Bogyó taxi és autókölcsönzés 0720 494 949

Hűség az anyanyelvhez

2018. november 19., hétfő, Közélet

A magyar nyelv napja közelében ki kell emelnünk, hogy keményen kell küzdenünk a magyar nyelv érvényre juttatásáért, hogy anyanyelvünk elnyerje méltó helyét itt, Románia határain belül is – mondta Péter Sándor, a Kriza János Országos Balladamondó, Balladaéneklő és Mesemondó Verseny zsűrijének elnöke a vetélkedő szombati sepsiszentgyörgyi megnyitóján. A rendezvényre közel kétszáz diák érkezett tizenkét erdélyi megyéből, valamint Moldvából és Bukarestből. A versenyt három kategóriában, több korcsoportban hét helyszínen tartották.

  • Albert Levente felvétele
    Albert Levente felvétele

A Székely Nemzeti Múzeum Bartók Béla Termében Oláh-Badi Cintia, a sepsiszentgyörgyi Plugor Sándor Művészeti Líceum diákja népdallal indította a megnyitót, majd Péter Sándor, a Romániai Magyar Pedagógusok Szövetségének háromszéki szervezete és egyben a versenybizottság elnöke azt hangsúlyozta: egy ilyen rendezvény azt a célt szolgálja, hogy felmutassuk, milyen páratlanul szép az anyanyelvünk.

Kocsis Annamária, a magyar elemi oktatásért felelős Kovászna megyei tanfelügyelő a mese kialakulásáról beszélt, valamint arról, hogy azért áll a gyermekekhez közelebb a mese, mert ők még abban a teljességben élnek, amelyben nincs túlhangsúlyozva az ész, még hozzáférnek azokhoz a kincsekhez, amelyek a személyiség mélyén rejlenek. Bár a ma népszerű fantasztikus történetekben, számítógépes játékokban is megtalálhatjuk ugyanazokat a szereplőket, mint a népmesékben: sárkányokat, óriásokat, fantasztikus és mitikus lényeket, és az alaphelyzet is azonos, vagyis a jó megpróbálja legyőzni a rosszat, de üzenetük sivár, nem készítenek fel az életre, akár egy ismeretlen bolygón is játszódhatnának – mondotta.

A mesemondók elsőtől tizenkettedik osztályig öt életkori kategóriában versenyeztek a Székely Nemzeti Múzeumban, a Míves Házban, a Kónya Ádám Művelődési Házban, a Bod Péter Megyei Könyvtárban és a Magma Kortárs Művészeti Kiállítótérben, a IX–XII. osztályos balladamondók a Lábas Házban, az V–XII. osztályos balladaéneklők pedig a Plugor Sándor Művészeti Líceumban mutatták be produkcióikat.

Háromszéki díjazottak: a mese kategóriában – a 0–II. osztályos korcsoportban I. díjat nyert Pătrunjel Viktória (Kőrösi Csoma Sándor Líceum, Kovászna, felkészítője Székely Márta), dicséretet kapott Csiszér Zenkő (Gelei József Általános Iskola, Árkos, felkészítő Berde Éva) és Piroska Krisztina (Trefán Leonárd Általános Iskola, Kézdiszentkereszt, felkészítő Lénárt Piroska), a III–IV. osztályos korcsoportban első díjas Földes Levente (Kun Kocsárd Általános Iskola, Ozsdola, felkészítő Páll Mária), az V–VI. osztályosoknál dicséretet kapott Rancz Gyárfás Gergő (Petőfi Sándor Általános Iskola, Kézdivásárhely, felkészítő Fazakas Enikő), a IX–XII. osztályosoknál pedig II. helyezést ért el Rancz-Gyárfás Hanna (Nagy Mózes Elméleti Líceum, Kézdivásárhely, felkészítő Nagy-Babos Tamás).

A balladamondóknál csak a középiskolások versenyeztek, ebben a kategóriában dicséretet kapott Molnár Gergely (Kőrösi Csoma Sándor Líceum, Kovászna, felkészítő Molnár Julianna). A versenyt az Anyanyelvápolók Erdélyi Szövetsége és a Napsugár Kiadó szervezte, társszervező a Kovászna Megyei Tanfelügyelőség, a Plugor Sándor Művészeti Líceum és az oktatási minisztérium.

Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint ki nyeri meg az idei elnökválasztást?

eredmények
szavazatok száma 725
szavazógép
2018-11-19: Közélet - :

Csendőrök sérültek

Zárt teherkocsis csendőrautó ütközött össze tegnap egy kisteherautóval a Bodzafordulóhoz tartozó Bredét közelében. Heten megsérültek, ketten súlyosan.
2018-11-19: Sport - Miska Brigitta:

A háromszéki futsalos szerint megtiszteltetés a magyar válogatottat képviselni (Teremlabdarúgás)

A mikóújfalusi Miklós Tamás behívót kapott a felnőtt magyar teremlabdarúgó-válogatottba. Az FK Székelyudvarhely 25 éves játékosa októberben a horvátországi Porečben szervezett ötcsapatos nemzetközi tornán mutatkozott be piros-fehér-zöldben. Az első mérkőzésen, Bosznia-Hercegovina ellen kezdőként lépett pályára, és ő szerezte a magyarok ötödik gólját. A háromszéki sportoló a Sepsi Futsal csapatával 2013-ban ezüstérmet nyert a román élvonalbeli bajnokságban, majd az FK együttesével 2014-ben egy ezüst-, 2015-ben egy bronzérmet szerzett.