Bogyó taxi és autókölcsönzés 0720 494 949

A kisebbségekért kiálló román párt

2018. november 29., csütörtök, Belföld

A Demos, azaz a Demokrácia és a Szolidaritás Pártja a romániai magyar közösség számára magyar nyelvű üzenetet tett közzé honlapján, melyben – a romániai nem magyar politikai szervezetek közül elsőként – kijelentik: elítélik a magyar nyelvi jogok visszaszorítására tett kísérleteket, és kiállnak az etnikai kisebbségek önszerveződéshez való joga mellett.

A Demos Románia egyetlen valóban baloldali pártjaként határozza meg magát, elsődleges céljának – abból kiindulva, hogy semmilyen gazdasági növekedés nem fenntartható, amennyiben nem jár együtt társadalmi és szociális fejlesztéssel – olyan gazdasági és politikai intézkedések előterjesztését tartja, amelyek a teljes társadalom javát szolgálják. Egy új, részvételi jellegű politikai kultúra bevezetését is szeretnék, mert meggyőződésük, hogy Romániát nem kormányozhatják továbbra is „a régi, az ország erőforrásain élősködő kartellszerű és klientelista pártok, melyek kizárólag a választási mozgósítás céljából lépnek kapcsolatba a lakossággal”.

Kifejtik, baloldaliságuk egyben azt is jelenti, hogy kiállnak a kisebbségekért és fellépnek az őket ért jogfosztási kísérletek ellen; elítélik mind az LBGT közösség ellen indított gyűlöletkampányt, mind a roma közösségek szisztematikus marginalizálását és rasszista felhangú diszkriminálását.

Kimondottan a magyarsághoz szóló üzenetük részeként fogalmazzák meg, hogy elítélik a magyar nyelvi jogok vissza­szorítására tett kísérleteket a közoktatásban és a helyi adminisztrációban, és kiállnak a romániai nyelvi közösségek kulturális és intézményi önszerveződéshez való jogáért. „Hiszünk egy olyan társadalomban, ahol az állami egészségügyi ellátást, a minőségi közoktatást, a hozzáférhető lakhatást, a családok és a gyermekek jólétét és a kulturális, valamint a kisebbségi jogokat nem csorbíthatják sem önkényes állami intézkedések, sem a piac és a magántőke érdekei” – zárják üzenetüket.

Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint a Sepsi OSK bejut a Román Kupa döntőjébe?
eredmények
szavazatok száma 1020
szavazógép
2018-11-29: Belföld - :

Ünnepi ülés feszült légkörben

A romániai nemzeti kisebbségek alapvető jogait az 1918-as gyulafehérvári nyilatkozat garantálta – jelentette ki Viorica Dăncilă miniszterelnök tegnap Bukarestben a parlament díszülésén, amelyet a nagy egyesülés centenáriuma alkalmából tartottak, és amely – ezúttal nem a magyar kérdés, hanem a szociálliberális kormánytöbbség és az államfő, illetve ellenzék egymásnak címzett csípős megjegyzései miatt – meglehetősen feszült légkörben zajlott le.
2018-11-29: Belföld - :

Hófúvás, fagy

Hófúvás nehezítette a közlekedést tegnap az ország 17 déli megyéjében, ahol kedd este óta havazott, és bár nem hullott jelentős mennyiségű csapadék, a viharos szél, hófúvások és jegesedés miatt csúszósak, néhol hókásásak az utak.