Gombanap a múzeumban

2018. november 16., péntek, Közélet

Gombanapot tartanak szombaton a László Kálmán Gombászegyesület és a Székely Nemzeti Múzeum szervezésében. Az idei téma: az őszi és téli fülőkék. A program 8.45 órakor kezdődik sugásfürdői gombásztúrával, melyen szakavatott vezetők segítenek felismerni az ehető és mérgező gombákat (rossz idő esetén elmarad).

Gyülekező a sepsiszentgyörgyi belvárosi buszmegállóban, a Művészeti Népiskola előtt. Délutáni program a múzeumban: 13.30–14.30-ig a Bástya és a Park vendéglő gombás ételeket kínál; 14.45-től Zoltán Sándor: Ismertető a fülőkékről; 15.15-től Zsigmond Győző: A téli fülőke a magyar néphagyományban (vetített képes előadás); 15.45-től Gerendi Enderle Anikó gombákról készült képeiből nyílik kiállítás, közreműködik Könczey Kinga (fuvola) és Krecht Emese (zongora); 16–18 óráig nemezelés és műhelyfoglalkozások Demeter Piroska és Vinceffy Orsolya vezetésével.

A rendezvény ideje alatt megtekinthetők a múzeum kiállításai, bemutatják a szedett gombákat és friss kiadványok is kaphatóak lesznek. 16.30-tól gombaismeretből vetélkednek a III–VIII. osztályos tanulók, az alsó tagozatos diákok pedig gombás alkotásokat készíthetnek. A gyerekeket kísérő pedagógusokat és diákjaikat gombás meglepetésekkel, illetve ingyenes belépéssel jutalmazzák az Erdélyen innen – Alföldön túl. A Fekete-Körös vidéki magyarság a századfordulón című kiállításra. A részvétel ingyenes. További részletek a www.sznm.ro és www.gombasz.ro honlapon.

Hozzászólások
Szavazás
Ön készül nyaralni idén?
eredmények
szavazatok száma 1286
szavazógép
2018-11-16: Közélet - :

Szervezik már a Szent György Napokat

Korán kezdték szervezni a következő Szent György Napokat: Antal Árpád polgármester bő öt hónappal a rendezvény előtt bejelentette, hogy 2019-ben április 24-e és május 5-e között kerül sor a városünnepre.
2018-11-16: Kármentő - Kuti János:

Meg vagyunk bírálva

Az Európai Parlament megrovásban részesítette Romániát az igazságügyi törvények módosításai miatt. Nosza, idehaza ismét előkerültek a politikusok rég kiásott és állandóan élesített, egymást gyilkoló csatabárdjai s más fegyverei. Totális háború bontakozott ki a kormány és az elnöki palota között, és véget nem érően zajlanak a kormánypártok és az ellenzék szópárbajai.