e a Dăncilă-kormány év végéig?


eredmények
szavazatok száma 582
szavazógép
2018-11-14: Pénz, piac, vállalkozás - :

Lassuló infláció

A szeptemberben jegyzett 5,03 százalékról októberben 4,3-ra mérséklődött az éves infláció Romániában.
2018-11-14: Élő múlt - Kisgyörgy Zoltán:

Bronzba öntött történelem (Székelyföldi harangkiállítás)

Erdélyi magyar nyelvterületen, de még Székelyföldön is kevés az olyan hely, ahol az érdeklődő bővebb betekintést nyerhet a használaton kívüli harangok csodálatos világába. Márpedig a szolgálatukon kívül került feliratos harangok üzenetét méltán nevezhetjük bronzba öntött történelemnek. Annyira fontos volna ez számunkra? – kérdezhetnék sokan. Látszólag valóban nem az. Ám ha belegondolunk, hogy egy beolvasztástól megmentett gyűjtemény mennyi érdekes és értékes, főleg a Kárpát-haza földjéhez kötődő történelmi adatot szolgáltat, a nemleges válasz igenre változik. Erről beszélgettünk Lázár Imre mérnökkel a székelyudvarhelyi Selwerk Kft. vezérigazgatójával.