Nagyszabású változások a tejpiaconKiút: a szövetkezés

2008. augusztus 13., szerda, Pénz, piac, vállalkozás

Tejgyár a határban — növeli a kapacitását

A fővárosban is kiemelten számon tartott tőkemozgásba vonta be megyénket ismét egy fontos amerikai székhelyű befektetési alap, a SigmaBleyzer Southeast European Fund IV.

A minap az a tizenegy tagú igazgatótanács is megalakult, mely a háromszéki Covalact és két Hargita megyei tejgyár, a Primulact és a Lactate Harghita összevonásából alakult cégcsoportot fogja irányítani, s melynek első célja a székelyföldi tejtermelés jelenlétének megerősítése az országos piacon — mondotta el lapunknak Ioan Bălan, a tejgyár vezérigazgatója. (A Primulact a Covalacttal összemérhető erejű cég, tavaly 12,8 millió eurós összforgalmat bonyolított le, ezt a Primulact 6,4 millióval egészítette ki.)

A székely tejkonszernnek is nevezhető képződmény létrehozása a SigmaBleyzer befektetési alap legújabb koncentrációs lépése, miután az alap a kibontakozást kereső sepsiszentgyörgyi tejgyár többségi részvényeinek megvásárlásával ― az üzlet hétmillió euróba került ― tavaly megjelent a térségben, majd megszerezte a két szomszéd megyei céget is, és tőkeemeléssel részesedését 90 százalék körülire növelte bennük. A nemzetközi téren is számon tartott, főleg Ukrajnában, Bulgáriában és Romániában tevékenykedő befektetési alap az elkövetkező két évben nagyarányú beruházásra készül székelyföldi gyáraiban, a termelést többszörösére kívánja emelni, s ebben nyilván mindenekelőtt az itteni tejtermelésre számít.

A kereslet növekedése, a felvásárlás fokozódása fellendítheti az itteni versenyképes tehenészeteket, s várhatóan nagyarányú átalakulást indít meg mind a tehenek létszáma, mind a farmok felszereltsége tekintetében. A térség tejtermelését a saját, illetve a nemzetközi élvonal hasonlatosságára átgyúró mozgások rendjén messze gyűrűző változások várhatóak a régió egész mezőgazdaságában. Ioan Bălan szerint a kisebb gazdák számára egyedüli kiútként a szövetkezés kínálkozik, különben képtelenek lesznek lépést tartani, fennmaradni. ,,Nem a papíron való szövetkezésre gondolok, hanem a valódi szövetkezeti termelés megszervezésére. A nyersanyagátvétel az uniós követelmények szigorúbb feltételei között fog ezentúl zajlani, a minőségi mutatók betartásával. Érezhetően élesedik a verseny a legalább húsz vagy annál több tehenet tartó farmokért."

A háromszéki tejgyár feldolgozói kapacitása 2010-ig a beruházás, a korszerűsítés nyomán megkétszereződik (most naponta 200 000 litert dolgoz fel). A vállalat átszervezését 2009 végéig kell lebonyolítania a vezetőségnek. A gyár megőrzi különben viszonylagos önállóságát az átmenet után is.

Bălan igazgató magától értetődőnek tartja, hogy a nagy tehenészeteknek kedveznek ezentúl a feltételek. ,,A korszerű felszereléssel rendelkezőket juttatják előnyhöz a változások — mondotta. — Mindazonáltal nem hangsúlyoznám kizárólag e tényező jelentőségét, ugyanis az árkosi farmon tett látogatásuk alkalmával a nyugat-európaiak maguk is beismerték, hogy az ehhez foghatóan modern farmok náluk is ritkaságszámba mennek. Tény azonban, hogy nálunk nem egy helyt nemhogy meleg víz, de folyó víz sem áll a tehéntartó gazdák rendelkezésére" — s ez tarthatatlanná válik a jövőben. Bălan szerint az állat-egészségügyi hatóság szigorának fokozódása is várható a következőkben a piaci átvétel feltételeinek változása mellett. Az új konszern ennek megfelelően, bár a székelyföldi nyersanyagot kívánja elsősorban feldolgozni, felvásárlói körét azon kívül is tágítani szeretné.

A nemzetközi pénzintézetekkel együttműködő SigmaBleyzer — egy internetes hír szerint a Nemzetközi Befektetési Bank egy 250 millió eurós pályázatát is elnyerte 2006-ban a hivatalos indoklás szerint a piaci viszonyok meghonosítása céljával a kelet-európai régióban — terjeszkedése rendjén újabb tejgyár megvásárlását fontolgatja, valamint azt, hogy külföldre is fog szállítani. Eddigi lépései jogán már a hazai legnagyobbak közé lépett elő a rangsorban, a nemzetközi cégek itteni leágazásai, a Friesland és a Danone mellé. A székely megyékbeli vállalatok egyesítését a minap jóváhagyta az országos versenytanács is. Várható, hogy minőségi termékeivel az üzletláncokban az új konszern az együttes fellépés, a versenyképesebb árak folytán nagyobb vevői figyelmet ébresztve lesz ezentúl jelen.

Hozzászólások
Szavazás
Ön beoltatta-e magát koronavírus ellen?
eredmények
szavazatok száma 1785
szavazógép
2008-08-13: Riport - B. Kovács András:

A torták tortája (Munkahelytermő falvak)

Itt készülnek a torták tortái
Tortissima (torták tortája) — ezzel a szellemes feliratú cégérrel csalogatja az édességkedvelőket egy cukrászda a kézdivásárhelyi gyársoron. A minőségi termékeket forgalmazó, rövid idő alatt közkedveltté vált egység mögött egy fiatal vállalkozói pár áll, mely a közeli Sárfalván két éve saját cukrászlabort működtet, innen látva el friss áruval a környék több cukrászdáját. A mind üzletileg, mind hivatásra találás szempontjából érdekes eset egyben az életképes vállalkozásalapítás példájaként is figyelmébe ajánlható azoknak, akik önálló egzisztenciát kívánnak teremteni maguknak, és vele családot is alapítani a Székelyföldön.
2008-08-13: Pénz, piac, vállalkozás - x:

Az OMV—Mol-csata vége (Kitekintő)

Az osztrák OMV olaj- és gázipari vállalat lemondott a Mol megvételéről. Közleménye szerint ,,a Mol további hajszolása a stratégiai ésszerűség ellen való", ezért a cég visszavonja ajánlattételi szándékát.