Bogyó taxi és autókölcsönzés 0720 494 949

Putyin: provokált az ukrán vezetés

2018. november 29., csütörtök, Világfigyelő

Provokációt hajtott végre a kijevi vezetés a Fekete-tengeren az ukrán elnökválasztás küszöbén, hogy növelje Petro Porosenko államfő támogatottságát – kommentálta Vlagyimir Putyin orosz elnök a Kercsi-szoros közelében történt orosz–ukrán tengeri incidenst egy tegnapi moszkvai beruházásösztönző tanácskozáson.

  • Fotó: msn.com
    Fotó: msn.com

„Kis incidens (történt) a Fekete-tengeren, és hadiállapotot vezettek be. Ezt nyilvánvalóan az elnökválasztás küszöbén tették. Ez abszolút nyilvánvaló tény” – hangsúlyozta Putyin. Felhívta a figyelmet arra, hogy Porosenko a március végén esedékes választás előtt az ötödik helyen áll az ukrán elnökjelöltek népszerűségi listáján, és esély van arra, hogy ne kerüljön be a megmérettetés második fordulójába, „ezért valamit tenni kell a helyzet kiélezése érdekében, és áthághatatlan akadályokat létrehozni (a jelenlegi államfő) vetélytársai számára, elsősorban az ellenzék köréből”. „Ami a Fekete-tengeren történt incidenst illeti, az provokáció, nyilvánvalóan.

Provokáció, amelyet a hivatalban lévő hatalom, gondolom, a hivatalban lévő elnök szervezett meg a jövő év márciusi ukrajnai elnökválasztás küszöbén” – fogalmazott Putyin.

Az orosz elnök szerint a vasárnapi konfliktus nem volt több határincidensnél. Emlékeztetett rá, hogy Ukrajnának sokkal komolyabb alapja lett volna bevezetni a hadiállapotot például 2014-ben, amikor „a Krím az Oroszországhoz való csatlakozás mellett döntött (Moszkvában így nevezik a félsziget elcsatolását), vagy később, amikor fellángolt a konfliktus Ukrajna délkeleti részén”, és a kormányerők tankokat, nehéztüzérséget és légierőt vetettek be. „Akkor lényegében háború volt, és nem vezettek be semmilyen hadiállapotot” – mondta.

Putyin felidézte, hogy szeptemberben ukrán katonai vízi járművek egy raja áthaladt a Kercsi-szoroson az Azovi-tengerbe. Akkor betartottak minden megállapodást és az orosz határőrök követeléseit is végrehajtották, a vasárnapi incidens során viszont az ukrán hajók nem válaszoltak a határőrszolgálat kéréseire. Az orosz elnök úgy vélekedett, hogy az ukrán fél magatartása ezúttal az előkészített provokáció jegyeit viselte magán, amely ürügyként szolgált a hadiállapot bevezetéséhez. Szavai szerint ennek semmi köze sem volt az Oroszország és Ukrajna közötti viszony rendezésére irányuló kísérletekhez. „Ez a kiélezésre irányuló játék, ez egy országon belüli nem tiszta játék, amelynek célja a politikai ellenfelek elnyomása” – fogalmazott Putyin.

Csodálkozásának adott hangot, hogy a jelenlegi ukrán vezetés milyen sikeres „az oroszellenes hangulat eladásában”, amely szerinte az egyetlen exportcikke, és hogy Kijev képes mindent megúszni. Meglátása szerint az ukrán elittel szembeni engedékenység „nagyon rövidlátó politika”. Putyin véleménye szerint az orosz és az ukrán mindig is baráti és közeli nép marad az országaik viszonyában jelentkező jelenlegi nehézségek ellenére.

Hozzászólások
Szavazás
Kire szavaz a május 26-i EP-választáson?


eredmények
szavazatok száma 389
szavazógép
2018-11-29: Világfigyelő - :

Hatályos a hadiállapotról szóló jogszabály Ukrajnában

Életbe lépett a hadiállapotról szóló elnöki rendeletet megerősítő jogszabály azután, hogy tegnap délután megjelent a Hivatalos Közlönyben – közölte az UNIAN ukrán hírügynökség. Ezt megelőzően a törvényt aláírta Andrij Parubij házelnök és Petro Porosenko államfő.
2018-11-29: Világfigyelő - :

A globális migráció ellen

Magyarország a globális migrációs csomag egyetlen pontját sem fogja betartani – közölte Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter azon a megbeszélésen, amelyet tegnap Genfben folytatott António Vitorinóval, a Nemzetközi Migrációs Szervezet főigazgatójával.