Bogyó taxi és autókölcsönzés 0720 494 949

Háromszék nem alkuszikEz történt 170 éve

2018. november 22., csütörtök, História

November 11–12. Honvédelmi Bizottmányi és népgyűlés Sepsiszentgyörgyön, amelynek során az önvédelemmel kapcsolatos alapvető kérdéseket tárgyalták, kimondták feltételesen az önvédelmet, és megtették az erre vonatkozó intézkedéseket.

Újraválasztották a szék vezetőségét: Berde Mózes kormánybiztosként továbbra is a polgári ügyeket, Dobay Károly ezredes, a 2. székely határőrezred parancsnoka a katonai ügyeket intézte, Demeter Józsefet és Mihály Józsefet élelmezési biztosoknak választották. A szék területén bevezették a katonai irányítást és felállították a rögtönítélő bíróságot. A szék vezetősége, mivel szerette volna elkerülni az összetűzést, átiratot intézett a General Commandóhoz, Puchner Antal Szaniszló lovassági tábornoknak címezve, melyben hangsúlyozzák, hogy Háromszék területén rend van, és nincs szükség a császári csapatok beavatkozására.

November 13. Háromszék öttagú küldöttséget meneszt az átirattal Puchnerhez, azonban a brassói városparancsnokságon letartóztatják és őrizetbe veszik őket, de az átiratot továbbítják Szebenbe.

November 15–16. Újabb székgyűlés Sepsiszentgyörgyön. A gyűlés második napjára megérkezett az addig Bodvajban tartózkodó Gábor Áron, és kijelentette, hogy „lészen ágyú!”.

November 17. (?) Gábor Áron vissza­tér Bodvajba, hogy előkészítse az ágyúöntést.

November 19. Hazatér a küldöttség Puchner válaszával, amelyben megadásra szólította fel Háromszéket, és kilátásba helyezte, ha nem hódolnak meg, fegyverrel fogja kényszeríteni őket.

November 20. Újabb gyűlés Sepsiszentgyörgyön, melyben megvitatták Puchner válaszát és a 23-ra kitűzött székgyűlés témáját. A Honvédelmi Bizottmány Bodvajba küldi Beke Sámuelt, hogy sürgesse meg az ágyúk megöntését.

Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint a Sepsi OSK bejut a Román Kupa döntőjébe?
eredmények
szavazatok száma 1111
szavazógép
2018-11-22: História - Jancsó Árpád:

Kovács Zoltán, a biológusok példaképe (Régi pedagógusok)

Mintha csak ma történt volna, amikor nagy meglepetésünkre kitelepedett az anyaországba. Tudomásul kellett vennünk, hogy gyermekei jövője érdekében teszi – így indokolta az elhatározást. Már akkor veszteség érte a háromszéki pedagógus társadalmat, amikor 1984-ben miniszteri utasításra, több mint tíz év szakfelügyelői munka után menesztették tanfelügyelői állásából, és „frissítésre” hivatkozva újra visszahelyezték a katedrára. Mindössze egy generációt tanított Sepsiszentgyörgyön, ennek ellenére megérdemli az elismerést és az emlékezést.
2018-11-22: História - :

Az Erdélyi Magyar Hírügynökség jelentéseiből

Az 1980-as évek Romániájában folyó féktelen terrorról kellő hitellel és alapossággal való tudósítás céljával 1983. május 20-án létrejött Erdélyi Magyar Hírügynökség (Hungarian Press of Transylvania), az erdélyi magyarság nem hivatalos hírirodája négy,  dátumhoz kötött jelentését közöljük mai História rovatunkban. A jelentések elérhetők a Transindex Adatbank rovatában.