Bogyó taxi és autókölcsönzés 0720 494 949

Hatályos a hadiállapotról szóló jogszabály Ukrajnában

2018. november 29., csütörtök, Világfigyelő

Életbe lépett a hadiállapotról szóló elnöki rendeletet megerősítő jogszabály azután, hogy tegnap délután megjelent a Hivatalos Közlönyben – közölte az UNIAN ukrán hírügynökség. Ezt megelőzően a törvényt aláírta Andrij Parubij házelnök és Petro Porosenko államfő.

  • Fotó: msn.com
    Fotó: msn.com

A jogszabály értelmében Ukrajna tíz megyéjében léptetnek életbe hadiállapotot 30 napi időtartamra – utólagos hatállyal – november 26-tól, helyi idő szerint 14 órától december 26-án 14 óráig. A közlöny rendkívüli számában ugyancsak megjelent a jogszabály részét képező elnöki rendelet a hadiállapot bevezetéséről, valamint az elnökválasztás 2019. március 31-i megtartásáról szóló határozat is, amelyet a parlament hétfő este szavazott meg rögtön a hadiállapot bevezetésének jóváhagyása után. Ez utóbbit Andrij Parubij házelnök nyújtotta be, mint akkor elmondta, azért, hogy senkiben ne maradjon kétség: megtartják a soron következő elnökválasztást Ukrajnában. A hadiállapot Ukrajnában a rendkívüli állapot egyik formája, nem jelent tényleges háborús állapotot.

Az Azovi-tenger partján fekvő, Zaporizzsja megyei Bergyanszk kikötőváros előtt már megjelent az útellenőrző poszt, ahol megállítják az autókat és ellenőrzik a benne ülők iratait – számolt be egy tévécsatorna tegnap. A városon belül megjelentek a rendőrség különleges egységei.

A városházán elmondták, hogy a rendőrök bárkit igazoltathatnak az utcán, ezért nem árt, ha mindenki magánál tartja az iratait. Forgatás közben egyébként a tévéstábot is igazoltatták a rendőrök, irataikat még le is fotózták – hangzott el a tudósításban.

Porosenko az északkelet-ukrajnai Csenyihiv megyébe látogatott, ahol szintén hadiállapotot vezettek be. Az államfő szerint az ukrán hadihajók elleni agressziós cselekményt azért hajtotta végre Oroszország, mert el akarja foglalni az Azovi-tengert. „Végül (Oroszország) katonai művelettel egyesíteni akarja az általa már megszállt Krím félszigetet az úgyszintén megszállt Donyec-medencével” – tette hozzá.

Hozzászólások
Szavazás
Kire szavaz a május 26-i EP-választáson?


eredmények
szavazatok száma 391
szavazógép
2018-11-29: Világfigyelő - :

A kisebbségek támogatását kérik (Nyilatkozatot készítenek elő a magyar EP-képviselők )

Magyarországi és külhoni magyar európai parlamenti (EP) képviselők Brüsszeli deklaráció nevű dokumentumot készítenek elő az európai kisebbségek ügyének hosszú távú, uniós szintű támogatása érdekében – közölte Csáky Pál Brüsszelben tegnap.
2018-11-29: Világfigyelő - :

Putyin: provokált az ukrán vezetés

Provokációt hajtott végre a kijevi vezetés a Fekete-tengeren az ukrán elnökválasztás küszöbén, hogy növelje Petro Porosenko államfő támogatottságát – kommentálta Vlagyimir Putyin orosz elnök a Kercsi-szoros közelében történt orosz–ukrán tengeri incidenst egy tegnapi moszkvai beruházásösztönző tanácskozáson.