Ady néhány arca

2018. november 24., szombat, Közélet

Vélhetőleg a diákok is élvezték az Ady Endre arcai című rendhagyó sepsiszentgyörgyi irodalomórát, hiszen a Bod Péter Megyei Könyvtár Gábor Áron Termét csütörtök délelőtt kétszer is teletöltő mikósok és mikesesek közül meglehetősen kevesen simogatták telefonjaikat, pletykák megosztására is csupán néhányan vetemedtek.

  • A szerző felvétele
    A szerző felvétele

Pedig az előadás sok újat nem mondhatott a gyerekeknek, hiszen minden irodalomtanár tudja, ha valóban meg akar szerettetni tanítványaival valamely költőt, írót, nem csupán műveit, hanem az alkotó embert esendőségeivel és bűnei­vel együtt is be kell mutatnia.

A magyarországi Kultúrvonal Produkciós Iroda által szervezett előadássorozat darabjai – tavaly Arany János-műsorukat mutatták be Sepsiszentgyörgyön – is erre az elvre épülnek, kicsivel több lehetőséggel élve, mint amennyit egy hagyományos irodalomóra biztosít – és talán ez sikerük titka. Mett ha a műsorvezető – esetünkben Zsille Gábor költő, műfordító – beszél Ady költészetéről, néhány téma köré csoportosítva előadását (a próféta, a szerelmes, az istenkereső, a humoros Ady arcai villantak fel ezúttal), néhány anekdotával is fűszerezve azt, még önmagában nem elég.

Ám társulva egy színművésszel – Tóth János Gergely –, aki méltó módon képes tolmácsolni Ady egyedi hangját a magyar költészetben, és egy ze­nésszel – Honfi Imre Olivér –, aki rá tud hangolódni minderre, nos, így már könnyű megragadni a tizenévesek figyelmét és kiérdemelni elismerő tapsukat.

Hozzászólások
Szavazás
Ön be fogja-e oltatni magát koronavírus ellen?eredmények
szavazatok száma 2288
szavazógép
2018-11-24: Közélet - Nagy B. Sándor:

Színházi előadásba is belekötött a szolgálatos feljelentő

December 1-jén mutatja be a sepsiszentgyörgyi Andrei Mureșanu Színház Székely Csaba Nem éppen 1918 (Nu chiar 1918) című darabját Cristian Ban rendezésében. A színház közleménye szerint az alkotók úgy próbálják megközelíteni a centenárium témáját, hogy ezzel interkulturális párbeszédet kezdeményeznek, kapcsolódási pontokat keresnek a helyi románok és magyarok között, mindkét közösséget megszólítva egy magyar anyanyelvű drámaíró és egy román rendező alkotása által. A hivatásos feljelentőként ismert Dan Tanasă, amint megtudta a bemutató hírét, azonnal ráharapott, levélben kérve számon a színház vezetőségétől a „nemzetáruló” cselekedetet, éles hangon bírálva blogján is az igazgatónőt, aki nem késett a válasszal. Sőt, a drámaíró és a társulat tagjai is hozzászóltak a vitához.
2018-11-24: Kármentő - László Zsuzsa:

Csend...

Az idegeimre megy ez a nő. Egy órája csárog, heherészik, röhécsel, kérdez, és amikor csak hümmögök, vagy még azt se, válaszol helyettem. Nem fárad.