Nyilatkozatot készítenek elő a magyar EP-képviselők A kisebbségek támogatását kérik

2018. november 29., csütörtök, Világfigyelő

Magyarországi és külhoni magyar európai parlamenti (EP) képviselők Brüsszeli deklaráció nevű dokumentumot készítenek elő az európai kisebbségek ügyének hosszú távú, uniós szintű támogatása érdekében – közölte Csáky Pál Brüsszelben tegnap.

A szlovákiai Magyar Közösség Pártjának (MKP) európai parlamenti képviselője elmondta, a magyar képviselőkkel folytatott tegnapi megbeszélésen tárgyalt Brüsszeli deklaráció ajánlásokat fogalmazna meg a jövőre megalakuló új össze­tételű Európai Parlament és Európai Bizottság számára, valamint az EP kisebbségi munkacsoportjának elvárásait rögzítené a kisebbségek kérdésének rendezése ügyében. Azt kívánja bemutatni a következő uniós intézmények tagjainak, hogy a kisebbségi munkacsoport komoly kérdésekkel foglalkozik, olyanokkal, amelyek akár több mint egymillió európai állampolgár támogatását élvezik. Mint elmondta, a mostani összetételű Európai Bizottság nem akar foglalkozni a kisebbségek kérdésével, a 2019-es választások miatt a következő bizottság pedig leghamarabb 14 hónap múlva ülhet össze. A kezdeményezés ezt a kieső időt próbálja értékessé tenni a kisebbségi ügyek számára. A dokumentumot az EP kisebbségi munkacsoportja májusban fogadhatja el Strasbourgban – tette hozzá. Csáky Pál kiemelte, az EP tavasszal lejáró ötéves mandátuma alatt a munkacsoport tagjai komolyabb előrelépést tudtak elérni az európai kisebbségvédelem területén, mint előtte. A parlament határozattervezetet és kezdeményezéseket fogadott el, amelyek között a legnagyobb jelentőségű a Minority Safepack kezdeményezés volt több mint egymillió támogató aláírással, azzal a céllal, hogy az Európai Unió szabályozza az európai nemzeti kisebbségek kérdését.

Szili Katalin miniszterelnöki megbízott beszédében előremutatónak nevezte, hogy a kezdeményezés konkrét javaslatokat kíván tartalmazni a kívánságok gyűjteményének megalkotása helyett.

Fontosnak nevezte, hogy komplex kisebbségi joganyag készüljön, amely akár szankciókról is rendelkezik. A dokumentumban szerepelnie kell annak is, hogy mindenkinek joga van a félelem nélküli életre – vélekedett. „A következő Európai Bizottságtól követelni kell azt is, hogy legyen az őshonos nemzeti kisebbségekért felelős uniós biztos” – mondta.

Gál Kinga fideszes EP-képviselő előadásában elmondta, folyamatos odafigyelést és energiabefektetést igényel az EP kisebbségi munkacsoportja munkájának szervezése. „Hiszem, hogy megéri, hiszen mind a magyar kisebbségi közösségek, mind Európa egyéb hagyományos nyelvi és nemzeti közösségeinek problémái is láthatóbbá válnak” – közölte. Tájékoztatása szerint a munkacsoport üléseinek közel fele foglalkozott a határon túli magyar közösségek aktuális problémáival, valamint idén két, a hagyományos kisebbségek védelmét célzó parlamenti határozat is született. Arra hívta fel a figyelmet, hogy nem csak az EP szintjén sikerült jobban láttatni a kisebbségi kérdéseket. A Minority Safepack kezdeményezés megmutatta, hogy az európai köztudatban is erőteljesebben jelennek meg ezek a kérdések – húzta alá.

Hozzászólások
Szavazás
Ön be fogja-e oltatni magát koronavírus ellen?eredmények
szavazatok száma 1908
szavazógép
2018-11-29: Belföld - :

Hírsaláta

ROMÁNIA MEGVERTE MAGYARORSZÁGOT. Létezik egy Interparlamentáris Labdarúgó-bajnokság, amelyet 2013 óta szerveznek, többnyire a törökországi Antalyában. Idén is sor került a politikusi focizásra, november 23. és 26. között, a bajnokságon Ukrajna, Törökország, Kenya, Magyarország és Románia csapatai vettek részt.
2018-11-29: Világfigyelő - :

Hatályos a hadiállapotról szóló jogszabály Ukrajnában

Életbe lépett a hadiállapotról szóló elnöki rendeletet megerősítő jogszabály azután, hogy tegnap délután megjelent a Hivatalos Közlönyben – közölte az UNIAN ukrán hírügynökség. Ezt megelőzően a törvényt aláírta Andrij Parubij házelnök és Petro Porosenko államfő.