Tajani BukarestbenSikeres EU-elnökséget

2018. november 22., csütörtök, Belföld

Az Európai Parlament (EP) Románia és az Európai Unió számára egyaránt sikeres román EU-elnökséget szeretne – jelentette ki tegnap Antonio Tajani, az EP elnöke, aki népes brüsszeli küldöttség élén érkezett Bukarestbe, hogy az uniós elnökség január 1-jei átvételéről tárgyaljon a román kormánnyal. Az EP elnöke Viorica Dăncilă kormányfővel és Klaus Iohannis államfővel is megbeszélést folytatott, de a parlamentbe is ellátogatott.

Antonio Tajani a kormányfővel lezajlott tárgyalásokról elmondta: szóba kerültek az unió napirendjén szereplő legfontosabb témák, a brexit és ennek kapcsán a két Írország közötti határ, a migráció kérdése és a dublini egyezmény módosítása, illetve egy esetleges „afrikai Marshall-terv” alkalmazása, a 2021–2027-es többéves költségvetés általános kereteinek kidolgozása, a kohéziós politika, a közös agrárpolitika, az internet óriásaira kivetendő adó, valamint az EU belső és külső biztonságának kérdései is. Tajani szerint a tanácskozás pozitív eredményekkel zárult, „a román kormány felvállalta, hogy támogatja az EP bizonyos kezdeményezéseit”.

Viorica Dăncilă kormányfő arról igyekezett meggyőzni az EP elnökét: a belpolitikai csatározások dacára nincs miért aggódni, Románia felkészült arra, hogy 2019. január elsejétől fél évre átvegye az EU Tanácsának soros elnökségét. „Románia ambiciózus, de realista elnökségre készül. Ambiciózus, mert sok fontos ügy kerül napirendre, de realista is, mert ezek megoldása nemcsak Románián, hanem az európai intézmények együttműködésén is múlik” – mondta a kormányfő, azt ígérve, hogy országa részrehajlás nélkül és konszenzuskereső módon kívánja betölteni az EU tanácsának soros elnöki szerepét. Hozzátette: Románia számára ez vizsga lesz, amelyet reményei szerint sikerrel letesz majd az ország, és ez kihat majd minden európai intézményre.

Iohannis arról biztosította az EP elnökét, hogy Románia hozzá akar járulni az unió megerősítéséhez, és az EU tanácsának soros elnökeként a többi európai intézménnyel is szoros együttműködést tervez. Egyetértett Tajanival abban, hogy az EP-választásokig hátralévő időben olyan döntésekre van szükség, amelyekkel bebizonyíthatják az európai polgároknak, hogy az unió betartja ígéreteit, és képes világos jövőképet felvázolni az unió számára.

Liviu Dragnea képviselőházi elnök az EU egységének és kohéziójának kulcsát elsősorban az egyenlő bánásmódban és a tagállamok szolidaritásában látja, és azt kérte Tajanitól, hogy ezeket az elveket minden állam esetében tartsák tiszteletben. Călin Popescu-Tăricea­nu azt ígérte, hogy Románia elnöksége alatt „pártatlan közvetítőként és konszenzuskeresőként” fog viselkedni.

A parlamenti találkozón az RMDSZ is részt vett, és üdvözölte az Európai Parlament múlt héten elfogadott, kisebbségekre vonatkozó jelentését, amelyben arra szólítják fel az Európai Bizottságot és a tagállamokat, hogy kezeljék hatékonyabban a nemzeti kisebbségek védelmét. „Nekünk, őshonos kisebbségeknek nagyon fontos üzenettel és jelentéssel bír, hogy az Európai Parlament határozott állást foglalt ebben a számunkra nagyon fontos témában. Remélem, hogy majd az újonnan megalakuló Európai Bizottság is prio­ritásként kezeli ezt az ügyet, hiszen fontos szerepe lesz abban, hogy ezt az ajánlatcsomagot a kisebbségi charta szellemében beépítse a jogrendszerbe az őshonos kisebbségek javára” – jelentette ki Korodi Attila, az RMDSZ képviselőházi frakcióvezetője.

Hozzászólások
Szavazás
Ön készül nyaralni idén?
eredmények
szavazatok száma 100
szavazógép
2018-11-22: Közélet - Fekete Réka:

Allergiás gyermekek védelmében

Az egészségügyi és oktatási minisztérium közös rendeletben szabályozza, hogy azokban az oktatási intézményekben, amelyek nyilvántartásában allergiás betegségben szenvedő óvodás, illetve iskolás szerepel, az orvosi és fogorvosi rendelőjük köteles beszerezni az allergiás roham esetén beadható sürgősségi injekciót. A rendelet nem tér ki arra, hogy említett betegségről minden szülőnek nyilatkoznia kellene, akkor is, ha gyermeke egészséges – több háromszéki tanintézmény mégis ezt kéri a szülőktől.
2018-11-22: Világfigyelő - :

Gruevszki kiadatását kéri Macedónia

Nikola Gruevszki volt macedón miniszterelnök kiadatását kérte Szkopje Budapesttől – közölte a szkopjei sajtó. A macedón kormány kedd délután küldte el a kiadatási kérelmet Magyarországnak. Közben Szijjártó Péter magyar külügyminiszter leszögezte: Gruevszkinak három határt kellett átlépnie, hogy Magyarországra jusson, és mindhárom esetben teljesen szabályosan tette ezt.